• Výstava BODY WORLDS

          • Vo štvrtok 14.12.2023 vyrazili maturanti z psychológie, biológie, chémie a tri žiačky z triedy septima spolu s vyučujúcimi Mgr. Nikolou De Almeida a PaedDr. Ivanom Gúgľavom na exkurziu do Bratislavy na výstavu Body Worlds. Cieľ bol jasný – reálne objavovať tajomstvá skrývajúce sa pod našou kožou a skúmať ľudské telo tak, ako nikdy predtým.

            Čakanie na výstavu sme si spríjemnili návštevou vianočných trhov a prechádzkou uličkami Bratislavy.

            BODY WORLDS nám predstavila plastinácie skutočných ľudí a ich celých tiel naaranžovaných do úchvatne prepracovaných umeleckých či pohybových polôh (napríklad brankár v momente chytania lopty alebo baletka pri akrobatickej figúre), orgánov, orgánových sústav, krvného obehu a prierezov tela.

            Plní zážitkov a nových pohľadov do zákutí ľudského tela sme sa v podvečerných hodinách vracali domov debatujúc o rôznych kontroverziách tejto výstavy.

            Text: PaedDr. Ivan Gúgľava

            Foto: Nina Kminiaková, IV.B

          • Šport je šanca

          • Vďaka kolegyni Mgr. Miroslave Aláčovej Vavrincovej som sa ako štatutárka GBSTLC zúčastnila odovzdávania ocenení Slovenského olympijského a športového výboru v Bratislave. V rámci stretnutia sa uskutočnilo aj slávnostné vyhlasovanie výsledkov súťaže Šport je šanca, kde naša škola bola úspešná a získala 1000 eur. Financie budú použité na zvýšenie multifunkčnosti športovísk.

            Športom k zdraviu, k súdržnosti, k súťaživosti a k zmysluplnému využitiu voľného času!

            Je skvelé, že máme takúto aktívnu kolegyňu, ktorá bola v projekte úspešná. Ďakujeme a prajeme veľa ďalších úspechov! Šport je šanca a správna cesta...

          • Prvý stredoslovenský debatný turnaj aj s GBST

          • Po dlhších prípravách sa naše šikovné študentky a šikovní študenti – debatérky a debatéri – zúčastnili prvého stredoslovenského debatného turnaja v Žiline. Formát je založený na komplexnom pohľade na debatovanú tematiku, stratégii, vzájomnom počúvaní sa, schopnosti rýchlo a adekvátne reagovať, formulovať názory a postoje aj schopnosti primerane rečniť a prezentovať tému. Všetky tieto zručnosti a schopnosti preukázali aj naše súťažiace tímy – prvý v zložení Kristína Balgová, Eva Kubicová a Jakub Lóška a druhý v zložení Karolína Lauková, Laura Karbánková a Michal Šarkan. Absolvovali štyri kolá a každým kolom ukazovali, že rastú a nezľaknú sa žiadnej prekážky. Ich schopnosti ocenili aj členovia národného debatného tímu, s ktorými sa stretli hneď v prvej debate, a ako začiatočníci ich dokázali potrápiť. Po bezproblémovom začlenení sa do debatnej komunity sa už tešia na ďalšie turnaje, na ktorých im všetci držme palce!

                                                                                                                                  Ivan Hraško

          • Najlepší zo Slovenska? FAKT NEVIEM!

          • Netrpezlivo očakávané Grandfinále Česka a Slovenska v pIšQworkách konané na fakulte sociálnych štúdii MUNI v Brne prinieslo zaslúžený úspech nášmu špičkovému tímu FAKT NEVIEM z kvarty v overenej zostave: Sofia Dandová, Jakub Dzúr a Filip Lóška. Celodenný, do poslednej chvíle napínavý turnaj ukázal schopnosti našej mimoriadnej trojice, ktorá medzi slovenskými tímami nenašla premožiteľa. Súperi v ôsmych kolách podávali veľmi vyrovnané výkony, ktoré sa odzrkadlili na tesných rozdieloch v celkovom poradí. Nepretržité trénovanie, premyslené ťahy a schopnosť strategicky myslieť pomohli nášmu tímu zlepšiť svoj konečný výsledok z minulého roka a vybojovať si 16. miesto.

            Z. Pšenicová.

          • Ocenenie pedagógov GBSTLC

          • S radosťou Vám oznamujem, že 5.12.2023 v BB predseda BBSK Mgr. Ondrej Lunter ocenil za celoživotný prínos vo vzdelávaní a výchove PhDr. Alicu Hrončekovú a PaedDr. Arpáda Šestinu za prítomnosti podpredsedu BBSK Mgr. Mikuláša Pála, riaditeľky odboru školstva Mgr. Zuzany Lafférsovej a riaditeľov stredných škôl. Ocenenia boli pedagógom odovzdané na základe návrhov riaditeľov škôl.

            Oceneným blahoželáme a prajeme veľa ďalších pracovných úspechov.

            RNDr. Jarmila Muchová

          • Noví kolegovia francúzštiny?

          • Chválim! Chválim! Chválim! Prečo trikrát? Pretože naši študenti francúzskeho jazyka sa dňa 5.12. aktívne zúčastnili na rovesníckom vyučovaní francúzštiny na ZŠ L. Novomeského, kde súbežne odučili tri skupiny žiakov piateho a šiesteho ročníka. Pripravili si pre nich rôznorodé aktivity, pomocou ktorých chceli žiakom ukázať aká je francúzština krásna reč a oplatí sa ju študovať. Ešte raz ďakujem vám všetkým za perfektne odučené hodiny a nadšenie, ktoré ste so sebou priniesli.

            Mgr. Strmeňová

          • Rovesnícke vyučovanie v GBST

          • Po minuloročnom úspechu pokračovalo rovesnícke vyučovanie pre žiakov základných škôl na pôde našej školy. Témou bol Deň vďakyvzdania a zúčastnili sa ho žiaci zo ZŠ Haličská 9 a ZŠ M. R. Štefánika. 

            Najprv Emily stručne odprezentovala históriu a tradície, potom si žiaci vyrobili obrázky moriakov, do ktorých napísali, za čo sú vďační a nakoniec súperili vo vedomostnom kvíze. Hodinou ich po celý čas sprevádzali vybraní študenti z 3.A.

            Veríme, že sa žiakom u nás páčilo a odchádzali bohatší o nové vedomosti. Rovesnícke učenie bude pokračovať už tento týždeň na ZŠ Novomeského, tentoraz ale vo francúzštine.

            Mgr. Lea Segečová

          • Náboj Junior

          • Dňa 24.11.2023 sa aj naša škola zapojila do organizovania medzinárodnej súťaže Náboj Junior, ktorá je určená pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka základných škôl, tercie a kvarty osemročných gymnázií. Medzinárodná súťaž NÁBOJ JUNIOR sa koná súčasne v 22 mestách na Slovensku, v Českej republike, Poľsku, Holandsku, Belgicku a Chorvátsku. V telocvični nášho gymnázia si v piatok zmeralo svoje sily až 24 štvorčlenných družstiev. Popasovali sa s úlohami, ktoré podporujú inovatívne a logické myslenie, nápady a tímovú spoluprácu. Súťaže sa zúčastnili aj 2 tímy našej školy, ktoré sa postarali o vzornú reprezentáciu.  Tím A v hviezdnom obsadení Filip Lóška, Jakub Dzúr, Damien Chovanec a Sofia Dandová si vybojoval krásne 3. miestoTím B v zložení Marek Koštialik, Matúš Molnár, Dávid Bednár a Jakub Urbašík sa umiestnil na krásnom 8. mieste. Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí organizátorov súťaže, a zároveň aj súťažiacich sponzorovali: BRITTERM, MOJE PAPIERNICTVO, KNIHY Dováľ s.r.o., PAPIERNICTVO ESV plus s.r.o., mesto Lučenec, Gymnázium B. S. Timravy v Lučenci a najmä bývalým žiakom našej školy, ktorí pravidelne od roku 2014, prispievajú finančne na súťaž.

            Adam Jančkár, Karolína Kozová, II.C

          • Pišqworky, krajský turnaj SŠ v Žiline

          • Dňa 24.11.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili na krajskom kole v pišqworkách. Zabojovali o postup do Brna v päťčlennom tíme v zložení: Bianka Komárová, Gabika Berkiová, Tereza Kyzúrová, Martin Svorad, Barbora Sivičeková a náhradníčka Sára Darmová. Po náročných zápasoch v skupine sa im nepodarilo postúpiť do play off. Členovia tímu však nezúfali, ale boli šťastní z nových skúseností a zážitkov. Porážka im dala inšpiráciu prihlásiť sa do súťaže aj budúci školský rok a skúsiť to znova. Veď nakoniec nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa!

            Barbora Sivičeková, III.B

          • iBobor

          • V dňoch 6.-9. novembra 2023 sa už tradične aj žiaci našej školy zapojili do obľúbenej medzinárodnej informaticko-logickej súťaže, ktorej symbolom sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor. Súťaž je rozdelená do viacerých kategórií. Pre našu školu sú to: Benjamín (pre žiakov tried príma a sekunda), Kadet (tercia, kvarta), Junior (kvinta, sexta a 1., 2.ročník) a Senior (septima, oktáva a 3., 4. ročník).

            Z našej školy sa do súťaže tento školský rok zapojilo 115 usilovných a inteligentných študentov, z ktorých 33 sa stalo úspešnými riešiteľmi. Spomedzi úspešných riešiteľov až 19-ti boli lepší ako 90% populácie, t.j. získali percentil 90-100.

            Medzi najúspešnejších riešiteľov sa zaradili:

            v kategórii Senior Martin Dzúr z triedy septima so ziskom 80 bodov a percentilom 99,72,

            v kategórii Kadet Jakub DzúrDamien Chovanec z triedy kvarta, rovnako so ziskom 80 bodov a percentilom 99,37

            a v kategórii Benjamín Nela Kuricová z triedy sekunda so ziskom 80 bodov a percentilom 99,42.

            Podrobnejšie výsledky sú zhrnuté v tabuľkách.

            Mgr. Marta Öllösová

             

          • Ďakovný list

          •      Na zasadnutí riaditeľov stredných škôl BBSK som z rúk Predsedu BBSK pána Mgr.Ondreja Luntera obdržala Ďakovný list za prínos v oblasti školstva BBSK.

                 Ďakujem pedagógom za poctivú a zmysluplnú prácu, ostatným zamestnancom školy za ich ústretový princíp a študentom terajším aj bývalým za šírenie dobrého mena školy.

                  Spolu dokážeme veľa.

                          RNDr.Jarmila Muchová, RŠ

      • Kontakty

        • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
        • 047/4333231,4333232
        • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje