• Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Mesiac február sa už tradične nesie v znamení krajských kôl olympiád v jednotlivých cudzích jazykoch.

            Dňa 15. 2. 2024 sa v Banskej Bystrici konalo krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku.

            Našu školu reprezentovali 4 žiaci a všetci sa vrátili s veľmi peknými výsledkami: Chiara Riana Lepiešová z II. B triedy obsadila v kategórii 2A pekné 4. miesto, v kategórii 2B sa Eva Hricová zo IV. B triedy umiestnila tiež na 4. mieste. Na krajské kolo postúpili priamo zo školského kola aj súrodenci Horstmannovci, ktorí súťažia v kategórii germanofónnych žiakov. Michaela Horstmann z kvarty sa v kategórii 1C umiestnila na 4. mieste a rovnaké umiestnenie dosiahol aj Daniel Horstmann z oktávy  v kategórii 2C.

            Všetkým súťažiacim blahoželáme, ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme im veľa ďalších podobných úspechov.

                                                                                                                            Mgr. Andrea Gmitterová

          • Súťaživý Valentín

          • Deň 14.2. je pre mnohých symbolom lásky. Pre našich dvoch študentov to bola láska k anglickému jazyku, pretože sa zúčastnili krajského kola olympiády v Banskej Bystrici. Martin Mlynarčík z kvarty reprezentoval našu školu a umiestnil sa na 11. mieste. Barbora Sivičeková sa umiestnila na 8.-9. mieste. Obom prajeme aby ich láska k cudzím jazykom neopúšťala. 

            PaedDr. Monika Hudecová

          • Krajské kolo olympiády zo slovenského jazyka

          • Dňa 1. februára 2024 sa vo Zvolene konalo krajské kolo OSJ. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola - Michaela Kucejová z 1. A a Jakub Lóška z 4. C. Keďže táto súťaž nemá okresné kolá, konkurencia bola veľmi veľká - v každej kategórii okolo 23 súťažiacich. Všetci museli vypracovať náročný test, ktorý preveril  ich schopnosť čítať s porozumením, vytvoriť vlastný text na základe zadania a nakoniec to bola najobávanejšia časť - rečnícky prejav. Naši dvaja reprezentanti sa v silnej konkurencii nestratili, keďže Jakub skončil na 12. mieste a Miška na vynikajúcom 2. mieste. Obidvom gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy. 

            Mgr. Lea Segečová

          • Školské kolo geografickej olympiády

          • Dňa 16. 2. 2024 sa konalo školské kolo geografickej olympiády v kat. A, B, Z. Počas dvoch vyučovacích hodín sa ho zúčastnilo 48 žiakov, ktorí si otestovali svoje vedomosti pri vypĺňaní online testu v učebniach informatiky. Úspešných riešiteľov bolo 36. Do najúspešnejšej pätice žiakov sa zaradili: Marianna Melicherčíková, Adam Jančkár, Jakub Lóška, Ema Sebestyén a Samuel Dobra.

            Zuzka Bartošová z 2. C triedy okrem účasti v kat. Z vypracovala aj písomnú prácu, s ktorou sa zúčastnila školského kola geografickej olympiády v kat. A a stala sa jeho úspešnou riešiteľkou.

            Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a žiakom, ktorí postúpia na krajské kolo, držíme palce a tešíme sa na ich ďalšie výsledky.

            Za spoluprácu patrí naše poďakovanie aj kolegyniam M. Öllösovej, Z. Pšenicovej a N. de Almeida, ktoré nám vypomohli pri dozore na GO.

            Vyučujúci GEG

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • Počas druhého februárového týždňa sa v budove lučeneckého obvodného úradu konalo okresné kolo dejepisnej olympiády, v ktorom si naši žiaci z nižších tried osemročného gymnázia zmerali svoje vedomosti s vrstovníkmi zo základných škôl. Popasovali sa s úlohami nielen z učiva svojho ročníka, ale aj s náročnými úlohami zameranými na rytiersku kultúru, stredoveké hrady a na témy z regionálnej histórie.

            Najvýraznejší úspech dosiahli žiaci tercie Jakub Urbašík, ktorý skončil na druhom mieste, a Max Malatinec, ktorý sa umiestnil na treťom mieste. Úspešnou bola aj žiačka kvarty Sofia Dandová, ktorá skončila na šiestom mieste. Všetkým zúčastneným blahoželáme a prajeme mnoho ďalších úspechov a chuti do súťaží a Jakubovi budeme držať palce na krajskom kole DO.

            Vyučujúci DEJ

          • Gymnaziálny ples

          • Ples GBSTLC - až do rána bieleho...

            Študenti ukázali, že sa vedia aj s pedagógmi výborne zabávať. Nápaditý program, skvelé jedlo, bohatá tombola, hudba a tanec, tanec, tanec...

            Ďakujem za organizáciu Študentskému parlamentu pod vedením Mgr. Márii Belovovej, vďaka nim 34. ročník gymnaziálneho plesu dopadol na výbornú...

            Zapísala: Jarmila Muchová, riaditeľka školy

          • Krajské kolo olympiády zo španielskeho jazyka.

          • Dovoľte mi dnes poňať správu o úspechu našich žiakov osobnejšie ako zvyčajne. Umiestnenie na najlepších pozíciách nie je vždy synonymom úspechu.

            Úspechom je mať rád jazyk, pracovať na sebe vo voľnom čase, nabrať odvahu a ukázať svoje vedomosti a schopnosti v neznámom prostredí pred cudzími ľuďmi. Toto všetko sa s gráciou podarilo našim šikovným študentkám dňa 12. februára a v skutočne ťažkej konkurencii obstáli ako sa na motivovaných a úspešných študentov patrí.

            V kategórii A dostiahla Bianka Badinková (II.A) 8. miesto a Laura Lauková (II.B) 9.miesto. Ich prvý kontakt s náročnou súťažou bol sebavedomý a presvedčivý.

            V kategórií B sa prvýkrát predstavila Viktória Kalamárová (III.B) a obsadila solídne 9.miesto s vysokým bodovým ziskom. Alexandra Janštová (III.B) si oproti minulému roku polepšila a 4. miestom jej ušla bronzová pozícia len o pár bodov. 

            Ak by som mal vyhlásiť najlepšieho nebilingválne španielsky hovoriaceho študenta počas rokov 2022-2024 pre banskobystrický kraj bola by to Viktória Števková (IV.A). Po tretí raz za sebou sa jej podarilo suverénne zvíťaziť vo svojej kategórii a postúpiť  tak do celoslovenského kola. Kategóriami počas 3 rokov prešla bez zaváhania a bola viacnásobne chválená aj odbornou porotou.

            Všetky tieto úspechy vznikli popri mnohých edukačných povinnostiach, ktoré žiačky popri príprave na olympiádu mali. Preto je ich chcenie pre mňa inšpiráciou a dôkazom akých zanietených a cieľavedomých študentov na našom gymnáziu máme. Ďakujem im za krásnu reprezentáciu španielskeho jazyka. Som hrdý na každú jednu z vás  dievčatá!

            Mgr. Lukáš Lučanský

          • Úspešné francúzštinárky v Banskej Bystrici.

          • Dňa 9. februára 2024 sa študentky našej školy zúčastnili krajského kola olympiády vo francúzskom jazyku. Laura Karbánková v kategórii 2A a Elisabeth Drenková v kategórii 2B úspešne reprezentovali naše gymnázium za podpory francúzskej stážistky Maëlys Ballet. Dievčatá si zmerali svoje sily a domov sa vybrali odhodlané učiť sa tento krásny jazyk naďalej a v budúcnosti sa možno budú uchádzať aj o štúdium na francúzskej univerzite či skúsia výmenný pobyt cez Erazmus program. 

            Mgr.Edita Strmeňová 

          • Školské kolo geografickej olympiády – kat. E a F

          • Dňa 19.1.2024 sa konalo školské kolo geografickej olympiády, ktoré prebehlo online formou.

            Z našej školy sa do školského kola zapojilo 26 žiakov, ktorí súťažili v dvoch kategóriách.

            V kategórii E, ktorá je určená pre žiakov tercie a kvarty, sa zúčastnilo online testu 13 žiakov  a v kategórii F, ktorá je určená pre žiakov prímy a sekundy,  si svoje geografické vedomosti otestovalo tiež 13 žiakov.

            Pomerne náročné online testy zvládli žiaci na výbornú a medzi sebou si tak vytvorili vysokú konkurenciu, z ktorej bolo náročné postúpiť do okresného kola.

            V kategórii E sa najviac darilo žiakom kvarty: Eme Kačániovej, Emme Rút Strculovej a Filipovi Lóškovi, z tercie žiakom: Jakubovi Urbašíkovi, Marekovi Koštialikovi a Maxovi Malatincovi.

            V kategórii F prvé priečky obsadili žiaci sekundy: Nela Kuricová, Mikuláš Rubint a Michal Jackuliak, ale nestratili sa ani žiaci z prímy, odkiaľ boli najúspešnejší: Matej Káka, Filip Korim a Michal Aláč.

            Všetkým zúčastneným  srdečne blahoželáme, tešíme sa z ich geografických úspechov a postupujúcim do okresného kola budeme držať palce, aby v ňom dosiahli čo najlepšie výsledky.

            Kabinet GEO

          • Druhý stredoslovenský debatný turnaj

          • V prvý februárový víkend debatéri z našej školy nechýbali na v poradí druhom stredoslovenskom turnaji, tentokrát konanom na Gymnáziu J. G. Tajovského v B. Bystrici. Účasť nás teší o to viac, že sme boli jednou z len troch škôl v našom samosprávnom kraji, ktoré sa turnaja zúčastnili. Náš tím si na turnaji obhájil svoju pozíciu v strede tabuľky, čo je vynikajúci výkon, keďže sa debate súťažne venujú len prvý rok. Okrem turnajov mali možnosť sledovať svojich súperov pri debatovaní a vypočuť si zaujímavé prednášky. Dúfame, že ich aktivita vzbudí záujem aj u ďalších študentiek a študentov.

                                                                                                                                              I. Hraško

          • Lektorky cudzích jazykov na GBST

          • Na našom Gymnáziu B. S. Timravy sme privítali ďalšiu zahraničnú lektorku, teda po stážistke z USA na našej škole začína pôsobiť ďalšia stážistka z Francúzska. Pevne verím, že aj týmto pôsobením prispejeme nielen ku kvalitnej výučbe cudzích jazykov, a to konverzácie aj gramatiky, ale aj ku spoznávaniu kultúry, zvyklostí, tradícií, zaujímavostí daných krajín... Dúfam, že sa lektorkám naša prekrásna krajina bude páčiť a že si tu nájdu priateľov. Vitajte u nás.

            Foto: zľava:

            Mgr. Edit Strmeňová (vyučujúca ANJ, FRJ),

            Maëlys Ballet, lektorka z Francúzska,

            RNDr. Jarmila Muchová (RŠ),

            Emily Kapner, lektorka z USA,

            Mgr. Anita Dzúrová (ZRŠ)

            Zapísala: Jarmila Muchová

             

          • Oznam

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            opäť je tu možnosť podporiť 2% daní naše Rodičovské združenie. Poukázané finančné prostriedky sú každoročne použité pre naše deti. Vopred ďakujeme za Vašu podporu. 

            RNDr. Norbert Uhrík, predseda RZ pri GBST

            Tlačivo 2% z dane (pdf)

      • Kontakty

        • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
        • 047/4333231,4333232
        • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje