• K dňu učiteľov

          • Vážená pani riaditeľka, milé pani zástupkyne, ctený pedagogický zbor!

            O učiteľoch sa toho píše veľa..či už pekného (rôzne citáty oceňujúce vašu prácu), ale aj horšieho, kedy vám mnohí závidia ,,prázdniny" a mnoho iných vecí. Už od materskej školy, cez základnú, strednú či vysokú školu si väčšina študentov myslí aj hovorí to isté: ,,To učitelia za všetko môžu, oni sú tí najhorší, nechcú nám dobre, iba zle." Dovolím si s týmto nesúhlasiť. Učíte sa mnohým veciam, navzájom sa motivujete, motivujete aj študentov a rodičov a zháňate rôzne podklady a techniku pre svojich študentov. Popri svojej práci robíte aj zázraky. Nie, nemyslím ten zázrak, kedy prižmúrite oči a niekomu prilepšíte známku. Myslím tým tú časť vašej práce, ktorú si možno ani neuvedomujete. Nielenže nám odovzdávate svoje vedomosti, odovzdávate nám aj kúsok seba. Ovplyvňujete naše životy, meníte ich. Otvárate nám dvere, o ktorých sme ani nevedeli, že existujú a že sú určené práve pre nás. Robíte pre nás tento veľký neznámy svet o niečo menej neznámy. Vy sami ste malým zázrakom, dobrí ľudia s vrúcnymi srdciami. Viac človek vo svojom živote azda ani nepotrebuje. Neviem či budem niekedy schopná sa vám dostatočne poďakovať, dávate nám toho tak mnoho. Môžem povedať, že práca pedagóga je jedna z najdôležitejších a najťažších povolaní a vyžaduje si veľa úsilia a trpezlivosti..a práve preto si, milí pedagógovia, zaslúžite veľké uznanie a obdiv. Veď čo by sme bez vás robili? Chcem vám všetkým vyjadriť veľkú vďaku. Ďakujem vám za čas, ktorý nám venujete nielen počas vyučovania, ale aj mimo neho. Ďakujem vám za vašu trpezlivosť, pretože to s nami nie je vždy jednoduché. Ďakujem vám za ten kúsok z vás, ktorý si ponesieme vo svojich srdciach naveky. V tento výnimočný deň vám chcem popriať veľa trpezlivosti, odhodlania, učiteľského optimizmu, síl, zdravia a lásky nielen do vášho učiteľského života, ale aj do toho súkromného. Ďakujem vám za to, že pre nás robíte maximum. Všetci zostaňte tými úžasnými a najlepšími profesormi, akými ste. Naša škola môže byť na vás hrdá.

            So srdečným pozdravom,

            Zuzana Riečicová, 3.C

            ,,Učitelia sú tí, čo používajú samých seba ako mosty, po ktorých pozývajú kráčať svojich žiakov. Potom, ako im umožnia prejsť, radostne sa uvoľnia a povzbudzujú ich znovu, aby stavali svoje vlastné mosty." - neznámy autor

          • Prevencia

          • V mesiaci marec sme sa  na   našej   škole  venovali prevencii. Triedy prima, sekunda a tercia absolvovali besedu za účasti prokurátorov Okresnej prokuratúry Lučenec, preventistu Okresného  riaditeľstva PZ Lučenec a príslušníkov Colného kriminálneho  úradu Lučenec ktorým asistoval ich štvornohý pomocník Ego. Počas besedy sa   venovali   témam trestnoprávnej zodpovednosti maloletých a mladistvých, činnosti prokuratúry  a colného   dohľadu. Na záver žiakom predviedol svoju   šikovnosť  a poslušnosť psík Ego. V následných dňoch sa besedy zúčastnili aj žiaci druhého  ročníka a Sexty, kde  si od policajného preventistu vypočuli prednášku na  tému trestnoprávna zodpovednosť,  šikana  a kyberšikana.     Cieľom preventívnych prednášok  bolo žiakom nielen priblížiť prácu  týchto  zložiek ale  hlavne poukázať na dôsledky  zlých rozhodnutí, ktorým by sa  mali v živote radšej vyhnúť. 

          • Spolupracujeme s Červeným krížom

          • Tento rok sa zdravotníckemu krúžku podarilo nadviazať spoluprácu so Slovenským Červeným krížom, územným spolkom Lučenec. Dievčatá, ktoré sú už dlhšiu dobu jeho dobrovoľnými členkami nám prezentovali témy, týkajúce sa hlavne prvej pomoci, nielen v rámci krúžku, ale aj študentom tretieho ročníka. Počas 29. ročníka Valentínskej kvapky krvi šírili naše študentky osvetu u žiakov tretieho a štvrtého ročníka a aj sa samé zapojili do darovania a tým záchrany životov. Koncom tohto mesiaca sa žiačky Tereza Kyzúrová, Bianka Komárová a Svitlana Ravlo zúčastnili školenia na tému psychologická prvá pomoc v Rimavskej Sobote. Tešíme sa, keď nám nové skúsenosti a vedomosti sprostredkujú na zdravotníckom krúžku.

            PaedDr. Monika Hudecová 

          • Stredoškolská odborná činnosť - krajské kolo

          • Dňa 22.3.2024 sa v Banskej Bystrici konalo krajské kolo súťaže Stredoškolskej odbornej činnosti. V odbore Zdravotníctvo a farmakológia, ktorý mal v 46. ročníku SOČ najpočetnejšie zastúpenie prác, nás reprezentovali naše študentky Gabriela Berkiová s prácou "Potreba inštruktáže prvej pomoci u študentov stredných škôl" a Barbora Sivičeková s prácou  "Korelácia excesívnej senzorickej stimulácie a pamäťových schopností adolescentov". Jedným z praktických výstupov prác bola aj prednáška o prvej pomoci pre študentov tretieho ročníka realizovaná Gabikou a členkami zdravotníckeho krúžku a dobrovoľníčkami Červeného kríža. Druhá práca poukázala na riziká nadmerného screen time u študentov a overila koreláciu medzi nadmerným používaním  elektronických zariadení a digitálnou demenciou. Otvorili sme tak dvere do ďalšej oblasti, v ktorej môžu naši študenti preukázať svoje schopnosti a získali sme cenné skúsenosti do ďalších ročníkov. Za dôstojnú reprezentáciu našej školy dievčatám ďakujeme a prajeme im veľa úspechov.

            PaedDr. Monika Hudecová

          • Víťazné krajské kolo v stolnom tenise žiačok

          • V piatok 23.marca 2024 sa na ZŠ v Kalinove uskutočnilo krajské kolo v stolnom tenise žiačok. KK prebiehalo v telocvični ZŠ s MŠ a zúčastnilo sa ho 8 družstiev. Našu školu reprezentovali Ema Kačániová (kvarta), Sara Segečová (prima), Lea Véghová a Sára Malčeková (obidve z tercie). Po dramatickom semifinále postúpilo družstvo do rovnako napínavého finále. Naše študentky získali víťazný pohár a postupujú na národné kolo.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za šírenie dobrého mena školy aj v športovej oblasti!

             

          • Prezentácie polročných výsledkov práce žiakov vo Via studii

          • Od slávnostného otvorenia Via studii, vzdelávacieho programu pre nadaných, šikovných a zanietených študentov, prešlo päť mesiacov. Pod vedením svojich tútorov využili žiaci tento čas na tvorbu, výskum, prehĺbenie svojich vedomostí vo vybraných témach, ako aj na rozvoj prezentačných zručností na workshopoch, ktoré viedla Mgr. Katarína Gajdošová, Ph.D., odborná garantka pre jazykovedné témy a garantka rozvoja vo Via studii.

            Dnešné prezentácie prebiehali súbežne v dvoch miestnostiach v dvoch trojhodinových prezentačných blokoch za prítomnosti žiakov a tútorov, ktorí poskytli prezentujúcim konštruktívnu formatívnu spätnú väzbu. Cieľom dnešného prezentačného dňa bola príprava na študentskú konferenciu Solemnis Via studii, ktorá sa uskutoční v júni 2024.

            Poďakovanie patrí všetkým tútorom, žiakom a členom podpory za vzácny čas a námahu, ktorú vynaložili pre osobnostný a odborný rast nadaných a zanietených mladých ľudí.

            Mgr. Terézia Bahledová, PhD.

            garant Via studii

          • Olympiáda kritického myslenia – krajské kolo

          • V utorok 19. 3. sa v našich učebniach informatiky kriticky myslelo. Konalo sa totiž online krajské kolo olympiády kritického myslenia. Do školského kola, ktoré sa konalo v decembri, sa prihlásilo 70 žiakov, z ktorých 49 postúpilo do marcového krajského kola. Naši študenti si museli poradiť s úlohami overovania informácií a obrázkov, odôvodňovania riešení či vyjadrovania svojho postoja. Náročnosť kola zodpovedala zložitosti internetového prostredia. Riešitelia však mali jedinečnú možnosti rozvíjať svoje schopnosti práce s online materiálom, čo je aj hlavným poslaním tejto súťaže. Poďakovanie patrí vyučujúcim informatiky, ktoré nám pomohli pri technickom zabezpečení súťaže.

               Eva Adamove, Ivan Hraško

          • Hviezdoslavov Kubín – IV. kategória

          • Tretí marcový piatok patril v Lučenci okresnému kolu súťaže Hviezdoslavov Kubín, konkrétne kategórii stredných škôl. Reprezentovali nás na ňom Natália Maceková z 1.B v prednese poézie a Michal Šarkan z 1.A v prednese prózy. Obaja svojimi výkonmi zaujali a postúpili do regionálneho kola. Želáme im v ňom veľa úspechov.

                     vyučujúci SJL

          • EXKURZIA „MARTIN 2024“

          •      V stredu 20.marca 2024 sme „oprášili“ polstoročnú tradíciu našej školy a zorganizovali sme pre žiakov druhého ročníka, sexty a kvinty literárno-vlastivednú exkurziu Martin 2024.

                 Prvou zastávkou našej cesty boli Mošovce – rodisko Jána Kollára. Prezreli sme si jeho rodný dom a v múzeu remesiel nás zaujali staré pracovné nástroje remeselníkov z minulých storočí.

                 Jadrom nášho programu bol Pamätník slovenskej literatúry v prvej budove Matice slovenskej v Martine. Po viac ako dvojhodinovej prednáške, plnej zaujímavostí a „perličiek“ o našich spisovateľoch, sme sa pristavili na Námestí pod lipami (dnes Memorandové námestie), kde bol v júni 1861 na celonárodnom zhromaždení deklarovaný druhý politický program Slovákov – Memorandum slovenského národa.

                  Pred druhou budovou Matice slovenskej (súčasné sídlo Matice) nás privítal pracovník jej členského ústredia Mgr. Jaroslav Kerekanič, ktorý pri bustách matičných dejateľov na nádvorí predstavil nielen významných matičných dejateľov, ale aj históriu a súčasnosť našej najstaršej národnej inštitúcie.

                 V príjemnom jarnom počasí sme pokračovali na Hostihoru, na ktorej sa hrdo týči tretia budova Matice slovenskej, dnes Slovenská národná knižnica. Zaujali nás nielen informácie o knižničnom fonde a technické parametre tejto špecifickej budovy, ale najmä informácie o knižničných službách, ktoré ako budúci vysokoškoláci iste radi využijeme. Exkurziu sme ukončili na Národnom cintoríne, kde sme za spevu hymnickej piesne „Kto za pravdu horí“ položili veniec k hrobu prvého podpredsedu Matice slovenskej Karola Kuzmányho.

                                                    „Kto horel za pravdu, hoc zotlel v márny prach,

                                                    nezhynul. Nesmrnosťou trvá svojho diela.“

                                                                                                                    (P.O.Hviezdoslav)

                                                                                           PaedDr. Elena Melicherová, predsedníčka PK SJL

          • Testovanie 9 2024

          • Po dlhodobej príprave mohli dnes 20. 03. 2024 žiaci kvarty preukázať svoje vedomosti z matematiky a slovenského jazyka a literatúry, aby porovnali svoje výsledky s inými žiakmi naprieč Slovenskom.

            Ďakujeme im za trpezlivý a svedomitý prístup.

          • Rovesnícke vyučovanie s podporou francúzskej lektorky.

          • Dňa 18.3.2024 sme na ZŠ Vajanského uskutočnili ďalšie rovesnícke vyučovanie francúzskeho jazyka. Už tretí krát v poradí si naše študentky Kaja, Sima a Laura (z triedy Sexta) skúsili učiteľské povolanie a snažili sa zaujať žiakov 6. ročníka, ktorí tento krásny jazyk začali v septembri študovať na svojej základnej škole s pani učiteľkou Piarovou. Svoje aktivity a cvičenia mali skvele naplánované a rozdelené a deti so záujmom robili čo "nové pani učiteľky" povedali. Začiatok a koniec hodiny patril našej lektorke Maëlys, ktorá komentovala ich módnu prehliadku, pomáhala žiakom ZŠ pri výslovnosti a nakoniec niektorých zahrnula otázkami. 

            Ďakujem dievčatám za ich dobre odučenú hodinu, Maëlys za jej pomoc a rozlúčim sa so slovami ktoré Laura vyslovila, keď sme odchádzali: " Ja by som chcela byť učiteľka. Mňa by to bavilo! Škoda len, že je to tak zle platené povolanie." 

            Mgr.Edita Strmeňová 

          • Umelecký prednes poézie a prózy

          • Dňa 14. marca 2024 sa v Novohradskom osvetovom stredisku uskutočnilo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína v umeleckom prednese poézie a prózy pre recitátorov II. a III. kategórie.

            Reprezentovali nás:

            II. kategória - próza - Radovan Pachota - získal vzácne skúsenosti a diplom za účasť

            III. kategória - poézia - Nina Zdechovanová - získala 1. miesto a postup na regionálne kolo

            III. kategória - próza - Alexandra Koristeková - získala 3. miesto a postup na regionálne kolo.

            Recitátorom blahoželáme a postupujúcim držíme palce v ďalšom kole 70. ročníka Hviezdoslavovho Kubína, ktoré sa uskutoční 11. apríla 2024.

            Terézia Bahledová

          • Prevencia na GBSTLC

          • Dnes 14.3.24 sme využili čas pokračujúcich maturitných skúšok a pre žiakov osemročného gymnázia sme zabezpečili besedu s pani prokurátorkou JUDr. Janou Jurinovou a s členmi policajného zboru. Akcie sa zúčastnili žiaci prímy a sekundy, boli nadšení, okrem jasných mantinelov, čo môžu o čo nemôžu a v ktorom veku sú už čiastočne a plne zodpovední za svoje činy, sa žiaci prakticky oboznámili čo dokáže policajný pes, ktorý je cvičený na drogy a zbrane.

            Dnešný deň bol pre žiakov zaujímavým spestrením školského vyučovania, veď naším cieľom je vzdelávať aj vychovávať.

            Zapísala: RNDr. Jarmila Muchová, riaditeľka

          • Maturitné skúšky dnes 14.3.24 vrcholia!

          • Tretí deň externej časti maturitnej skúšky sa zatiaľ vyznačuje dobrovoľnosťou voľby MATEMATIKY.

            Naši 98 maturanti majú už za sebou povinnú externú časť zo slovenského jazyka a literatúry a tiež z cudzieho jazyka (100% si zvolilo anglický jazyk).

            Dnes ako čerešnička na torte prebieha externá časť z matematiky, ktorú si vybralo 29 maturantov.

            Držíme im palce!

            Zapísala: RNDr. Jarmila Muchová, RŠ

          • Úspech na krajskom kole matematickej olympiády

          • Dňa 16. januára sa v Banskej Bystrici konalo krajské kolo matematickej olympiády v kategórii A. To, že táto kategória je pre žiakov mimoriadne náročná, sa prejavilo aj v tom, že sa jej zúčastnilo len 12 žiakov z celého Banskobystrického kraja. Šiestim z nich sa podarilo byť úspešným. Náš žiak Martin Dzúr z triedy septima sa umiestnil na vynikajúcom delenom 3. - 5. mieste. Martinovi prajeme ešte veľa ďalších študijných úspechov.

            Výsledkovú listinu aj so zadania úloh si môžete pozrieť na stránke:  Matematická olympiáda: Poradia MO

          • Mix volejbal

          • Naši žiaci postúpili na krajské kolo v Mix volejbale!

            Srdečne im blahoželáme a držíme im palce v ďalšom kole súťaže!

          • Stredoškolská odborná činnosť 2024

          • Koncom februára sa na našej škole uskutočnilo školské kolo SOČ 2024. Do krajského kola postúpili dve práce z odboru číslo 06 Zdravotníctvo a farmakológia. Úspešnými riešiteľkami sú Gabriela Berkiová (3.B) s prácou "Potreba inštruktáže prvej pomoci u študentov stredných škôl" a Barbora Sivičeková (3.B) s prácou "Korelácia excesívnej senzorickej stimulácie a pamäťových schopností adolescentov". Odborná porota, ktorú tvorili PaedDr. Ivan Gúgľava, PaedDr. Monika Hudecová a Mgr. Ivan Hraško ocenili záujem študentiek o dané problematiky a poskytli im zároveň cennú spätnú väzbu pre ďalší postup v súťaži. Dievčatám prajeme veľa úspechov a držíme im palce. 

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje