• TIMRAVINY - vianočno-novoročný špeciál

          • Milí gymnazisti, vážení rodičia, ctení kolegovia. Redakcia nášho školského časopisu nezaháľala ani v čase vianočných prázdnin. V záverečných hodinách kalendárneho roka 2022 tak uzrelo svetlo sveta druhé číslo TIMRAVÍN (https://www.gbstlc.sk/skola/skola_timraviny.html). Zamerali sme sa v ňom predovšetkým na podujatia, ktoré so sebou priniesol krátky, no na akcie bohatý december. Vychutnať si však môžete omnoho viac... Napríklad aj tieto témy:

            - Ako sa vzdelávajú naši pedagógovia

            - Ako prebiehal Mikuláš v našej škole

            - Ako dopadla slávnostná akadémia GBST

            - V ktorých médiách sme sa objavili

            - Ako dopadli naši žiaci na súťažiach a olympiádach

            - Ako sa slávia Vianoce vo svete

            + BONUS: veľký rozhovor s pani riaditeľkou RNDr. Jarmilou Muchovou - obzreli sme sa za jej ôsmimi mesiacmi vo funkcii

            Prajeme Vám príjemné čítanie a úspešný vstup do roku 2023.

            R. Rácz

          • Predvianočné aj vianočné darčeky študentom

          • Na začiatku školského roka 2022/23 sme študentov prekvapili novou počítačovou učebňou s 15 novými počítačmi, ktoré sa podarilo zabezpečiť vďaka podpore rodičov, v celkovej sume 9983,64 EUR.

            Z príspevku Ministerstva školstva SR sme nakúpili učebnice v cene 8161,68 EUR. Jazykári dostali nové magnetofóny. Posledným vianočným darčekom sú 3D okuliare, na ktorých si žiaci budú môcť pozrieť napríklad vnútro ciev, srdca, oči,.... a rôzne ďalšie zaujímavé veci.

            RNDr. Jarmila Muchová

          • Návšteva z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR

          • Pokračovanie Gymnaziády 22 bolo pre pedagógov GBST veľmi zaujímavé, nakoľko na Radnici mesta Lučenec s nami hosťami pobesedoval pán Martin Kríž - riaditeľ Odboru kurikula a inovácií vo vzdelávaní Ministerstva školstva SR. Pán riaditeľ Kríž nás inšpiroval svojimi názormi a pedagógovia ho dopĺňali svojimi skúsenosťami z praxe. Menej učenia sa naspamäť a aktívni žiaci s rozvinutým kritickým a logickým myslením... A diskutovalo sa aj o ďalších cieľoch vzdelávania 21. storočia.

            Áno, aj naše úctyhodné staré gymnázium chce byť moderné, inovatívne, priateľské k študentom, prosto "in"...

            RNDr. Jarmila Muchová, RŠ

          • Vianoce v krajine X

          • Posledný deň školského vyučovania v roku 2022 sme zavŕšili projektovým vyučovaním s názvom Vianoce v krajine X pod vedením školského parlamentu. Každá trieda si začiatkom decembra vylosovala krajinu, ktorej vianočné tradície a zvyky bolo potrebné čo najpresvedčivejšie zobraziť v priestore triedy. Hlavnou myšlienkou projektu bolo oboznámiť sa s vianočnými tradíciami a zvyklosťami po celom svete, uvedomiť si rôznorodosť krajín a národov a priblížiť žiakom život a kultúru v iných krajinách.

            Po príprave tried navštívila komisia tvorená pedagógmi každú triedu a zhodnotila estetickosť výzdoby triedy, odprezentovanie tradícií a zvyklostí krajiny  a kreativitu kolektívov v projekte. Okrem nápaditej výzdoby nám triedy ponúkli tradičné vianočné pokrmy, koláčiky, či nápoje, ktoré sa v krajinách počas Vianoc podávajú a mnohí program spestrili tradičným tancom, či spevom kolied. Komisia nemala vôbec jednoduché vybrať tých najlepších. Po zhodnotení všetkých kritérií sa rozhodlo, že v kategórii vyššie ročníky 8.ročného gymnázia a štvorročné gymnázium sa na 1. mieste umiestnila trieda Sexta, na 2. mieste trieda 1.A a na treťom mieste 4.B. Ocenili sme aj 3.B, ktorá obsadila 4. miesto. Nižšie ročníky 8. ročného gymnázia boli ocenené nasledovne: trieda príma za kreatívnu výzdobu, triedy sekundakvarta za nápadité odprezentovanie jedál krajín a trieda tercia za kreatívnu prezentáciu krajiny. Víťazným triedam srdečne gratulujeme. Chcela by som sa v mene školského parlamentu poďakovať  všetkým triedam za ich snahu prispieť k peknej vianočnej atmosfére a podporiť tak peknú myšlienku celého projektu.

            Mgr. Mária Belovová, koordinátor školského parlamentu.

          • Gymnaziáda 2022

          • 21.12.22 sa uskutočnila oslava nášho skvelého Gymnázia B.S.Timravy v Lučenci, o ktorom prvé zmienky siahajú do roku 1590. Uctili sme si impozantnú históriu, študenti pod vedením pedagógov natočili film so zaujímavosťami zo 432.-ročnej existencie školy, boli ocenení najlepší žiaci, ktorí úspešne reprezentovali školu v olympiádach a súťažiach. Potom naši talentovaní študenti predviedli prekrásne spevy a tance, publikum bolo dojaté. Oslavy sa zúčastnili mnohé vzácne návštevy, zástupcovia Ministerstva školstva SR, VUC BBSK, ....., prihovorila sa nám aj primátorka mesta

            Uctili sme si impozantnú minulosť, ukázali sme vzácne talenty súčasnosti a vyslovili sme želanie úspešnej budúcnosti našej vzácnej ALMA MATER...

            RNDr. Jarmila Muchová, riaditeľka školy

          • Vianočný volejbalový turnaj ročníkov

          • Po 3-ročnej prestávke sa stretli študenti gymnázia na tradičnom vianočnom volejbalovom turnaji. V silnej konkurencii a maximálnom nasadení prekvapivo zvíťazili študenti 2. ročníka v zložení : M. Kamenská a I.Uhliarová zo sexty, T. Zaťko, J. Telek, S. Pentka, I. Molnár, D. Molnár z II.B, V. Jahôdková, S. Schwarzová, E. Čičmanec, M. Cifra, B. Macko, J. Ľalík a  D. Danyi z II. C.

            Na 2.mieste sa umiestnili študenti 3. ročníka a na 3. mieste študenti 4. ročníka.

            Výber najlepších hráčok a hráčov sa zúčastní v januári 2023 na M-okresu v mix-volejbale SŠ.

                                                                                              Vyučujúci TSV

          • Mikuláš

          • Mikulášske ráno sa 6. decembra v našej škole začalo veľmi veselo. Do vianočnej nôty nám vyhrával čert a krásnym spevom nás pri stromčeku vítala Viki Líšková. Na chodbách však striehol aj druhý čertisko, ktorý prichádzajúcich pomaľoval uhlím. Už sa čakalo iba na Mikuláša a anjela. Mikuláš  s anjelom sa čoskoro dostavili a počas prvých troch vyučujúcich hodín navštívila táto veselá partia všetky triedy školy a sladkosťou odmenila všetkých, ktorí Mikulášovi a jeho pomocníkom niečo pekné zaspievali, či zarecitovali. Po tretej hodine sa v priestoroch telocvične konali Mikulášske radovánky pre triedy prímu, sekundu, terciu a kvartu. Program a tanečnú zábavu pripravili členovia školského parlamentu, ktorí sa snažili sviatočné dopoludnie spríjemniť rôznymi súťažami a výbornou hudbou.    V mene žiakov i učiteľov by som sa im chcela poďakovať za milú a dobre pripravenú akciu.

            Mgr. Mária Belovová, koordinátor školského parlamentu

          • Pytagoriáda – školské kolo

          • Vo štvrtok 8. decembra sa uskutočnilo školské kolo Pytagoriády. Zapojili sa žiaci prímy (18), sekundy (17) a tercie (9). Žiak, ktorý správne vyriešil 10 úloh je úspešným riešiteľom. Z triedy príma sú úspešní Alexandra Koristeková, Nela Kuricová, Jela Mešová, Mikuláš Rubint a Dominik Leo Ubrankovič. Z triedy sekunda Dominika Chudá, Sára Malčeková a Matúš Snopko. Z triedy tercia Jakub Dzúr a Richard Mágyel. Najviac bodov sa podarilo získať Jakubovi Dzúrovi (23) a Nele Kuricovej (20). Žiakom, ktorí postúpia na okresné kolo 21. marca 2023 držíme palce.

            Blahoželáme všetkým a prajeme ešte veľa úspechov.

            Mgr. Marta Öllösová

          • VIANOČNÉ POSEDENIE KOLEKTÍVU GBST

          • Milou tradíciou a zároveň predzvesťou blížiaceho sa záveru kalendárneho roka je vianočné posedenie pedagogického kolektívu GBST. To sa tentokrát konalo vo štvrtok 15. decembra v priestoroch reštaurácie Hviezda. 

            Učitelia a THP zamestnanci školy si okrem kapustnice mohli vychutnať aj krátky umelecký program. O ten sa postaral druhák Samuel Tkáč, ktorý pedagógom zahral na elektronickej gitare niekoľko známych rockových hitov. 

            „Po covidovom období vstáva naše Gymnázium B. S. Timravy ako bájny Fénix zo svojho popola. Vy, vážení kolegovia, vykonávate obrovské množstvo hodnotnej výchovno-vzdelávacej práce, pomáhate zažať svetielka nádeje, iskričky poznania a zvedavosti v študentských mysliach. Dovoľte mi, prosím, poďakovať sa za Vaše úsilie a oceniť nasadenie a zmysluplnú prácu, vďaka ktorej sa nám spoločne darí nadviazať na bohaté tradície a impozantnú históriu našej školy,“ zaznelo z úst pani riaditeľky RNDr. Jarmily Muchovej počas jej príhovoru k zamestnancom školy.

          • Školské kolo Olympiády kritického myslenia

          • V trinásty decembrový deň sa naša škola zapojila do druhého ročníka súťaže Olympiáda kritického myslenia. Približne päťdesiatka našich študentov mala možnosť vyskúšať si rôzne úlohy zamerané na prácu s informáciami a digitálnymi médiami. V praktických úlohách si vyskúšali overovanie informácií, orientáciu na internetových stránkach, porovnávanie grafov či tvorbu argumentov. Dôležité pritom nie je postúpiť či vyhrať, ale lepšie spoznať svet informačných médií, uvedomiť si, ako fungujú, naučiť sa orientovať vo svete často protichodných informácií či konšpirácií a zistiť, že nie je kritika ako kritika. Poďakovanie patrí vyučujúcim informatiky, ktorí obetovali svoj čas a priestor v prospech súťaže, a všetkým študentom, ktorí prejavili záujem zúčastniť sa.

            Ivan Hraško

          • Zrýchlený šach

          • Školské majstrovstvá žiakov a žiačok v zrýchlenom šachu za Banskobystrický kraj sa uskutočnili dňa 9. 12. 2022 na obecnom úrade v Tomášovciach.

            Zúčastnili sa ho naši žiaci Adam Badinka zo IV.C, Danielle Malčeková zo sexty a Patrik Malček z tercie.

            Ich účasť bola naozaj úspešná, Patrik si odniesol 10. miesto v kategórii chlapcov základných škôl, Danielle získala 2. miesto v kategórii dievčat stredných škôl a Adam Badinka, ktorý sa umiestnil na 1. mieste v kategórii chlapcov stredných škôl, nás bude onedlho hrdo reprezentovať na celoslovenskom kole.

            Našim študentom úprimne blahoželáme a tešíme sa z ich úspechu!

          • Pripomenutie

          • Vážení rodičia,

            na základe schválenia rozpočtu Rodičovského združenia pri GBST na školský rok 2022/2023 Radou rodičov Vás žiadame o úhradu členského príspevku najneskôr do 30.11.2022 na účet SK34 3100 0000 0043 3000 3907 v sume 20,-€ na žiaka, v prípade ďalšieho žiaka (súrodenca) 12,-€. Z dôvodu identifikácie uveďte do poznámky meno žiaka a triedu. Zápisnica zo zasadnutia Rady rodičov je zverejnená na stránke školy v sekcii Orgány školy pod menným zoznamom členov Rady rodičov.

            Ďakujem, Katarína Činčurová, predsedkyňa RZ pri GBST LC

          • Akadémia veľkých diel v Lučenci

          • "Príbeh inšpiruje, diskusia formuje, učiteľ sprevádza."

            Toto je hlavný motív Akadémie veľkých diel. Pani riaditeľka Miroslava Duranková v týchto dňoch absolvuje turné po Slovensku, aby učiteľom i širokej verejnosti osobne predstavila myšlienku a odkaz Akadémie, ktorá je súčasťou Kolégia Antona Neuwirtha. Bolo pre nás cťou, že sme ju dňa 6. decembra 2022 privítali v Lučenci, v nádherných priestoroch Mestskému múzea a Radnice.

            V tento podvečer sme rozvíjali hodnotné debaty pri veršoch básne Pravidlo od poľského básnika Czesława Miłosza, autora rozsiahleho básnického diela, držiteľa Nobelovej ceny za literatúru (1980) a mnohých iných cien.

            Za uskutočnenie seminára patrí poďakovanie EDUpointu v Lučenci a Mestskému múzeu v Lučenci a všetkým vzácnym hosťom, ktorí prijali pozvanie.

            Čo je Akadémia veľkých diel? Je to pozvanie zažiť veľké diela, objavné diskusie, osobnostný rast, charakterové vzdelávanie, vzácny čas a priestor pre zmysluplné rozhovory so študentmi či s kolegami, rešpekt a úcta k názorom a pohľadu druhých. Pozýva nájsť sa v umeleckom diele a nájsť umelecké dielo v sebe.

            Terézia Bahledová

          • Exkurzia do Bratislavy a Schlosshofu

          • V dňoch 2. a 3. decembra 2022 sa žiaci sekundy, 2.A a pár žiakov sexty a 2.C zúčastnili exkurzie do Bratislavy a Schlosshofu v Rakúsku. V rámci týždňa vedy a techniky sekundáni navštívili zážitkové vedecké centrum Aurélium, kde si zaujímavou formou overili poznatky z prírodovedných predmetov v praxi. Starších žiakov zatiaľ čakalo spoznávanie unikátnych ekosystémov v Gabčíkove. Potešili sa aj umelecky zameraní študenti, keďže súčasťou programu bola aj návšteva galérie Danubiana. Vo večerných hodinách všetci spolu zavítali na jedinečnú výstavu Cosmos Discovery, na ktorej mali možnosť vidieť ako napredoval výskum vesmíru od prvopočiatkov až po súčasnosť. Vianočne vyzdobená Bratislava a zámok Schlosshof, ktorý navštívili na druhý deň, iba umocnili fantastické zážitky z tejto nezabudnuteľnej  exkurzie.

            Poďakovanie patrí Mgr. Danke Mackovej a PhDr. Natálii Lackovičovej, ktoré akciu naplánovali a zorganizovali, a aj žiakom, ktorí sa správali naozaj ukážkovo.

            Mgr. Lea Segečová

          • FiNNkvíz

          • 23.11.2022 sa konala pre študentov 1. a 2. ročníka stredných škôl a príslušných ročníkov 8-ročných gymnázií súťaž FiNNkvíz, ktorú vyhlásila Nadácia NN ľuďom. Pre súťažiacich bolo pripravených 20 otázok z oblasti finančnej gramotnosti, na ktoré museli odpovedať počas 40 minút.

            Z našej školy sa do súťaže zapojilo 16 študentov, z ktorých 14 boli úspešní riešitelia. Ich umiestnenie v konkurencii 545 študentov z Banskobystrického kraja si môžete pozrieť v nasledujúcej tabuľke.

            Všetkým zúčastneným  srdečne blahoželáme.

          • Rovesnícke učenie na ZŠ DSA Kubínyiho

          • Vo štvrtok 1.12.2022, sa uskutočnilo rovesnícke učenie pre zmenu na ZŠ DSA Kubínyho, kde si naše študentky opäť vyskúšali byť v roli učiteliek angličtiny. Zakrátko sa už tvárili ako profesionálky a odučili po sebe hneď dve vyučovacie hodiny. Tentoraz mali pred sebou žiakov ôsmeho a deviateho ročníka, ktorí s nimi veľmi dobre komunikovali a spolupracovali. A tak sme sa naspäť na našu školu vracali s pocitom dobre odvedenej práce.

            Ďakujem vám Michaela Chlpáňová, Terezka Kyzúrová a Majka Malčeková. 

          • NÁBOJ JUNIOR

          • 25. 11. 2022 sa konala medzinárodná súťaž v rýchlostnom počítaní netradičných príkladov z matematiky a fyziky NÁBOJ JUNIOR. Súťaž zastrešuje nezisková organizácia Trojsten, ktorá usporadúva aktivity v matematike, fyzike a programovaní pre žiakov stredných a základných škôl. V našom regióne ho každoročne organizuje naša škola, žiaci GBST, v spolupráci s CVČ. Tento rok sa po prvýkrát uskutočnila na našej škole.

            Náboj Junior je určený najmä pre žiakov 8. a 9. ročníka základných škôl a 8 ročných gymnázií(no zapojiť sa môžu aj mladší žiaci). Tento rok nás reprezentovali žiaci Jakub Dzúr, Damien Chovanec, Viliam Varga a Filip Lóška z tercie, ktorí sa umiestnili na 3. mieste v našom regióne a na 84.mieste z 417. škôl na celom Slovensku! Reprezentovali nás aj žiaci kvarty Patrik Pavlík, Ján Dováľ, Karin Hergelová, Hana Haláková, ktorí sa umiestnili na 205. mieste z celkového počtu zapojených škôl. Všetkým gratulujeme!

            Sme nesmierne vďační za záujem zo strany žiakov,  ktorý neustále narastá, aj po 2-ročnej neplánovanej odmlke.

            V mene všetkých spoluorganizátorov ďakujeme vedeniu školy, za poskytnutie priestorov a materiálov, sponzorom, ale aj našim usilovným žiakom vyšších ročníkov (organizátorom) bez ktorých by sa náboj na našej škole nekonal.

            Celoslovenské aj medzinárodné výsledky si môžte pozrieť tu: https://junior.naboj.org/.../results/category/nj/country/sk/

            Výsledkovú listinu z Lučenca nájdete medzi fotografiami.

            Žiaci, organizátori Náboja Junior

          • Rozhovor s francúzskou lektorkou

          • Francúzska lektorka Amélie k nám prišla v septembri a pomáhala nám na hodinách francúzskeho jazyka až do 2. decembra. Ako trieda sme sa jej opýtali niekoľko zaujímavých otázok ohľadne jej krajiny, obľúbených aktivít a pobytu na Slovensku.

            -Ako sa voláte a z akého mesta pochádzate?

            A: Volám sa Amélie Navarro, mám 22 rokov a pochádzam z južného Francúzska naďaleko mesta Toulouse. Moje priezvisko má španielsky pôvod, keďže sa moji starí rodičia prisťahovali so Španielska.

            -Čo rada robíte vo voľnom čase?

            A: Rada maľujem a čítam. Hrám v divadle v amatérskej skupine. Chcela by som sa stať členkou divadelnej skupiny aj v Lučenci. Mohla by som napríklad hrať strom.

            -Aké sú vaše životné ciele­?

            A: Chcela by som sa stať profesorkou francúzskeho jazyka a precestovať všetky kontinenty. Rada by som sa vrátila do Manchestru v Anglicku, kde som bola na minulej stáži. Táto skúsenosť mi pomohla v zlepšení sa v anglickom jazyku.

            -Prečo ste sa rozhodli práve pre stáž na Slovensku?

            A: Chcela som lepšie spoznať východ Európy, pretože sme sa o ňom v škole príliš neučili. Na internete som našla rôzne ponuky. Najviac ma zaujali ponuky na stáž v Rakúsku, Česku a Slovensku. Nakoniec som sa rozhodla pre Slovensko.

            -Aké mestá ste už na Slovensku navštívili?

            A: Bola som vo Fiľakove a v okolí Lučenca, ale podarilo sa mi navštíviť aj Bratislavu.

            -Čo sa vám na Slovensku najviac páčilo?

            A: Najviac sa mi páči príroda. Taktiež som si veľmi obľúbila slovenskú kuchyňu a to hlavne bryndzové halušky.

            -Tešíte sa domov?

            A: Áno ale Slovensko sa mi zapáčilo a hádam sa sem ešte niekedy vrátim.

            -Ďakujeme za rozhovor a prajeme Vám šťastnú cestu domov.

            Elisabeth Drenková,sexta

          • Medzinárodné odborné kolokvium o glob. vzdelávaní

          • V dňoch 29. a 30. novembra 2022 sa vo Svätom Jure v priestoroch Academie Istropolitana Nova uskutočnilo medzinárodné odborné kolokvium o globálnom vzdelávaní. Kolokvium sa konalo v súvislosti s prijatím novej Európskej deklarácie o globálnom vzdelávaní a v súvislosti s predložením novej stratégie globálneho vzdelávania pre Slovenskú republiku.
            Organizátorom bolo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, gestorský rezort stratégie. Spoluorganizátorom bol predchádzajúci gestor stratégie, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Na organizácii kolokvia participovala Ambrela – Platforma rozvojových organizácií.

            Pozvanie prijal nórsky expert na globálne vzdelávanie Dr. Robert J. Didham. Úvodného slova sa ujali RNDr. Slavomír Partila, štátny tajomník MŠVVaŠ SR a Ing. Ingrid Brocková, CSc., MIPP, štátna tajomníčka MZVaEZ SR.

            V panelovej diskusii vystúpili Ing. Ján Kubiš, bývalý minister zahraničných vecí SR, generálny sekretár OBSE a splnomocnenec GT OSN a osobitný predstaviteľ a vedúci misií OSN v Afganistane, Iraku, Libanone a Lýbii,

            doc. PaedDr. Ľubomíra Valovičová, PhD., Fakulta prírodných vied a informatiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, laureátka Ceny za vedu a techniku za rok 2022 v kategórii Popularizátor vedy

            a  Robert J. Didham, UNESCO Chair on Education for Sustainable Lifestyles,
            Associate Professor / Centre Director, Centre for Collaborative Learning for
            Sustainable Development, Faculty of Education, Inland Norway University of
            Applied Sciences, Norwa

            a mnohí ďalší vzácni hostia.

            Kolokviom nás moderátorským slovom sprevádzal PhDr. Kálmán Petőcz, PhD., generálny riaditeľ sekcie národnostného a celoživotného vzdelávania MŠVVaŠ SR.

            V rámci workshopov sa diskutovali témy výmeny dobrej praxe zástupcov jednotlivých pozvaných škôl a MVO v problematike trvalo udržateľného rozvoja v kontexte globálneho vzdelávania, vrátane cieľa 4.7. Agendy 2030, ako aj v oblasti rozvoja aktívneho občianstva v globálnych kontextoch.

            Vo facilitovanom workshope pod vedením Roberta Didhama definovali zástupcovia rezortov svoje miesto, ciele, úlohy a zámery v rámci globálneho vzdelávania a spoločne modelovali návrhy praktických intervencií pre implementáciu stratégie v podobe možných opatrení akčného plánu.

            Všetkým organizátorom a zúčastneným patrí uznanie za hodnotné a inšpiratívne stretnutie.

      • Kontakty

        • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
        • 047/4333231,4333232
        • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje