• Imatrikulácia prímy

          • 27.október 2023 nebol pre žiakov prímy bežným školským dňom. Okrem toho, že kalendár ukazoval posledný deň vyučovania pred odchodom na jesenné prázdniny, bolo v tom aj niečo iné. V tento deň sa po absolvovaní imatrikulácie stali „plnohodnotnými“ žiakmi osemročnej vetvy gymnázia Boženy Slančíkovej Timravy. Pod vedením triedy kvarta si v téme postáv z filmov prešli rôznymi náročnými úlohami, kvízom a nakoniec sľubom a pasovaním za členov cechu gymnazistov. Pripravené úlohy plnili veľmi zodpovedne a veľkú pochvalu si zaslúžia za dodržanie témy, parádne kostýmy a disciplínu počas celého dňa. Za každou úspešnou akciou však stojí mravenčia práca organizátorov a v tomto prípade to trieda kvarta zvládla výborne. Prepracované otázky kvízu, zábavné súťažné aktivity, technická príprava a úžasný osobný prístup žiakov kvarty sú ukážkou toho, ako sa zodpovedná práca  kolektívu môže pričiniť o úspešný priebeh organizovanej aktivity a spríjemnenie školského dňa. V mene školského parlamentu a triedy prímy im zasielam poďakovanie a oceňujem výbornú prácu celého kolektívu.

            Mgr. Mária Belovová, koordinátorka školského parlamentu

          • Halloween v GBST

          • Halloween je významným sviatkom hlavne pre deti v anglicky hovoriacich krajinách. Tento rok sme ho vnímali intenzívnejšie aj my. Hlavne vďaka Emily, ktorá si pripravila rôzne zaujímavé aktivity pre všetky triedy. Halloweensky týždeň vyvrcholil v piatok, kedy sme sa mnohí obliekli do masiek, vyzdobili triedy a napiekli strašidelné koláčiky. Ďakujeme aj členkám English Club, ktoré vyrezali krásne tekvice – jack-o-lanterns.

            Mgr. Lea Segečová

          • Via studii a rozvoj tútorov

          • Klub Via studii je koncepcia vzdelávania a osobnostného rozvoja nadaných, šikovných a zanietených študentov. Rozvojový rozmer je koncipovaný aj pre tútorov, na ktorých odbornom, profesijnom a osobnostnom raste nám záleží. Tento týždeň sme sa v priestoroch SPACE stretli a pracovali pod vedením Mgr. Kataríny Gajdošovej, Ph.D., odbornej garantky rozvoja, ktorá sa pri práci s tímami venuje najmä vytváraniu bezpečného psychologického prostredia, budovaniu dôvery, upevňovaniu silných stránok, uvedomovaniu si príslušnosti k celku, dosahovaniu spoločných cieľov a rozvoju kultúry pracovísk.

            Mgr. Terézia Bahledová, PhD.

            garant programu Via studii

          • Timravina studnička

          • Naša recitátorka postupuje na celoslovenské kolo recitačnej súťaže Timravina studnička

                        Na počesť významnej slovenskej spisovateľky Boženy Slančíkovej-Timravy, ktorej život a dielo sú späté s Novohradom, sa každý rok koná súťaž v prednese pôvodnej slovenskej prózy Timravina studnička.

                        18. októbra 2023 sa aj v našej škole uskutočnilo školské kolo tejto recitačnej súťaže. Spomedzi žiakov vyšších tried nášho gymnázia (IV. kategória) sa súťaže zúčastnili šiesti recitátori, ktorí sa umiestnili nasledovne:

            1. miesto         Zina Babinská, II. B

            2. miesto         Michal Šarkan, I. A

            3. miesto         Kristína Balgová, II. C

                        Víťazka školského kola Zina Babinská postúpila na okresné kolo, ktoré sa konalo 24. októbra 2023 v CVČ Magnet. Zinka svojím skvelým výkonom zaujala porotu a obsadila krásne 1. miesto a postúpila na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať 24. novembra 2023.

            Všetkým srdečne blahoželáme a Zinke budeme držať palce v celoslovenskom kole. 

                                                                                   Mgr. A. Gmitterová a Mgr. S. Balkovská

          • EXKURZIA KRAKOW – OSWIENCZIM

          • V dňoch 17. až 18. októbra sa tretiaci našej školy zúčastnili dejepisnej exkurzie do Poľska. Svoje brány pred nami otvorilo kráľovské mesto Krakow a privítalo nás pri svojich  stredovekých hradbách (najlepšie zachovanom mestskom opevnení v strednej Európe). Do stredovekého Krakowa sme vstúpili Floriánskou bránou s nádherným barbakanom. Hneď za ním stojí Palác Czartoryských, v ktorom má sídlo výnimočná súkromná galéria týchto poľských kniežat. Dominujú diela starých holandských majstrov, galéria disponuje aj dvomi originálmi Rembrandta, no asi najväčšej popularite sa teší Dáma s hranostajom od legendárneho Leonarda da Vinci. Po tomto jedinečnom zážitku naše kroky smerovali na námestie – Rynek Glowny. Z kostolnej veže práve trubač oznamoval 13-tu hodinu, v nádhernej renesančnej tržnici – Sukennici žiaril jantár, okolo námestia stáli koče, ktoré čakali na turistami obľúbenú prehliadku starého mesta... V krásnom jesennom počasí sme nasávali kúzelnú atmosféru jesenného Krakova. Na námestí nás čakala aj naša milá sprievodkyňa Marta a tak sme sa „pod jej velením“ všetci na nejaký čas stali „martuškami“. Previedla nás aj kráľovským zámkom Wavel. Katedrála, hrobky poľských kráľov, korunovačné klenoty, zvon Zbygniew,.... Nádherné.

                 Naša cesta pokračovala do soľných baní vo Wieliczke. Vyše 900 schodami sme sa dostali až 135 metrov pod povrch. Soľná baňa stará  skoro 700 rokov nás ohromila svojimi dlhými chodbami a velikými sálami, obrovkými technickými konštrukciami,... No nádhera. Nečudo, že je zaradená na popredné miesto v zozname svetového kultúrneho dedičstva Unesco. Dostali sme možnosť ochutnať a zobrať si domov soľ priamo zo stien baní, ktorú sme väčšina aj využili.

            Po tomto namáhavom dni (na krokomere  svietilo   číslo 20 500!!!) nás už čakala teplá večera a vytúžené postele v hoteli.

                  Na druhý deň sme cestovali do koncentračného tábora Auschwitz- Birkenau. Nepíšem Oswienczim, lebo, ako nám zdôraznili naši sprievodcovia, Oswienczim je poľské slovo a toto bolo nemecké dielo hrôzy, tak sa má označovať po nemecky. Smutné príbehy väzňov v táboroch, spôsob života hlboko pod úrovňou ustajnených zvierat,... Neuveriteľné a len ťažko predstaviteľné. Veď ako mohli ľudia takto zaobchádzať s ľuďmi? V civilizovanej  Európe? V 20. storočí? Na znak nášho súcitu a súdržnosti so všetkými padlými sme pri múre smrti položili veniec a zapálili sviečku. .      

                 Cestou domov sme sa ešte zastavili v meste Wadowice, rodisku Karola Wojtylu, teda pápeža Jána Pavla II., kde sme sa najedli a trošku sme si oddýchli. Potom naša cesta už smerovala rovno domov, do Lučenca. 

                                                                                                       Bianka Hrdinová, III.B,

                                                                                                        PaedDr. Elena Melicherová, vedúca exkurzie

          • Slávnostne sme otvorili klub Via studii

          • Klub Via studii je koncepcia vzdelávania a osobnostného rozvoja nadaných, šikovných a zanietených študentov. Od septembra 2023 v ňom pôsobí 49 študentov, ktorí pracujú v siedmich sekciách pod vedením desiatich tútorov, troch členov podpory, jedného člena organizačnej podpory a piatich odborných garantov z akademického prostredia zo Zvolena, Banskej Bystrice a Bratislavy. Srdečne sme medzi sebou privítali aj ďalších vzácnych hostí.

            Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo vďaka Rade rodičov, mestu Lučenec, Europe Direct Lučenec a rozpočtovej organizácii LUKUS.

            Mgr. Terézia Bahledová, PhD.
            garant programu Via studii

          • Úspešný projekt

          • S potešením Vám oznamujem, že po úspešnom projekte sme dnes 18.10.2023 obdržali na školu 3 počítače, 34 notebookov a 48 tabletov.

            Z nášho gymnaziálneho rozpočtu ani z rozpočtu zriaďovateľa BBSK sme neminuli ani 1 euro.

            Verím, že nové digitálne vybavenie našej Alma mater Gymnázia B.S.Timravy v Lučenci v sume 46 656 eur tiež prispeje ku skvalitneniu výchovno-vzdelávacieho procesu a študenti aj pedagógovia sa potešia...

            RNDr. Jarmila Muchová, riaditeľka školy

          • Základoškolský turnaj PIŠQWORKY

          • Po úspešnom stredoškolskom turnaji naša škola organizovala súťaž aj pre primu - kvartu. Nižšie triedy osemročneho gymnázia taktiež nezanevreli na vlastné taktiky, niektorí stavili na vlastný pocit z hry. Turnaj prebiehal v napätej atmosfére. Po odohraní základnej časti sme nevedeli vybrať 8 tímov, ktoré postúpia do nadstavbovej časti, takže o výslednom nasadení rozhodoval rozstrel.

            V play - off si tímy vyhradili viac času na stratégie. Vedeli, že len 4 najlepšie tímy môžu postúpiť na oblastný turnaj do Zvolena. Celému turnaju dominoval tím FAKT NEVIEM z kvarty v zložení Sofia Dandová, Jakub Dzúr a Filip Lóška. Výnimočne sa darilo aj tímu Tri kobry taktiež z kvarty v zložení Damien Chovanec, Jakub Jucha a Viliam Varga. V semifinále prehrali 2 tímy - ČISTÁ FANTÁZIA (Matúš Lazar, Patrick Dominic Malček a Richard Mágyel) a UHLOMER (Michaela Horstmann, Esther Kerekeš a Ema Kačániová). Tieto tímy bojovali o 3. miesto, avšak postup už mali istý. 

            Všetkým postupujúcim tímom srdečne blahoželáme a držíme palce vo Zvolene! 

            Konečné výsledky dopadli nasledovne:

            1. Miesto - FAKT NEVIEM

            2. Miesto - Tri kobry

            3. Miesto - UHLOMER

            4. Miesto - ČISTÁ FANTÁZIA

          • Prvý turnaj PIŠQWORIEK

          • Dňa 6.10 mali žiaci stredných škôl možnosť zúčastniť sa historicky prvého turnaja PIŠQWORIEK na našej škole.

            Každý súťažiaci preukázal obdivuhodné strategické myslenie, silnú vytrvalosť a vysoké sústredenie v každom kole, ktoré tímy využili aj pri rôznych taktikách a plánovaní nasledujúcich ťahov. Súťažili sme spočiatku v dvoch skupinách po päť tímov z ktorých štyri z každej skupiny postúpili do druhej časti turnaja, a to takzvaného "pavúka".

            Po napínavom zápase vo finále môžeme však povedať, že definitívnym víťazom nášho turnaja sa stal tím žiakov z III.B v zložení: Maximilián Peťko, Svičeková Barbora, Komárová Bianka, Kyzúrová Tereza a Barkiová Gabriela. 

            Ich silnými súpermi v napínavom boji o prvenstvo bol tím zo septimy, ktorých sily boli vzájomne vyrovnané natoľko, že o konečnom výsledku rozhodol rozstrel.

            Na pekných miestach skončili aj tímy z II.C - C-čkárki (3.miesto) a z III.B -Tulipániky (4.miesto)

            Ako zlatý klinec nášho programu, bola možnosť zahrať si aj s naším učiteľským zborom.

            Srdečne gratulujeme každému tímu, ktorému sa podarilo prebojovať až na okresné kolo do Zvolena a želáme im, len tie najlepšie umiestnenia.

            Ďakujeme, každému zúčastnenému za to, že sa rozhodol s nami stráviť deň plný krížikov a krúžkov.

            Veríme, že si tímy užili školský turnaj tak, ako sme sa my tešili z možnosti jeho organizovania a, že si na túto akciu spomenú s úsmevom.

            Za organizačný tím školského kola, Sofia Dandová

          • Timraviným chodníčkom

          • V týchto dňoch si pripomíname 156. výročie narodenia regionálnej národnej umelkyne Boženy Slančíkovej - Timravy. Niektorí literárni vedci ju začleňujú do obdobia vrcholného romantizmu, iní ju pomenúvajú ako reprezentantku kritického realizmu – kritického voči spoločnosti, ktorá je postavená na materiálnych hodnotách a hodnotí človeka podľa majetku a nie podľa charakteru a osobných hodnôt. Jej kritika sa obracia nepriamo aj proti ľudu, pretože na to, aby boli úspešní, nemajú zábrany klamať, kradnúť i podvádzať.

            Práve preto nám nemožno nemyslieť na to, čo by Boženka, ako ju familiárne voláme, povedala na naše 21. storočie. Čo by nám napísala? Aké statusy a komentáre by uverejňovala?

            Jej diela sa i dnes dobre čítajú. Ešte stále majú čo povedať, ešte stále dokážu načrtnúť nadčasové otázky nášho bytia a životného poslania. A ako do studničky Timrava s chladnou horskou vodou, i do jej diel načierame po pravdu, nakláňame sa ku skutočnej zrkadliacej sa realite.

            Ďakujeme všetkých zanieteným, ktorí sa spolupodieľali na zorganizovaní 32. ročníka turisticko-literárneho podujatia –

            ďakujem PaedDr. Jane Vitekovej, ktorá reprezentuje Dom Matice slovenskej v Lučenci, pánovi Pavlovi Kyseľovi, starostovi obce Polichno, PaedDr. Elene Melicherovej a jej študentkám za kultúrny vstup a literárne pásmo, Mgr. Lei Segečovej, Mgr. Andrei Gmitterovej a PaedDr. Monike Hudecovej za sprevádzanie študentov GBST po chodníčku, ktorý nám kedysi predkráčala Božena Slančíková - Timrava, ako aj všetkým tým, ktorí sa zaslúžili o zachovanie tradície a tým si uctili našu rodáčku.

            Terézia Bahledová

          • Župná Kalokagatia

          • V utorok 3.10. 2023 sa naši študenti zúčastnili krajského kola  Župnej Kalokagatie. Úspešné družstvo v zložení Viktória Bariaková, Emma Paálová, Dávid Danyi, Timotej Zaťko a Jakub Telek obsadilo v orientačnom behu piate miesto. V silnej konkurencii 19-tich súťažiacich družstiev naši študenti v streľbe, hode na cieľ a vedomostných otázkach z majstrovstiev sveta v atletike boli najlepší.  Piate miesto je skvelý výkon, keďže bežecky ich zdolali len športové školy. Celému tímu blahoželáme.

            TSV - Helena Maráková

          • Noc výskumníkov

          • V piatok 29.septembra sa triedy príma a kvarta zúčastnili dobrodružného výskumníckeho dňa – Noci výskumníkov v Banskej Bystrici. Átrium obchodného centra Európa bolo plné – v 37 vedeckých stánkoch sa prezentovali a propagovali stredné a vysoké školy a aj iné organizácie. Mohli sme si pohladiť plaza, vyskúšať kvalitu elektrickej energie, pochopiť tajomstvá vody a experimentovať s ňou, dozvedieť sa o mapovaní inváznych rastlín. Vyskúšali sme aj virtuálne televízne štúdio, pilotovanie lietadla, ale aj mnohé ďalšie aktivity. Využili sme aj čas osobného voľna a spokojní sa vrátili naspäť.

            E. Adamove

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje