• TIMRAVINY (4. vydanie)

          • Vážení kolegovia, milí gymnazisti, ctení rodičia. Mesiac a pol ubehol ako voda, hodnotných akcií bolo neúrekom. Redakcii školského časopisu TIMRAVINY sa vďaka kvantite a patričnej kvalite podujatí podarilo skompletizovať v poradí štvrté tohoročné vydanie. Obzreli sme sa v ňom za (takmer) všetkým, čo obdobie medzi jarnými prázdninami a sviatkami jari (i následne po nich) prinieslo. Tešiť sa tak môžete na úspechy našich gymnazistov vo vedomostných a športových súťažiach, na dva exkluzívne rozhovory, na nevšedné podujatia, ktorými sme si spestrili všedné dni...

            Tak teda hor sa klikať na link (tu), alebo si počkajte na printovú verziu nášho jedinečného časopisu. Prajeme Vám príjemné čítanie, priatelia.

            PhDr. Róbert Rácz - koordinátor a editor školského časopisu

          • Čo vieš o hviezdach?

          • Adam Jančkár, Tomáš Rybár a Martin Dzúr sú známi svojimi znalosťami o vesmíre. Dňa 26.4 si boli zmerať svoje vedomosti  v súťaži "Čo vieš o hviezdach" v najvyššej 3. kategórií.

            Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom žasla nad výbornými ústnymi odpoveďami týchto študentov. Ťažký test taktiež zvládli veľmi dobre. 

            Avšak v nabitej konkurencii starších žiakov im nakoniec postup ušiel len o malý počet bodov. Súťaž sme spojili aj s návštevou legendárnej "Žiarskej Zapekanky". Po výkone jedlo chutilo výborne.

            Lukaš Lučanský

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 25. apríla 2023 sa v priestoroch Rožňavského biskupstva uskutočnilo diecézne kolo biblickej olympiády, ktoré okrem vedomostných testov, práce s textom, práce s posluchom nahrávky textu a s obrázkami obsahuje aj dramatizáciu biblického príbehu, ktorý dievčatá oboch kategórií zvládli výborne!
            Gymnázium B. S. Timravy za kategóriu ZŠ reprezentovali žiačky Sofia Dandová (tercia), Emma Korimová (kvarta) a Marianna Melicherčíková (kvarta), ktoré v silnej konkurencii škôl vyhrali krásne 1. miesto a tak postúpili na celoslovenské kolo, ktoré sa uskutoční v Šaštíne - v priestoroch národnej baziliky.

            Za kategóriu SŠ Gymnazium B.S. Timravy reprezentovali žiačky z 2.B, Viktória Kalamárová, Ema Paálová a Alexandra Janštová, ktoré vo svojej kategórii získali krásne 2. miesto.
            Obom družstvám blahoželáme!

            Biblia očami deti - výtvarná súťaž
            Gratulujeme Natálii Šinkovej, žiačke 2.B, ktorá svojím umeleckým dielom získala 2. miesto.

            Žiačkam k úspešnej reprezentácii školy blahoželám a zároveň ďakujem, že svoj voľný čas venovali čítaniu a štúdiu Svätého Písma.

            Mgr. Jozef Juriga

          • Čo vieš o hviezdach?

          • Naši žiaci Nela Kuricová (Prima) a Damien Chovanec (Tercia) sa dňa 25.4.2023  zúčastnili krajského kola astronomickej vedomostnej súťaže "Čo vieš o hviezdach?", ktorá sa uskutočnila v priestoroch Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, kde si so svojimi rovesníkmi zmerali sily. Nela Kuricová vo svojej kategórii získala vynikajuce 2. miesto a vybojovala si postup do celoslovenského kola. 

          • KNIŽNÝ KOLOTOČ JE ODŠTARTOVANÝ

          • Milí študenti, vážení pedagógovia - určite ste už postrehli "storky" na našich sociálnych sieťach o akcii, ktorú zastrešuje Študentský parlament GBST. Pridajte sa do jedinečnej výzvy spolu s nami. Iniciatíva trvá do štvrtka (27. apríla), na piatok je naplánovaná "nadstavba" v zasadačke. Už teraz sa tešíme na Vaše knižky, na Vaše príbehy, na Vaše dojmy z obsahov...

          • DEŇ ZEME 2023

          • Práve v tento deň, 22. apríla, si každoročne pripomíname Deň Zeme. Sme veľmi radi, že (aj) naši gymnazisti, žiaci 1. ročníka a kvinty, už predvčerom participovali na akcii, ktorú zastrešilo Mesto Lučenec. Spolu so študentmi iných škôl sa podieľali na skrášľovaní, čistení a zveľaďovaní nášho mesta, najmä jeho prírody.

          • Vybíjanárky primy a sekundy na okresnom kole bez konkurencie

          • 18.apríla sa na ZŠ Novomeského v Lučenci uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej žiačok ZŠ. Družstvo GBST v zložení: L. Véghová, N. Ďurčíková, S. Malčeková, D. Chudá, D. Fekiačová, V. Kokavcová /sekunda/ a N. Ondrejovičová, J. Mešová, E. Schedlingová, M. Póchová /prima/ v konkurencii piatich škôl nestratilo ani jeden bod a vyhralo všetky štyri zápasy.

            Srdečne blahoželáme k dosiahnutému úspechu a držíme palce na regionálnom kole, ktoré sa uskutoční už budúci týždeň.

            PaedDr. A.Janková

          • BAVARDAGES AVEC CARLA

          • Tesne po jarných prázdninách k nám zavítala úžasná zahraničná stážistka Carla, ktorá obohatila naše životy o francúzsky jazyk. Zvedavosť, ktorou sme prekypovali, vyústila do mnohých otázok. Okrem tých základných, „tradičných“ padli aj zaujímavejšie... Všetko podstatné prinášame čitateľom TIMRAVÍN v stručnom, no zato maximálne exkluzívnom rozhovore so stážistkou Carlou.

            Páčilo sa ti viac Maďarsko alebo Slovensko?

            Určite Slovensko. Páčilo sa mi, že sa tu necítim tak sama a sú tu milí ľudia. Maďarsko bolo viac chaotické a neosobné. Stratila som tam pas a zlomila si členok.

            Keby si mala možnosť narodiť sa znovu, vybrala by si si Slovensko alebo Francúzsko?

            Samozrejme, že Francúzsko.

            Aká je tvoja najšťastnejšia spomienka?

            Moje obľúbené spomienky sú z detstva. Zvyknem si ich prehrávať vo forme videa, no taktiež rada spomínam na zážitky s kamarátmi a s rodinou.

            S ktorým mestom sa viaže tvoj život a detstvo?

            Pochádzam z mesta Angers, kde som absolvovala aj všetky svoje štúdiá, preto som šťastná, že som vypadla z domu. Ale moje mesto mám rada, pretože sa tam nachádza veľa pekných miest a priestorov.

            Kde by si chcela žiť?

            Asi nie vo Francúzsku. No chcela by som zostať v Európe. Rada by som navštívila Londýn a aj sa tam usadila.

            Aké miesta si navštívila na Slovensku?

            Bratislavu, Zvolen a Halič.

            Aké sú tvoje dojmy z našej republiky?

            Nepáčilo sa mi počasie, bola som trikrát chorá. Ale inak sú vo vašej škole študenti super a vedia dobre po anglicky.

            Écrit par: Tereza Murínová, Elisabeth Drenková, Nikoleta Jačmeníková a Ingrid Uhliarová

          • Ochutnávka slovenských jedál

          • V utorok 18.4.2023 žiaci 2.B pripravili pre našu stážistku Carlu špeciálnu prezentáciu slovenských jedál. Veru, ochutnali sme ich všetci a so zanietením vysvetlili naše zvyky a tradície. 

          • Úspechy našich mladých biológov

          •        Dňa 13.04.2023 sa Patrik Pavlík z kvarty a Filip Lóška z tercie zúčastnili okresného kola biologickej olympiády kategórie E. Filip hájil naše farby medzi zoológmi a Patrik medzi geológmi.

                   Obaja chalani jednoznačne potvrdili, že talentovaní biológovia našej škole nechýbajú. Svojim súperom nedali šancu a s prehľadom vyhrali svoje kategórie, čím si zabezpečili postup na krajské kolo.

                   Veríme, že úspešne zabojujú aj na krajskej úrovni a medzi najlepšími biológmi sa určite nestratia.

                   Sme na vás hrdí chlapci, len tak ďalej!                        

            PaedDr. Ivan Gúgľava

          • Okresné kolo GO – máme všetky stupne víťazov!

          • Dňa 31.3.2023 sa na OÚ v Lučenci konalo okresné kolo Geografickej olympiády kat. E, F, G, na ktorom nás reprezentovali žiaci z nižších tried osemročného gymnázia.

            Veľký úspech sa podaril našim žiakom v kategórii E, keď všetci zúčastnení obsadili všetky tri stupienky víťazov: 1. miesto Marianna Melicherčíková (kvarta), 2. miesto Hana Haláková (kvarta), 3. miesto Filip Lóška (tercia), a zabezpečili si tak postup na krajské kolo.

            O bod ušiel postup na krajské kolo v kategórii F Jakubovi Urbašíkovi (sekunda), ktorý sa umiestnil na 4. mieste. Okresné kolo GO si vyskúšali aj naši najmladší žiaci z prímy Alexandra Koristeková a Mikuláš Rubint, ktorí svojou účasťou získali veľa nových skúseností a budú ich môcť uplatniť v budúcich ročníkoch GO.

            Našim úspešným riešiteľom okresného kola GO gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a postupujúcim budeme držať palce v krajskom kole GO.

            Anna Šusteková

          • Vynikajúce výsledky našich žiakov v okresnom kole Pytagoriády

          • Dňa 21.3.2023 sa uskutočnilo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Táto súťaž pomáha vyhľadávať a podporovať matematické talenty.  Do tejto súťaže sa zapojili žiaci, ktorých matematika nielen baví, ale hravo zvládajú aj ťažšie úlohy zamerané na logické myslenie, bystrý úsudok, rýchlosť, presnosť, schopnosť koncentrácie a šikovnosť.  Naši žiaci, Nela Kuricová z prímy a Jakub Dzúr z tercie, potvrdili svoje kvality a podarilo sa im zvíťaziť vo svojich kategóriách P6 a P8.

            K prvému miestu im srdečne blahoželáme.

                                                                                                                      Mgr. Rastislav Koza

          • Tretíkrát za sebou úspešní!

          • Zastúpenie Európskej komisie v SR a regionálne informačné centrá Europe Direct vyhlásili aj pre rok 2023 celoslovenskú vedomostnú  súťaž Mladý Európan, ktorej sa pravidelne zúčastňuje aj  naša škola.

            Poslaním súťaže je zvýšiť všeobecnú informovanosť študentov stredných škôl SR o EÚ a tým aj povedomie participatívneho občianstva Európskej únie.  Nosnou témou sú všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ.

            S hrdosťou môžeme skonštatovať, že žiaci Gymnázia B. S. Timravy v  zložení Simon Szomszéd, Marian Hriň, Šimon Mochnacký sa stali víťazmi regionálneho kola tejto súťaže v Lučenci a  víťazstvo pre našu  školu vybojovali už tretí raz za sebou, čo sa pomaly už stáva tradíciou.

            Chlapcom srdečne blahoželám a prajem veľa šťastia v národnom kole, ktoré sa uskutoční  v júni 2023 v Prešove.

            PaedDr. Monika Josifovová

          • Úspechy španielčinárov

          • Dňa 11.2 sa v Banskej Bystrici uskutočnilo krajské kolo olympiády zo španielskeho jazyka. V kategórii A sa v ťažkej konkurencii umiestnila Alexandra Janštová na peknom 6. mieste a Adam Karman na 8.mieste. V kategórii B sa Nikol Mlynarčíková umiestnila na 4. mieste a Viktórií Števkovej sa podarilo už druhý rok po sebe zvíťaziť na krajskej úrovni. Michaela Kruteková sa v kategórii C umiestnila na kvalitnom 4 mieste.

            Dňa 20.3 na celoslovenskej olympiáde v Bratislave obsadila Viktória krásne 5. miesto čím vyrovnala svoje minuloročné maximum.
            Na všetkých sme naozaj pyšní.

            Lukáš Lučanský

          • POĎ(TE) DO TOHO SPOLU S NAMI

          • Milé študentky, milí študenti, vážení pedagógovia. V spolupráci so Študentským parlamentom GBST spúšťame úplne novú výzvu spojenú so súťažou. Ak máte kreatívnu dušu, ste tvoriví a nápadití, poďte spolu s nami tvoriť nový školský BRAND / MERCH. Všetky potrebné informácie nájdete v priloženom plagáte a v cloudovom súbore po rozkliknutí linku: bit.ly/GBSTsutaz

            V skratke aspoň zopár info k súťaži: 

            začíname už dnes, končíme 15. mája 2023

            - svoje dizajny posielajte na: sutaz@gbst.sk

            - uveďte svoje meno, priezvisko a triedu

            - zadajte, na aký predmet chcete dizajn dať (my navrhujeme tričká, hrnčeky, diáre, perá...)

            - dizajn musí obsahovať LOGO GBST 

            dizajny posielajte v .png alebo .jpg formáte

            - hlasovanie zapojených dizajnov spustíme po skončení súťaže, t.j. po 15. máji

            Zopár námetov (dizajnov) ponúkneme v komentároch pod príspevkom na sociálnych sieťach + postupne budeme zverejňovať Vami zaslané dizajny na našich sociálnych sieťach.

            PhDr. Róbert Rácz a Študentský parlament GBST 

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          •             „Čo dávam, dávam z úprimnosti duše...“  sú slová velikána slovenskej literatúry Pavla Országha-Hviezdoslava, na počesť ktorého sa každoročne organizuje súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.          

            Dňa 4. apríla 2023 sa v Novohradskom osvetovom stredisku v Lučenci konalo regionálne kolo 69. ročníka tejto súťaže. Našu školu úspešne reprezentovali piati žiaci, ktorí súťažili v IV. kategórii – Eva Kubicová a Tamara Tóthová z kvinty, Nina Póchová zo sexty, Michaela Poliaková z I. A a Lukáš Ostrihoň z I. C triedy.

            Všetci piati svojím prejavom zaujali porotu, ktorá nasledovne ocenila ich výkony:

            Nina Póchová obsadila v prednese poézie krásne 1. miesto a postupuje do krajského kola, Tamara Tóthová sa umiestnila na 2. mieste v prednese prózy a Lukáš Ostrihoň na 3. mieste v prednese poézie.

            Všetkým našim recitátorom ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu školy, prajeme im veľa ďalších úspechov a Ninke držíme palce na krajskom kole.

                                                                                                                Mgr. Andrea Gmitterová

          • Literárna exkurzia Martin

          • Ján Kollár, Janko Kráľ, Ľudovít Štúr, Michal Miloslav Hodža,  Jozef Miloslav Hurban a mnoho ďalších slovenských významných spisovateľov, jazykovedcov, buditeľov a intelektuálov sa zaslúžilo o rozvoj a ustanovenie našej spisovnej materinskej reči takú, ako ju poznáme dnes. Pre nás je to už síce vec ďaleká a samozrejmá, ale stále nie príliš vzdialená, aby sme si ju nepripomenuli s národnou hrdosťou slovenskou vo veľavýznamnom historickom Martine. A tak sa teda zrodila celodenná literárno-dejepisná exkurzia pre 3. ročník a septimu.

            Dňa 5. 4. 2023 sme teda započali náš historický chodníček v Mošovciach, dedinke, ktorá je rodiskom Jána Kollára. V jeho rodnom dome sme si zopakovali poznatky o jeho živote a dielach, a taktiež sme sa dozvedeli, kde dnes žijú jeho potomkovia. Ďalšou veľavravnou zastávkou bola práve prvá budova Matice slovenskej, kde nás čakal bohatý výklad či už o histórii samotnej Matice, alebo zásluhách slovenských autorov. Azda vrcholom celej exkurzie bolo prijatie u súčasného predsedu Matice slovenskej, JUDr. Mariána Gešpera, ktorý odmenil naše vedomosti o histórii knižnými odmenami.

            Na záver sme sa  pobrali uctiť si pamiatku našich najvýznamnejších osobností na Národnom cintoríne v Martine. Náš spev hymnickej piesne, „Kto za  pravdu horí“, patril práve jej autorovi Karolovi Kuzmánymu a veľkú vďaku sme  tiež vyjadrili Martinovi Kukučínovi, Martinovi Benkovi, J. C. Hronskému, Štefanovi Krčmérymu a mnohým ďalším hrdým slávnym Slovákom. Rovnako by sme mali byť hrdí aj my na našu históriu a pôvod a nezapierať naše slovenské korene a národnú hrdosť.

            Alexandra Zaťková, 3.A

          • Hurá! Vyhrali sme!

          • Tím  študentov našej školy v zložení Marián Hriň z 3.B, Simon Szomszéd a Šimon Gabera z 3.C zvíťazili dnes v krajskom kole XXXI. ročníka Dejepisnej súťaže študentov gymnázií ČR a SR a postúpili do česko-slovenského finále, ktoré sa bude konať v novembri v českom meste Cheb. Témou tohto ročníka je  Európa v rokoch 1945 - 1975. Úspech je o to hodnotnejší, že je to už piaty rok za sebou, čo tím našej školy postúpil do finále tejto náročnej súťaže. Blahoželáme a sme na vás hrdí, že sa vám darí šíriť dobré meno našej školy doma aj v zahraničí.

            PhDr. Alica Hrončeková, Gymnázium B. S. Timravy Lučenec

          • „Súdna sieň“

          • Dňa 4. 4. 2023 sa nám, maturantom, z občianskej náuky naskytol neprekonateľný akademický zážitok. Mali sme úžasnú príležitosť zúčastniť sa na súdnom pojednávaní na Okresnom súde Lučenec, vďaka čomu sme získali presnejšiu predstavu o tom, ako právo a súdy fungujú v našom štáte.  Okrem toho, že sme spoznali realitu  spravodlivosti, pomohlo nám to aj v orientácii  a hľadaní nášho budúceho povolania.

            Barbora Murínová, oktáva

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje