• Voda nad zlato alebo zlato vo vode

          • Dňa 28.3.2023 sme sa stali súčasťou vedeckej prednášky/diskusie o  problematike znečistených vôd a o ich organickom spôsobe čistenia, ktoré môže pomôcť nielen nám, ale aj budúcim generáciám. Táto prednáška bola veľmi obohacujúca a zaujímavá, priam jedna z najlepších prednášok, ktorej sme sa zúčastnili. Prezentácia aj diskusia boli záživné a chceli by sme sa poďakovať pani Mgr Zuzane Bártovej, PhD z Ústavu geotechniky SAV za zrozumiteľné objasnenie témy.

            Jačmeníková, Murínová, Arvaiová - žiačky sexty

          • Expedícia BA

          • Dňa 23. marca naša trieda KVARTA odišla na expedíciu hlavného mesta Slovenskej Republiky Bratislavy. Na expedicíí sme spoznávali krásy hlavného mesta ako napríklad centrum starého mesta, hradu a novootvorenej galérie Nedbalky so zameraním na abstraktné umenie rôznych tvorcov a samozrejme nechýbalo ani nakupovanie v miestnych obchodných centrách. Popri týchto aktivitách sme si cibrili anglický jazyk s lektorkou Carlou a škótskymi návštevníkmi hostelu Patio, kde ane boli ubytovaní. Podľa spätnej väzby žiakov našej triedy sa výlet podaril a tešíme sa na viac ďalších.

            Dávid Korim, Kvarta 

          • Úspešné maturantky

          • Maturantky Lucia Igazová zo 4.C a Nadia Kramecová zo 4.A ukončili svoje posledné športové účinkovanie vo farbách GBST Lučenec grandiózne.

            Na majstrovstvách BBSK v bedmintone žiačok SŠ, ktoré sa konali 28.3.2023 vo Zvolene, si počínali skvele a po vlaňajšom 6. mieste si tento rok odniesli domov bronzové medaily.

            Ďakujeme dievčatám za skvelú reprezentáciu našej školy vo viacerých športových odvetviach počas celého štúdia.

            PaedDr. A. Janková

             

          • Prednáška

          • Žiaci tretích ročníkov a septimy sa zúčastnili prednášky s príslušníkmi Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí im priblížili možnosti za akých môžu vstúpiť do armády a taktiež  štúdia na Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši. Ktovie, možno budúci generál bude pochádzať práve z našej školy.

            Ing. Ján Kružliak 

          • Vzdelávanie pedagógov

          • O niekoľko dní si pripomenieme 431. výročie narodenia Jana Amosa Komenského, učiteľa národov, filozofa a mysliteľa, ktorého neuveriteľne nadčasové dielo je dodnes oporou a východiskom filozofického a didaktického konceptu moderného vyučovania. Je posolstvom vzdelávania a zušľachťovania, je nositeľom myšlienky, že metódu vyučovania treba priviesť na stupeň umenia (In: Veľká didaktika, kap. XVI. Všeobecné požiadavky vyučovania a učenia, to jest, ako treba vyučovať a učiť naisto, aby výsledok musel nastať).

                        Čím by boli lekári a právnici, keby sa uspokojili s tým, čo sa naučili na vysokej škole? Čím by boli učitelia, keby nekráčali s dobou, nereflektovali na potreby súčasných mladých ľudí? Uvedomujúc si túto skutočnosť si členovia pedagogického kolektívu Gymnázia Boženy Slančíkovej-Timravy sadli do pomyslených lavíc, aby si osviežili a zaktualizovali vedomosti, vďaka ktorým vedia byť učiteľmi i sprievodcami svojich žiakov.

            Dňa 23. marca 2023 sa v rámci aktualizačného vzdelávania venovali téme rozvoja kognitívnych a osobnostných vlastností intaktných žiakov, žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, s akcentom na komplexný rozvoj osobností žiakov so všeobecným intelektovým nadaním, ktorým sa škola v blízkej budúcnosti chce začať venovať vo zvýšenej miere. Preto sme boli poctení, že naše pozvanie prijala skúsená špeciálna pedagogička s dlhoročnou praxou Mgr. Andrea Koristeková, ktorá v súčasnosti pôsobí ako inšpektorka Štátnej školskej inšpekcie. Odborná prednáška v jej podaní, priebežne pretkávaná príkladmi z praxe, otázkami a odpoveďami, odporúčaniami a radami, bola inšpiratívnym a hodnotným časom pre celý kolektív.

            T. Bahledová

          • SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU

          • Presne v deň (21. marec) celosvetovej iniciatívy, ktorú mnohí z nás poznajú pod označením Ponožková výzva, prijali pozvanie na pôdu našej školy "Downík" Ivko so svojou mamkou Marcelou. S maturantmi gymnázia diskutovali o rôznych témach, ktoré sa týkajú tohto ochorenia. Úvod besedy patril krátnej prezentácii o Downovom syndróme. Tú si pre žiakov Cvičení zo psychológie a Seminára z biológie pripravili praktikantky z UMB - študentky 2. ročníka Mgr. štúdia učiteľstva psychológie v kombinácii, ktoré tento týždeň praxovali na hodinách PSY a CUP. Prezentáciu Bc. Kubáňovej a Bc. Olerínyovej si môžete pozrieť (a dozvedieť sa niečo viac o Downovom sy.)  tu.

          • Predkolo vo vybíjanej žiačok ZŠ

          • V utorok 21.03.2023 sa uskutočnilo predkolo vo vybíjanej žiačok ZŠ. V silnej konkurencii naše dievčatá z primy a sekundy obsadili prvé miesto a bez prehry postúpili.  Z primy nás reprezentovali žiačky Emília Schedlingová, Mária Póchová, Nela Ondrejovičová a Hela Mešová. Zo sekundy nás reprezentovali žiačky Lea Véghová, Sára Malčeková, Dominika Chudá, Dominika Fekiačová, Natália Ďurčíková a Vivien Kokavcová. 

            Do ďalšieho kola im držíme palce.

            Mgr. Helena Maràkovà.

          • Prevencia je dôležitá

          • V stredu 22. 3. 23 sme na pôde GBSTLC v opravenej telocvični privítali prokurátorov a to pani JUDr. Jurinovú a tiež nášho absolventa JUDr. Slováka, ktorí žiakom sekundy a tercie sprostredkovali mimoriadne zaujímavé skutočné príbehy zo života zo svojej prokurátorskej praxe. Vysvetlili žiakom, za ktoré veci sa stávajú trestne zodpovednými vo veku 14, či 15 rokov. Dominantnou témou boli aj riziká sociálnych sietí, vznik závislosti pri neobmedzenej časovej dobe trávenej na internete, vyskytujúci sa predátori a stále viac pre psychiku bolestivá aj kyberšikana. Žiaci boli aktívni, mali veľa otázok, bolo vidieť, že téma sa ich dotkla.

            Našim cieľom je pokračovať v preventívnych aktivitách, aby žiaci boli informovaní a v budúcnosti sa problémom vyhli.

          • Úspešní riešitelia fyzikálnej olympiády

          •  Už tradične sa naši šikovní a cieľavedomí žiaci mohli zapojiť do riešenia fyzikálnej olympiády. Úlohy domáceho kola naozaj preveria vedomosti a vytrvalosť žiakov, lebo si vyžadujú vlastné riešenia a hľadanie informácií. Týmto neľahkým domácim kolom prešli nakoniec iba dvaja žiaci z tercie: Filip LóškaJakub Dzúr. To, že sú výborní potvrdili aj v okresnom kole olympiády, kde obaja získali zhodný počet bodov a obaja boli úspešní riešitelia v kategórii F. Byť úspešným riešiteľom fyzikálnej olympiády znamená, že po predchádzajúcich rokoch neúspešných riešiteľov okresných kôl sa konečne našli a rovno dvaja žiaci nášho gymnázia, ktorí to zvládli a boli úspešní. Táto súťaž je v ich kategórií nepostupová, ale pevne veríme, že budúci rok v ďalšej kategórii zúročia svoje skúsenosti a postúpia do vyšších kôl.

            K úspechu im srdečne blahoželáme.

          • HODINA DEŤOM

          • Okrem ponožkovej výzvy sa ZAJTRA (v utorok, 21. marca) zapojíme aj do ďalšieho dobročinného podujatia.

            Zajtra po veľkej prestávke budú žiaci Študentského parlamentu GBST chodiť s pokladničkou, do ktorej môžeme, ak chceme, prispieť ľubovoľným finančným obnosom.

             

          • MÁME FLORBALOVÉHO ŠAMPIÓNA

          • Maturant Ľubomír Ďurik (4.C) má dôvod na radosť. V drese prvoligového mužstva DTF Team Detva Joxers zahviezdil on i jeho spoluhráči. Florbalisti z Podpoľania si uplynulý víkend zabezpečili extraligovú príslušnosť do nasledujúcej sezóny, keď zdolali súpera z Rabče/Oravskej Polhory najtesnejším rozdielom 4:5.

            Pre Ďurika tak bude sezóna 2023/24 návratom do extraligových vôd, tentokrát vo farbách Detvy. V najvyššej florbalovej súťaži narazí aj na svojho bývalého "zamestnávateľa" - tím Trenčína.

            Ľubo, držíme palce nielen v úspešnom "doklepnutí" maturitného ročníka a vo vysokoškolských štúdiách, ale tiež v Tvojej športovej kariére.

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA SA BLÍŽI

          • Milí gymnazisti, milé gymnazistky, vážené kolegyne, vážení kolegovia. Dávame Vám do pozornosti najbližší UTOROK. Dátum 21. marec sa každoročne spája s jedným významným dňom, a to Svetovým dňom Downovho syndrómu. Symboliku tohto závažného, no zároveň svojím spôsobom čarovne krásneho ochorenia, môžete vydedukovať práve zo samotného dátumu.

            Podobne ako vlani (i predvlani a pred-predvlani...), aj v roku 2023 sa naše Gymnázium B. S. Timravy v Lučenci zapája do PONOŽKOVEJ VÝZVY = "obujte" si dva rozdielne páry ponožiek na vyjadrenie podpory a spolupatričnosti s ľuďmi s Downovým sy.

            Navyše, tento utorok do nášho GBST opäť po roku zavíta milá návšteva. Maturantom z Cvičení zo psychológie (CUP) a Seminára z biológie (SEB) spestrí dvojhodinovku (4.-5. vyuč. hod.) beseda s "Downíkom" Ivkom a jeho mamkou Marcelkou, ktorí majú v našom meste vlastné podnikanie - Regeneračné ivicentrum.  

          • Výstava Syseľ

          • Dňa 16.3. 2023 sa žiaci kvinty a tercie zúčastnili na výstave Syseľ v Novohradskom múzeu. Dozvedeli sa niečo o živote týchto zvierat a vyskúšali si rôzne náučné aktivity. 

          • Okresné kolo v basketbale

          • Naši chalani ukázali, že okrem štúdia im ide dobre aj šport. Na okresnom kole v basketbale sa umiestnili na peknom druhom mieste.

            Ing. Ján Kružliak

          • Opäť dobrá správa

          • Študenti na GBSTLC budú konštruovať roboty a programovať ich činnosť.

            Naším cieľom je zábavný, zaujímavý, inovatívny a moderný vyučovací proces, teda sme zakúpili 5 sád stavebníc LEGO EDUCATION. Cieľom je, aby si študenti naplánovali, skonštruovali, poskladali roboty a naprogramovali aj ich činnosť.

            Žiaci hneď po vybalení nových pomôcok  začali tvorivo pracovať, a ani nechceli ísť na ďalšiu hodinu ...

            RNDr.Jarmila Muchová, riaditeľka Gymnázia B.S.Timravy LC

          • Streetbasketbalistky z tercie v šľapajách svojich starších spolužiačok

          • Týždeň po úspechu basketbalistiek našej školy obsadili aj streetbasketbalistky z tercie: N. Zdechovanová, E. Štefančíková, T. Paľagová a E.R. Strculová, na majstrovstvách okresu v 3 x 3 e žiačok ZŠ spomedzi šiestich zúčastnených  škôl krásne tretie miesto.

            K dosiahnutému úspechu im srdečne blahoželáme.

            PaedDr. A.Janková

          • Oznam

          • Milí uchádzači o štúdium,

            blíži sa posledný termín podania prihlášok na štúdium  na našom gymnáziu.

            Zákonný zástupca žiaka podáva prihlášku riaditeľovi   gymnázia  do 20.3.2023.

            Prihlášky musia byť potvrdené základnou školou.

            Termín podania prihlášok platí pre piatakov aj deviatakov, teda je rovnaký pre uchádzačov o osemročné štúdium aj o štvorročné štúdium.

            Prihlášku je možné podať papierovou formou alebo cez systém EDUPAGE.

            1. termín prijímacích skúšok - pre osemročné aj štvorročné gymnázium je 4.5. - 5.5.2023

            2. termín prijímacích skúšok - pre osemročné aj štvorročné gymnázium je 9.5. - 10.5.2023

            Telefonický kontakt na sekretariát: 0474333232

            Vzdelanie je cesta k lepšiemu životu, nezaváhajte!

             RNDr. Jarmila Muchová, riaditeľka Gymnázia B.S.Timravy v Lučenci

          • Dnešný deň bol úspešný pre našich recitátorov.

          • 10.3.2023 sa uskutočnilo v priestoroch Malej sály Novohradského osvetového strediska okresné kolo v umeleckom prednese poézie a prózy a všetci naši postupujúci študenti zo školského kola sa umiestnili na prvých priečkach a zároveň naši najúspešnejší recitátori postupujú na regionálnu súťaž, ktorá sa uskutoční 4.apríla 2023.

            Všetkým srdečne blahoželáme. 

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje