• VIVAT SCIENTIA! Nech žije veda!

          •          V utorok 21.02.2023 viedli kroky prírodovedných tried 1.B a 3.B a ich triednych učiteľov Mgr. Anity Dzúrovej a PaedDr. Ivana Gúgľavu na „bombovú“ prednášku „Veci, ktoré mali ostať v 20. storočí, ale neostali...“, ktorá sa uskutočnila v nádherných priestoroch historickej Radnice v Lučenci. Prednášku nám odprezentoval TOP slovenský experimentálny jadrový fyzik Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu SAV.         

                       A prečo „bombová“ prednáška? Pretože jej obsahom boli zaujímavým popularizačným spôsobom podané princípy, na ktorých fungujú napr. jadrové zbrane a jadrové nosiče. Málokto vie, že v minulosti existovalo aj mierové využitie jadrových zbraní a takýchto jadrových výbuchov sa uskutočnilo vo svete asi 200. Dozvedeli sme sa aj, čo z aktuálnych jadrových hrozieb je reálne a čo len propaganda.

                     Zaujímavú prednášku sme ukončili otázkami nielen k téme, ale aj k bežnému životu jadrového fyzika. Ďakujeme za podnetné blúdenie mikrosvetom jadrovej fyziky a tešíme sa na ďalšie ponuky prednášok zo série VIVAT SCIENTIA!

            PaedDr. Ivan Gúgľava

          • Energoland

          • V utorok 21.2.2023 sa vybraní žiaci - predovšetkým maturanti z chémie a fyziky - zúčastnili exkurzie v Energolande, v jadrovej elektrárni v Mochovciach.

            Začiatok exkurzie bol za sprievodu krátkeho filmu, ktorý prezentoval vznik sveta, následne sme sa mohli dozvedieť, aké emisie majú krajiny na celom svete a to v konkrétnom čase. Pripomenuli sme si, akými spôsobmi sa môže vyrábať elektrická energia na Slovensku a nahliadli sme aj do budúcnosti. Videli sme projekčné zloženie reaktoru a proces, ktorý prebieha pri štiepení oxidu uraničitého. Presvedčili sme sa, že dominantou Mochoviec nie sú obrovské 128 metrové chladiace veže, ale tlaková nádoba reaktora, v ktorom prebieha priamo štiepenie a vzniká tam obrovská energia.

            Vedeli ste, že 5 gramov tabletky oxidu uraničitého môže nahradiť množstvo energie ako z napr: 640 kg dreva, 400 kg čierneho uhlia, 350 kg ropy? Na Slovensku máme asi 8,5 milióna takýchto tabliet. 

            Poďakovanie patrí žiakom, ktorí sa na exkurzii správali slušne, ukázali, že majú záujem o túto problematiku, o budúcnosť našej krajiny. Poďakovanie patrí aj vyučujúcim, ktorí pomohli pri organizovaní tejto exkurzie a tiež pani M. Čemeričkovej, ktorá nám zabezpečila dopravu.

             E. Urbančoková

          • Ďalšia vzácna návšteva v GBST

          • V utorok 21. februára 2023 zavítala do ďalšia vzácna návšteva z Banskobystrického samosprávneho kraja. Na pôdu našej alma mater prišiel Mgr. Mikuláš Pál, podpredseda BBSK pre oblasť školstva, športovej infraštruktúry a zamestnanosti. Pán vicežupan pricestoval v sprievode dvoch krajských poslancov – Mgr. Pavla Baculíka a MUDr. Juraja Pelča, a taktiež dvojice poslancov lučeneckého mestského zastupiteľstva – Bc. Lucie Láskovej a Mgr. Mariána Berkyho.

            „V priateľskej atmosfére sme prediskutovali finančné záležitosti, možnosti šetrenia energiami, telocvičňu, ale hlavne perspektívy rozvoja výchovno-vzdelávacej ponuky školy tak, aby sme pokryli záujmy a potreby nášho regiónu,“ uviedla RNDr. Jarmila Muchová bezprostredne po skončení stretnutia s dnešnými ctenými hosťami.

          • Geografická olympiáda, kategória Z – školské kolo

          • Dňa 17.2.2023 sa konalo školské kolo geografickej olympiády. Počas dvoch vyučovacích hodín sa ho zúčastnilo 38 žiakov, ktorí si otestovali svoje vedomosti pri vypĺňaní online testu v učebniach informatiky. Úspešných riešiteľov bolo 34. Do najúspešnejšej pätice žiakov sa zaradili: Martina Žigová, Adam Jančkár, Ján Nosáľ, Matej Drugda a Martin Dzúr.

            Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a žiakom, ktorí postúpia na krajské kolo držíme palce a tešíme sa na ich ďalšie výsledky.

            Za spoluprácu patrí naše poďakovanie aj kolegyniam M. Öllösovej a L. Segečovej, ktoré nám vypomohli pri dozore GO.

            Vyučujúci GEG

          • Hviezdoslavov Kubín (69. ročník) - školské kolo

          • V týždni od 13.2. do 17.2.2023 sa uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Výsledky sú nasledovné:

            II. kategória – poézia 1. miesto: MARTIN JURINA

                                     próza 1. miesto: MIKULÁŠ RUBINT

            IV. kategória – poézia: 1. miesto: LUKÁŠ OSTRIHOŇ, EVA KUBICOVÁ

                                                   2. miesto: MICHAELA POLIAKOVÁ, NINA PÓCHOVÁ

            Recitátorom srdečne blahoželáme a držíme palce vo vyšších kolách.

          • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • 15.2.2023 sme sa zúčastnili Krajského kola olympiády v nemeckom jazyku.

            V početnej skupine boli Matúš Kružliak /sexta/ za kategoriu 2A, Evka Hricová /3.B/ a Jakub Lóška /3.C/ v kategórii 2B, Michaela Horstmann /tercia/ kategória 1 C a Daniel Horstmann /septima/ kategória 2C. Najlepšie sa umiestnili  Michaela Horstmann  - 3. miesto  a Evka Hricová - 5. miesto. Daniel Horstmann skončil ako štvrtý v poradí, Jakub Lóška ako 11. a Matúš Kružliak ako 11.

             K dosiahnutým výsledkom im srdečne blahoželáme!

            PhDr. Hedviga Kanátová

          • Amatérsky študentský film

          • 430. výročie založenie Gymnázia v Lučenci sme v roku 2020 pre pandemické opatrenia neoslavovali. Mohli sme tak urobiť až v decembri 2022. Študenti GBST vzdali hold svojej alma mater amatérskym študentským filmom Od začiatkov po dnešok, ktorý si môžete pozrieť na: https://youtu.be/8BJQbf9Cos0

             

          • Okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko

          • Súťaž v prednese povestí Šaliansky Maťko je tradične doménou základných škôl, lebo sa jej zúčastňujú len žiaci do siedmeho ročníka. Avšak žiačka našej prímy Mária Póchová ukázala, že aj gymnázium má v tejto súťaži stále čo povedať. V okresnom kole obsadila v ťažkej konkurencii svojej kategórie pekné tretie miesto. Srdečne blahoželáme a želáme veľa ďalších recitačných i čitateľských zážitkov.

            I. Hraško 

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • Počas druhého februárového týždňa sa v budove lučeneckého obvodného úradu konalo okresné kolo dejepisnej olympiády, v ktorom úspešne zabojovali naši žiaci z nižších tried osemročného gymnázia. Popasovali sa s úlohami nielen z učiva svojho ročníka, ale aj s náročnými úlohami z dejín vedy a techniky a z regionálnej histórie. Z triedy príma sa na druhom mieste umiestnila Nela Kuricová a na štvrtom mieste Filip Fleško. Zo sekundy skončil na treťom mieste Marek Koštialik a šiestym bol Max Malatinec. Úspešnou bola aj žiačka kvarty Marianna Melicherčíková, ktorá skončila na druhom mieste. Všetkým blahoželáme a prajeme mnoho ďalších úspechov a chuti do súťaží.

            I. Hraško 

          • Krajské kolo Olympiády ľudských práv

          •       O tom, že absolventi nášho Gymnázia B. S. Timravy sú hodní štúdia na prestížnych vysokých školách humanitného charakteru svedčí aj úspech študenta oktávy Richarda Markoviča, ktorý na krajskom kole 0lympiády ľudských práv obsadil z 25 súťažiacich tretie miesto a postupuje do celoslovenského kola.

                 Súťaž sa konala 9. februára v priestoroch Pamätníka SNP v Banskej Bystrici, ktorého ústredná téma korešponduje s otázkami ľudských práv.

            Richardovi srdečne blahoželáme a držíme palce na celoslovenskom kole.

            PaedDr. Monika Josifovová

          • Práca z informatiky

          • V treťom ročníku je na informatike práca s vektorovým grafickým editorom.

            Stanka Urbanová (3.C) je tvorivá, šikovná a trpezlivá. Vytvorila na tému Tvár obrázok, ktorý je hodný pozretia.

            Emília Blahútová

          • Prevzatie ceny

          • Filip Siviček (4.B) si bol prevziať cenu za 1. miesto v krajskom kole súťaže Zenit v programovaní, pohár a diplom. Pohár daroval škole, ďakujeme.

            Filipovi budeme držať palce počas celoštátneho kola, ktoré  sa bude konať 21.-23.2.2023 v Bratislave.

          • Krajské kolo matematickej olympiády

          • Dňa 10. januára 2023 sa konala jedna z najťažších matematických súťaží - krajské kolo matematickej olympiády - A kategória.

            Zúčastnili sa jej traja naši študenti: Filip Siviček (4.B), Martin Dzúr (sexta) a Eva Hricová (3.B). Najlepšie sa darilo Filipovi, ktorý sa so ziskom 14 bodov stal úspešným riešiteľom a pravdepodobne postupuje na celoštátne kolo. Martin si tento školský rok vyskúšal súťaž v A kategórii v predstihu, keďže vekovo zodpovedá nižšej kategórii, a získal tým cenné skúsenosti pre budúci rok.

          • Suverénne bedmintonistky

          • Na majstrovstvách okresu Lučenec v bedmintone žiačok SŠ si dňa 24.01.2023 počínali gymnazistky - maturantka Lucia Igazová a druháčka Simona Schwarzová – suverénne. V konkurencii 6 škôl okresu vyhrali bez straty setu všetky zápasy a postúpili na majstrovstvá kraja, ktoré sa budú konať na jar vo Zvolene.

            Dievčatám k úspechu srdečne blahoželáme.

            PaedDr. A.Janková

          • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          •  

                        Dňa 18. 1. 2023 sa v CVČ Magnet v Lučenci konalo okresné kolo  33. ročníka Olympiády v nemeckom jazyku. Súťažilo sa v troch kategóriách 2A, 2B a 2D.

                        Našu školu v okresnom kole reprezentovali víťazi školského kola – Matúš Kružliak zo sexty, Samuel Orság z II. C, Eva Hricová z III. B a Jakub Lóška z III. C.

                        Všetci štyria preukázali výborné vedomosti a zručnosti v náročných písomných testoch i v ústnom kole a vynikajúco sa umiestnili aj v okresnom kole: v kategórii 2A obsadil Matúš Kružliak 2. miestoSamuel Orság sa umiestnil na 4. mieste. V kategórii  2B preukázala Eva Hricová naozaj vynikajúce znalosti nemeckého jazyka a umiestnila sa na zaslúženom 1. miesteJakub Lóška obsadil skvelé 2. miesto.

                        Matúš, Evka a Jakub postupujú ďalej do krajského kola ONJ, ktoré sa bude konať

            15. 2. 2023 v Banskej Bystrici.

                        Spolu s víťazmi okresného kola postupujú do krajského kola ONJ aj Daniel Horstmann zo septimy a Michaela Horstmann z tercie, ktorí súťažia v kategórii germanofónnych žiakov.      

            Všetkým našim súťažiacim srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a postupujúcim žiakom držíme palce v krajskom kole!

            Mgr. Andrea Gmitterová

          • Naši úspešní angličtinári

          • Do súťaže Best in English sa tento rok zapojilo 22.779 študentov z 34 krajín. Je to súťaž, ktorá prebieha online. Z našich študentov sa, rovnako ako vlani, najlepšie darilo Evke Hricovej z 3.B, ktorá sa umiestnila na mieste číslo 421.  GBST sa tiež v obrovskej konkurencii nestratilo - spomedzi 704 stredných škôl sme skončili 302.

            Darilo sa nám aj v olympiáde z ANJ. V okresnom kole sa naši žiaci umiestnili nasledovne:

            Kategória 1A: Dávid Bednár, sekunda, 4.miesto

            Kategória 1B: Damien Chovanec, tercia, 6.miesto

            Kategória 2A: Bianka Pinková, 1.B, 3.miesto

            Kategória 2B: Alena Adamove, 4.A, 2.miesto

            Kategória 2C2: Maximilián Goodspeed, 4.B, 1. miesto a postup do krajského kola.

            Všetkým srdečne gratulujem a ďakujem za vzornú reprezentáciu školy.

            Mgr. Lea Segečová, vedúca PK ANJ

          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 19. 1. 2023 sa v našej škole konalo okresné kolo OAJ pre stredné školy. Keďže sme boli organizátormi, museli sme zabezpečiť priestory, občerstvenie, pozvánky, diplomy i ceny. Sme šťastní, že sa nám všetko podarilo zvládnuť a okresné kolo pre Lučenec a Veľký Krtíš prebehlo bez problémov.

            Po krátkom príhovore pani riaditeľky RNDr. Jarmily Muchovej sa súťažiaci pustili do boja s náročnými testami, obrázkami a dialógmi. Všetci sa snažili zo všetkých síl a tí najlepší boli v závere ocenení. 

            Do krajského kola postupujú iba víťazi jednotlivých kategórií, ktorým želáme veľa šťastia a držíme im palce.

            Mgr. Lea Segečová

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje