• Jakub Dzúr opäť úspešný

          • Regionálne kolo - Stred  13. ročníka IQ olympiády sa konalo 15. mája 2024 v Banskej Bystrici. Medzi 80 najúspešnejších žiakov z Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskeho kraja sa prebojovali až traja naši žiaci Ema Slováková z tercie, Nela Kuricová zo sekundy a Jakub Dzúr z kvarty. 

            Žiaci sa museli popasovať s náročnými úlohami zameranými na logické myslenie, pozornosť, ale aj pamäť. Výnimočne dobre sa darilo Jakubovi, ktorý obsadil úžasné druhé miesto

            Svoje skúsenosti bude môcť zúročiť na celoslovenskom finále, ktoré bude 3. júna v Levoči. Už teraz mu držíme palce.

          • Biologická exkurzia do ČR a Nemecka

          •      Po mesiacoch príprav sa 8.-10. mája uskutočnila biologická exkurzia za hranice Slovenska. Skoro ráno nasadli vybraní žiaci tercie, septimy a 3.A do autobusu a vydali sa na niekoľkohodinovú cestu. Prvá zastávka bola v Brne vo Vida Science Centre, kde mali jedinečnú možnosť overiť si poznatky z biológie, chemie či fyziky zábavnou praktickou formou. Cesta pokračovala ďalej a na jej konci na nás čakala stovežatá Praha. Prezreli sme si Václavské i Staromestské námestie, počkali, kým odbije Orloj, prešli sa po Karlovom moste a vyskúšali si aj cestu metrom.

                 Druhý deň sme strávili v nemeckom meste Drážďany v zámku Zwinger. Prostredníctvom zaujímavých 3D projekcií sme sa dozvedeli o histórii tejto pozoruhodnej stavby. Po návšteve obrazovej galérie a krátkom rozchode na námesti sme sa opäť vrátili do ČR do kúpeľného mesta Karlovy Vary, ktoré je známe aj vďaka svojmu filmovému festivalu a pôvabným kolonádam.

                 Naša exkurzia vyvrcholila na tretí deň, kedy sme po krátkej zastávke v Kutnej Hore, strávili niekoľko hodín v Safari parku Dvůr Králové. Previezli sme sa otvoreným autobusom pomedzi zebry a antilopy a obdivovali prekrásne výbehy pre zvieratá v ZOO, ktorá je domovom vyše 200 zvierat pochdzajúcich z Afriky. Po tomto úžasnom zážitku nás čakala už iba dlhá cesta domov. 

                 V mene všetkých účastníkov exkurzie sa chceme poďakovať PhDr. Natálii Lackovičovej za obrovskú pomoc pri organizácii a zabezpečení celej akcie.

            Mgr. Segečová, Mgr. Macková, Mgr. Belovová

          • Náš slávny absolvent

          • Blahoželáme Štefanovi Kvietikovi ku krásnemu životnému jubileu, pripomíname, že je to absolvent nášho dnes GBST v Lučenci, naposledy nás navštívil pri oslave 410.výročia založenia školy. Prajeme veľa ďalších zdravých a šťastných rokov.

            RNDr. Jarmila Muchová

          • Naši najúspešnejší olympionici na krajských kolách:

          • Jakub Dzúr

            - víťaz krajského kola matematickej olympiády

            - 3. miesto na krajskom kole fyzikálnej olympiády

            Filip Lóška

            - víťaz krajského kola geografickej olympiády

            - 2. miesto na krajskom kole fyzikálnej olympiády

            - 3. miesto na krajskom kole chemickej olympiády

            Hanka Haláková

            2.-3. miesto na krajskom kole matematickej olympiády

            Krajské kolo chemickej olympiády ďalej výborne riešili:

            Radoslava Moravčíková

            Adam Jančkár

            Matej Pavel Čeman

            Ema Sebestyén.

            Naši študenti sú úžasní, svojou reprezentáciou šíria dobré meno školy GBSTLC aj mesta. Blahoželáme im, ďakujeme im a prajeme veľa ďalších úspechov.

            RNDr. Jarmila Muchová a kolektív GBST

          • OZNAM - prijímacie skúšky

          • VZOR ODVOLANIA (pdf)

            VZOR POTVRDENIA O NASTUPENÍ/NENASTUPENÍ ŽIAKA NA ŠTÚDIUM (pdf)

            VÝSLEDKY PRIJÍMACIEHO KONANIA,

            POKYNY PRE UCHÁDZAČOV A ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV

            1. Riaditeľka školy zverejní na výveske školy a na webovom sídle školy zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania v termíne určenom a zverejnenom ministerstvom školstva, teda 17.05.2024. Zoznam obsahuje poradie uchádzačov s vopred prideleným číselným kódom zoradených podľa celkového počtu bodov získaných pri prijímacom konaní; informáciu, či uchádzač vykonal prijímaciu skúšku úspešne alebo neúspešne; informáciu, či uchádzač bol prijatý alebo neprijatý, a nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do tried prvého ročníka príslušného odboru vzdelávania.

            2. Riaditeľka školy odošle neprijatému uchádzačovi rozhodnutie o neprijatí najneskôr v termíne podľa

            odseku 1 (17. mája 2024). Proti rozhodnutiu riaditeľa SŠ o neprijatí sa môže zákonný zástupca neplnoletého žiaka odvolať v lehote do piatich dní odo dňa doručenia rozhodnutia podľa § 68 ods. 4 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

            3. Ak riaditeľka školy rozhodne o prijatí uchádzača, informácia o jeho prijatí v zozname podľa odseku 1 sa považuje za rozhodnutie o prijatí a deň zverejnenia zoznamu sa považuje za deň doručenia rozhodnutia o prijatí, teda 17.05.2024. Ak bol uchádzač prijatý na vzdelávanie v strednej škole, zákonný zástupca neplnoletého uchádzača písomne potvrdí strednej škole prijatie na vzdelávanie najneskôr do troch pracovných dní od termínu podľa odseku 1 (do 22. mája 2024) ; ostatné rozhodnutia o prijatí, ktoré sa vzťahujú na školy a odbory vzdelávania uvedené v prihláške na vzdelávanie, strácajú platnosť. Zákonný zástupca prijatého žiaka, ktorý sa rozhodol študovať na našej škole, posiela písomne cez EduPage alebo doručí osobne záväzné potvrdenie o nastúpení. Po doručení písomného potvrdenia podľa prvej vety riaditeľ strednej školy vyhotoví rozhodnutie o prijatí samostatne a odošle ho uchádzačovi do piatich pracovných dní od doručenia písomného potvrdenia.

            • Záväzné potvrdenie o nastúpení 4-ročný vzdelávací program s vyučovacím jazykom slovenským

            • Záväzné potvrdenie o nastúpení 8-ročný vzdelávací program s vyučovacím jazykom slovenským

             

            4. Vo výsledkovej listine bude prvých

            • 62 žiakov pri odbore 7902 J gymnázium 4-ročný vzdelávací program s vyučovacím jazykom

            slovenským

            • 20 žiakov pri odbore 7902 J gymnázium 8-ročný vzdelávací program s vyučovacím jazykom

            slovenským

            oddelených červenou čiarou.

            Sú to žiaci, ktorí získali najviac bodov, avšak nie všetci žiaci z tohto počtu potvrdia záujem o štúdium na našej škole. Žiaci, ktorí budú neprijatí pre nedostatok miesta, majú možnosť byť prijatí na miesta žiakov, ktorí potvrdenie o nastúpení poslali na inú školu. Ak sa uvoľní miesto, vydá riaditeľka školy nové rozhodnutie o prijatí uchádzačovi, ktorý je ďalší v poradí, v prípade, že zákonný zástupca podal na našu školu v zákonnej lehote, do piatich dní odo dňa doručenia rozhodnutia o neprijatí odvolanie, čím deklaruje pretrvávajúci záujem o štúdium.

            Na vaše otázky radi zodpovieme telefonicky: 0917 526 437 (riaditeľka školy) 047/43 332 32 (sekretariát školy), e-mailom: riaditel@gbstlc.sk

             

          • PS - Literárny kvocient

          • V utorok 30.4.2024 v priestoroch Radnice mali žiaci našej školy možnosť byť súčasťou literárnej debaty s názvom Literárny kvocient LQ, ktorá nám ponúkla náhľad do sveta literárnych kritikov, informácie o tom, ako sa hodnotia diela dnešnej literatúry. Taktiež nám bolo odprezentované dielo miestneho rodáka a absolventa nášho gymnázia, Lučenčana Jakuba Juhása, ktorý sa vydal po stopách najväčšieho maďarského básnika Sándora Petőfiho, a čitateľom ponúka spojitosť tejto významnej osobnosti s naším regiónom a mestom Lučenec. Po tom, ako nám kritici predstavili niekoľko spôsobov, ako knihu čítať a ako ju chápať, sme boli milo prekvapení nečakaným zvratom celej debaty, keď z hľadiska vystúpil samotný Jakub Juhás. Postaral sa o to, aby nám sám mohol objasniť všetko potrebné, aby sme si vypočuli najlepšie úryvky z jeho knihy a aby nám bolo odpovedané na každú otázku. Sme vďační, že sme mali možnosť zažiť takúto nezvyčajnú formu debaty a rozšíriť si obzory v oblasti literatúry.

            Michaela Šuleková a Mgr.Juraj Blažek

          • Keď niekto odchádza, nehrá hudba ako vo filme.

          • Zostáva len ticho a prázdna stolička. Vtedy si uvedomíte, že niektorí ľudia prídu do vášho života len na chvíľu a potom odídu. No vedia vás veľa naučiť, povzbudiť, vypočuť, venovať úsmev... 

            Takáto bola naša stážistka Maëlys z Francúzska, ktorá dnes s nami strávila posledný svoj školský deň. V nedeľu sa vracia naspäť domov. 

            Maëlys, ďakujeme za všetko a: "Bonne voyage!"

          • Matematická olympiáda na kraji

          • V mesiaci apríl prebiehali krajské kolá z matematickej olympiády v Banskej Bystrici.

            V kategórii Z9  nás mimoriadne úspešne reprezentoval JAKUB DZÚR z kvarty, ktorý sa v silnej konkurencii žiakov umiestnil na delenom 1. - 2. mieste bez straty jediného bodu. 

            V kategórii C (prvý ročník SŚ) nás reprezentovali až štyria žiaci. Najlepšie sa darilo HANKE HALÁKOVEJ z triedy kvinta, ktorá sa umiestnila na delenom 2. - 3. mieste. Ďalšou úspešnou je aj SIMONKA GONDOVÁ  z kvinty, ktorá bola na 12. mieste. Zúčastnili sa aj Arman Azizi z 1.B a Matúš Zlocha z 1.C. 

            V kategórii B (druhý ročník SŠ) nás reprezentoval len ADAM JANČKÁR z 2.C, ktorý sa zaradil medzi úspešných riešiteľov a obsadil pekné delené 5. - 6. miesto. 

            Všetkým ďakujeme, že nás reprezentovali na krajských kolách a prajeme im ešte veľa ďalších úspechov.

            Mgr. A. Dzúrová

      • Kontakty

        • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy
        • 047/4333231,4333232
        • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje