• Tvorba projektov

          • Dňa 28.09.2022 naši študenti Viktória Líšková, Michaela Chlpáňová a Samuel Tkáč, ako členovia študentského parlamentu GBST, navštívili Centrum inovácií a rozvoja v Lučenci, kde spolu s ďalšími študentmi gymnázií a stredných škôl z Lučenca a Fiľakova v zmiešaných skupinách diskutovali a následne aj vytvárali návrhy projektov.

            Zamerania boli rôzne: ako môžu práce práve študenti povedomie o našom regióne, ako pripraviť rôzne kultúrno-zábavné ale aj športové podujatia pre študentov z nášho regiónu za účelom ich vzájomného spoznávania sa, ale aj vytvorenia platformy, z ktorej by mohli študenti čerpať informácie potrebné na správne rozhodnutie, kam na strednú prípadne vysokú školu. Tieto návrhy projektov si následne za prítomnosti pracovníkov Centra inovácií a rozvoja aj sami odprezentovali.

            Ing. Ján Kružliak

          • Slávnostné oceňovanie

          • Dňa 28. septembra 2022 sa v nádherných priestoroch Radnice mesta Banská Bystrica uskutočnilo slávnostné oceňovanie zamestnancov škôl a školských zariadení pri príležitosti ich odchodu do dôchodku.

            Cenu za životné pedagogické dielo si z rúk podpredsedu BBSK Ondreja Luntera v sprievode riaditeľky odboru školstva Úradu BBSK Jany Slačkovej prevzala dlhoročná pani profesorka PhDr. Viera Rapcová.

            K tomuto významnému oceneniu jej v mene kolektívu Gymnázia Boženy Slančíkovej - Timravy srdečne blahoželáme!

          • Slovo v hlavnej úlohe

          • je názov podujatia, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 26.9.2022 v priestoroch Novohradského osvetového strediska v Lučenci. Zúčastnili sme sa ho desiati, všetko členovia moderátorského krúžku. Tvorivú dielňu veľmi fundovane a zároveň hravo viedla lektorka Mgr. Art. Barbora Špániková, ArtD. Precvičili sme si techniku moderovania, kvalitu reči, správne dýchanie, spisovnú výslovnosť a verbálne a neverbálne výrazové prostriedky. Kreativita, interaktivita, učenie sa hravou formou - to sú typické črty podujatia, na ktorom sa oplatilo byť.

            Samuel Dobra, Maxim Mičianik a Lukáš Ostrihoň z 1.C

          • Oznam

          • Na tejto stránke nájdete rozvrh jazykovej školy: Žiaci a rodičia/Jazyková škola

             

          • Európsky deň jazykov v príme

          • V pondelok 26. 9. 2022 sme si v škole pripomínali Európsky deň jazykov. Pri tejto príležitosti sa žiaci prímy premenili na jazykovedcov, či skôr komparatívnych lingvistov.

             V skupinách skúmali príbuznosť jazykov používaných v Európe pomocou základných čísloviek 1 – 10. Zoznámili sa so slovanskými, románskymi, germánskymi, baltskými aj ugrofínskymi jazykmi. Nechýbali ani gréčtina, írčina, rómčina či albánčina, no a odhalili aj rôzne písma používané v Európe. Využili tiež medzipredmetové vzťahy s geografiou a pomocou obrázkov kultúrnych pamiatok, prírodných krás, máp či vlajok určovali konkrétne jazyky.

            Aktivity sa podarili, no najdôležitejšie bolo, že si žiaci uvedomili, že hoci sme v Európe rôzni, predsa máme mnoho spoločného.

                                                                                                                                Ivan Hraško

          • STUŽKOVÁ SLÁVNOSŤ 4.C TRIEDY

          • Dva týždne po spolužiakoch z oktávy sa ocitli na prahu (študijnej) dospelosti aj žiaci 4.C triedy. V sobotu (24. 9.) pripla symbolickú zelenú stužku svojim maturantom z matematicko-informatickej profilácie triedna učiteľka PaedDr. Henrieta Halušková. 

          • STUŽKOVÁ SLÁVNOSŤ OKTÁVY

          • Tohoročnú "edíciu" stužkových slávností v školskom roku 2022/2023 úspešne zahájili maturanti, ktorí sú v našej škole najdlhšie. Žiakom oktávy pripli symbolické zelené stužky v piatok 9. septembra symbolicky všetci traja triedni učitelia, ktorí ich počas takmer 8-ročnej ceste naprieč štúdiami viedli: Mgr. Helena Maráková, ex-vyučujúca GBST Mgr. Nina Macková a súčasný triedny Mgr. Rastislav Koza.  

          • ŠKOLSKÝ PLES – JUNIÁLES 2022

          • Po dvojročnej kovidovej odmlke sme nadviazali na tradíciu školských plesov. V piatok 3. júna 2022 sa v Novohrade stretlo vyše 120 študentov a pedagógov, aby sa spoločne zabavili. Okrem skvelej hudby a jedla bol pripravený aj program – vystúpenie školskej kapely, voľba kráľa a kráľovnej plesu či tombola so zaujímavými cenami. Všetci sme sa dosýta. Vytancovali a zabavili až do skorých ranných hodín. Ďakujeme členom študentského parlamentu pod vedením Mgr. Márie Belovovej za skvele zorganizovanú akciu a tešíme sa na ďalšiu.

            Text: Mgr. Lea Segečová

            Foto: Maximilián Peťko

          • SLÁVNOSTNÉ VYRAĎOVANIE MATURANTOV

          • Z úspešných štvrtákov a žiakov oktávy sa v piatok 3. júna 2022 stali úspešní absolventi Gymnázia Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci. A veru, bola to slávnosť v skutku parádna! Maturanti, pedagógovia, rodičia, príbuzní a priatelia našich (ex)žiakov sa zišli v priestoroch lučeneckej Synagógy, aby si spoločne vychutnali akt slávnostného vyraďovania gymnazistov.

            Slzy dojatia a šťastia sa leskli v očiach mnohých. Rodičia boli hrdí na svoje ratolesti, pedagógovia zas na svojich žiakov. Tí si z rúk triednych učiteľov prevzali maturitné vysvedčenia, ktoré sú tou pravou "vstupenkou" do ich ďalšieho vysokoškolského vzdelávania.  

          • OŽAZ a KOŽAZ

          • Prvé dva týždne na začiatku nového školského roka boli venované účelovým cvičeniam OŽAZ a KOŽAZ, ktorých sa zúčastnili postupne všetky triedy GBST Lučenec, okrem maturitného ročníka.

            Cieľom účelových cvičení  bolo získať teoretické vedomosti a praktické zručnosti zo zdravotnej prípravy, riešenia mimoriadnych udalostí, civilnej ochrany obyvateľstva,technické a športové činnosti, ako aj pobyt a pohyb v prírode. Počas cvičení sa žiaci a žiačky aktívne a so záujmom zapájali do vyučovacieho procesu.  V rámci pobytu v prírode sme s III.ročníkom absolvovali túry na  Dedečkovu chatu na Mýte p/Ďumbierom, na Pustý hrad pri Zvolene, s nižšími ročníkmi na Ľadovo pri Lučenci.

             Ďakujeme vyučujúcim TSV za organizáciu, ostatným vyučujúcim za spoluprácu a všetkým zúčastneným žiakom  za ich zodpovedný prístup, ktorým prispeli k úspešnému priebehu účelových cvičení.

            PaedDr. A.Janková

          • Výchovno - vzdelávacie aktivity, september, október 2022

          • 05.09.2022 Slávnostné otvorenie školského roka

            06.09.2022 Cvičenie na ochranu života a zdravia pre žiakov II. A, II. B, II.C a sexty

            07.09.2022 Cvičenie na ochranu života a zdravia pre žiakov I.A, I.B, I.C a kvinty

            08.09.2022 Zasadanie študentského parlamentu s riaditeľkou školy

            08.-09.09.2022 Cvičenie na ochranu života a zdravia pre žiakov prímy, sekundy, tercie a kvarty

            09.09.2022 A/ Vydávanie vzdelávacích poukazov žiakom

                               B/ Stužková slávnosť oktávyC/ Oboznámenie sa maturantov s cieľovými požiadavkami na MS

            14.09.2022 A/ Školenie BOZP

                               B/ Pedagogická rada - schválenie Plánu práce

            12.-30.09.2022 Testovanie FinQ

            21.09.2022 PLENÁRNE ZASADANIE ZRPŠ o 16:00 hod.

            23.09.2022 Zbierka Biela pastelka

            24.09.2022 Stužková slávnosť IV. C

            26.09.2022 Európsky deň Jazykov (v rozhlase)

            29.09.2022 Pedagogická rada: Správa o výchovno-vzdelávacej činnosti

            30.09.2022 A/ Pre žiakov IV. ročníka:- oznámiť triednym profesorom predmety, ktoré si zvolili na MS

                               B/ Noc výskumníkov v B. Bystrici (Európa- 9:00) pre žiakov z tried príma, sekunda, tercia a kvarta

            01.10.2022 Timravin chodníček pre žiakov 1. ročníka a prímy

            05.10.2022  ZASADANIE ŠKOLSKEJ RADY

            06.10.2022 A/ Biologická exkurzia do Budapešti pre žiakov 1. ročníka a kvinty

                               B/ Zasadanie študentského parlamentu s riaditeľkou školy

            15.10.2022 Stužková slávnosť IV. B

            19.10.2022 1. deň DOD pre RŠ, ZRŠ a VP ZŠ

            20.10.2022 Pedagogická rada

            21.10.2022 Stužková slávnosť IV. A

            26.10.2022 2. deň DOD pre žiakov a rodičov ZŠ

            27.10.2022 Imatrikulácia prímy

            28.10.-01.11.2022 Jesenné prázdniny

             

            V Lučenci dňa: 05.09.2022                               RNDr. Jarmila Muchová, riaditeľka školy

          • Prednáška so sociológom

          • Naši gymnazisti sa tento týždeň zúčastnili prednášky so sociológom Mgr. Ľubomírom Falťanom, CSc. v Novohradskej knižnici.

            Názov prednášky znel: Čo mi o mojej obci (meste či dedine) hovorí jej architektúra a urbanizmus a môžem to ako občan ovplyvňovať?

          • KRÚŽKY - prihlásenie cez EDUPAGE

          • Vážení gymnazisti, čas na prihlasovanie sa na krúžkovú činnosť sa kráti. PROSÍME Vás, aby ste okrem vzdelávacích poukazov, ktoré odovzdáte vedúcemu krúžku, VYKLIKALI prihlášku aj cez EduPage. Zástupcovia školy Vám včera popoludní poslali notifikáciu.

            Tešíme sa na Vašu účasť na Vami zvolenom krúžku.

          • BIELA PASTELKA 2022

          • Aj v tomto roku sa naša škola rozhodla participovať na dobročinnej akcii Biela pastelka, určenej na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Organizátorom verejnej zbierky je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. 

            V piatok 23. septembra budú dvaja žiaci obchádzať školu (jednotlivé triedy) s pokladničkou. Zapojiť sa a prispieť môže ktokoľvek z Vás, milí gymnazisti, a to venovaním 2 EUR. Na oplátku obdržíte informačný letáčik a symbolickú bielu pastelku.

            "Biela pastelka znamená svetlo, keď okolo je tma." (UNSS.sk)

          • Netradičná hodina informatiky

          • Keďže v týchto dňoch na našej škole prebieha testovanie finančnej gramotnosti a kvôli nemu máme učebne informatiky obsadené, rozhodli sme sa spestriť praktické hodiny informatiky netradičných spôsobom. Žiaci nižších tried 8-ročného štúdia si posielali poštu napísanú Morseovou abecedou. 

            Žiaci pracovali v skupinách. Všetky skupiny si navzájom posielali krátku správu, na ktorú dostali aj odpoveď. Deťom sa takáto netradičná hodina páčila a s nadšením si posielali takéto zakódované správy celú vyučovaciu hodinu.

          • Oznam

          • Vážení rodičia,

            21.9.2022 o 16,00

            sa uskutoční v triedach Gymnázia Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci

            celoškolské plenárne zasadnutie ZRPŠ s programom:

            1. Vyhodnotenie výchovno-vzdelávacej činnosti za školský rok 2021/22 (riaditeľka školy RNDr. Jarmila Muchová)
            2. Správa o hospodárení RODIČOVSKEJ RADY (predsedkyňa RR pani Katarína Činčurová)
            3. Triedne ZRPŠ - informácie o plánovaných aktivitách v šk.roku 2022/23 podľa schváleného PLÁNU PRÁCE konkretizované na jednotlivé triedy
            4. Diskusia

            S pozdravom a s úctou,

            RNDr. Jarmila Muchová, riaditeľka školy

          • Divínsky Boyard 2022

          • Súťaž Divínsky Boyard je v našom kraji už známy pojem. Finále tohto ročníka si pripravilo pre účastníkov naozaj náročnú trať. Vysoké stúpania a stanovištia zamerané na šikovnosť a rýchle rozhodovanie preverili schopnosť súťažiacich až na dno ich síl.

            S organizáciou a hladkým fungovaním sa tento rok popasovali aj naši gymnazisti. Žiaci II.A a II.B opäť ukázali ich dobrovoľníckeho ducha a chuť podieľať sa na tvorení rôznych podujatí pre ostatných.

            Za ich chuť pomáhať im ďakujeme a prajeme ešte veľa podobných aktivít.

          • Beseda so spisovateľkou Veronikou Homolovou-Tóthovou a pani Helenou Stern-Vajovou

          • Deviaty september sa na Slovensku pripomína ako Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Pri tejto príležitosti sa na našej škole konala beseda so spisovateľkou Veronikou Homolovou-Tóthovou, autorkou knihy Mengeleho dievča, a pani Helenou Stern-Vajovou, dcérou Violy Stern-Fischerovej – Mengeleho dievčaťa. Cieľom besedy bolo pripomenúť si pamiatku obetí rasového prenasledovania počas vojny a zároveň upriamiť pozornosť na osud Židov z Lučenca a celkovo z južného Slovenska, ktoré bolo počas vojny súčasťou Maďarska. Ich osud je na Slovensku málo pripomínaný, hovorí sa hlavne o Židoch žijúcich v hraniciach „prvej“ Slovenskej republiky a tí naši lučeneckí akoby upadali do zabudnutia. Preto sme radi, že sme si v spoločnosti vzácnych dám mohli pripomenúť osudy ľudí, na ktoré nemožno zabudnúť. V závere besedy sa nieslo známe latinské heslo Memento mori – Pamätaj na smrť. Našim študentom sa prihovorili aj pani primátorka Alexandra Pivková a pán viceprimátor Pavol Baculík, ktorí pripomenuli, že i my máme pamätať na smrť nespravodlivo prenasledovaných, aby sme takýmto javom vedeli v budúcnosti zabrániť. Veľké poďakovanie za organizáciu besedy patrí našej bývalej kolegyni pani Dominike Adámekovej, ktorá pozvala pani spisovateľku, a rodine Pupalovej, ktorá pozvala pani Vajovú. Nezabúdajme!

            I. Hraško

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje