• Exkurzia do Viedne a Bratislavy

          • Prezentácia z exkurzie

            V dňoch 19. a 20. mája 2022 sme sa, po nútenej dvojročnej prestávke, opäť vydali autobusom na tradičnú exkurziu do Viedne a Bratislavy. Poskytla nám veľké množstvo poznatkov nielen z nemčiny, ale aj biológie, či dejepisu.    

            Po príchode do Viedne sme najprv krásne slnečné dopoludnie strávili v spoločnosti zvierat v ZOO - Schőnbrunn. Po jej prehliadke sme sa vybrali do historického centra mesta. Našu pozornosť upútal Dóm svätého Štefana.      

            Táto monumentálna gotická katedrála sa nachádza na námestí Stephansplatz. Zaujímavosťou je, že katedrála bola počas II. svetovej vojny zničená a už do siedmich rokov obnovená. Okrem historických budov nás zaujala aj najznámejšia ulica mesta - Graben, ktorá je plná luxusných obchodov, kaviarní a reštaurácií. Cestu do Bratislavy, kde sme nocovali, sme si ešte spestrili zastávkou v jednom z najnavštevovanejších rakúskych nákupných centier Designer Outlet Parndorf.      

            Druhý deň naša poznávacia cesta smerovala do budovy Prírodovedného múzea. Toto múzeum patrí so svojimi 39 výstavnými miestnosťami na 2 poschodiach k najväčším múzeám na svete. Mali sme možnosť vidieť zaujímavé exponáty od drahokamov a minerálov až po rôzne druhy zvierat, či etapy vývoja človeka. Zaujalo nás aj množstvo interaktívnych prezentácií, kde sme si sami mohli modelovať výbuch sopky, či pozerať pohyb kontinentov v čase. Zábavná bola aj maketa dinosaura, ktorá mnohých vystrašila, keďže sa hýbala a vydávala zvuky. Posledným bodom nášho celodenného programu bol zábavný park Prater, kde sme si vyskúšali našu odvahu na rôznych atrakciách, napríklad veľmi vzrušujúci bol voľný pád o rýchlosti 180km/h z výšky 80 metrov, či húsenková dráha.      

            Plní dojmov a zážitkov sme sa v neskorých večerných hodinách vrátili do svojich domovov.

            Pedagogický dozor: Mgr. Danka Macková, PaedDr. Ivan Gúgľava

          • TIMRAVINY - EXTRA VYDANIE 2021/2022

          • Milí gymnazisti, vážení rodičia, ctená verejnosť. Sme nesmierne radi, že po takmer roku sa podarilo do "online" obehu opäť vypustiť ďalšie pokračovanie úspešného školského časopisu TIMRAVINY. Toto vydanie je zároveň prvým číslom v aktuálnom školskom roku. Časopis sme síce nerealizovali vo forme krúžkovej činnosti ako po minulé roky, bystrému oku našich redaktorov a pedagógov však nič neuniklo. Prečítať si tak môžete napríklad aj tieto témy:

            - úspechy našich gymnazistov

            - veľký rozhovor s novou riaditeľkou školy

            - aké (mimo)vyučovacie aktivity sme (z)realizovali?

            - kto známy, kedy a prečo navštívil našu školu?

            - kde všade (v ktorých médiách) zarezonovalo meno nášho GBST

            ...a množstvo ďalších tém

            Tu si môžete prečítať Timraviny - Extra vydanie

            ĎAKUJEM(E), že pomáhate tvoriť náš obsah. Sme na Vás hrdí!

            PhDr. Róbert Rácz

          • Kde všade v každodennom živote môžeme nájsť fyziku?

          • Koncom roka 2021 ZCV AURELIUM vyhlásilo celoslovenskú súťaž s témou: Fyzika v našom živote. Do súťaže sa zapojilo 10 škôl z celého Slovenska, ktoré poslali spolu 14 videí od jednotlivcov ale aj celých školských kolektívov.      

            Študenti si mohli vybrať jeden fyzikálny jav, s ktorým sa môžu stretnúť v bežnom živote, či pri každodenných činnostiach. Natočili videá, kde sa tento jav pokúsili aj zrozumiteľne vysvetliť. V celoslovenskej konkurencii sa podaril pekný úspech žiakovi sekundy, Filipovi Lóškovi, ktorý získal cenu poroty a knižnú odmenu za jeho video s témou gyroskop.      

            Filipovi srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov.

            Mgr. Zuzana Fulajtárová

          • Úspešní riešitelia krajského kola chemickej olympiády kategórie C

          •       Dňa 12.05.2022 sa na Fakulte prírodných vied UMB v Banskej Bystrici konalo krajské kolo chemickej olympiády kategórie C, na ktorom nás reprezentovali Michaela Árvaiová a Jerguš Kamenský z triedy kvinta.      

            Obom sa podarilo prebojovať medzi dvanásť najlepších chemikov kraja s viac ako 50%-nou úspešnosťou a patria medzi úspešných riešiteľov neľahkého krajského kola.      

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a využitie svojich vedomostí a zručností z chémie v tú pravú chvíľu a prajeme neustále napredovanie a dosahovanie úspechov aj v ďalších ročníkoch chemickej olympiády.

            PaedDr. Ivan Gúgľava

          • Bronz na krajskom kole v basketbale žiačok SŠ

          • Basketbalový tím žiačok GBST v zložení : E.Čumpelíková, L.Igazová, S.Ilkovičová, B.Koristeková, N.Kramecová, Z.Peťková, S.Schwarzová a Š.Šturcová po snaživom výkone vybojoval dňa 10.5.2022 bronzové medaily a pohár na krajskom kole v basketbale žiačok SŠ v Banskej Bystrici.

            K dosiahnutému úspechu srdečne blahoželáme

            PaedDr. Agáta Janková

          • Celoslovenské kolo Dejepisnej olympiády

          • V dňoch 5. - 7.5.2022 sa v Bratislave konalo celoslovenské kolo Dejepisnej olympiády.

            Našu školu na ňom reprezentovala žiačka tercie Hanka Haláková, ktorá do celoslovenského kola Dejepisnej olympiády postúpila ako najlepšia riešiteľka DO v kategórii D v našom kraji.

            Na celoslovenskom kole sa umiestnila na peknom 7. mieste a stala sa úspešnou riešiteľkou DO.

            Hanke k tomuto úspechu srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            Mgr. Anna Šusteková

          • Oznam

          • Vážení uchádzači o štúdium na GBST a rodičia uchádzačov!
            Upresnenie postupu pri prijímacom konaní
            § 68

            (1)
            "Riaditeľ strednej školy zverejní na výveske školy a na webovom sídle školy zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania v termíne určenom a zverejnenom ministerstvom školstva. Zoznam obsahuje poradie uchádzačov s vopred prideleným číselným kódom) zoradených podľa celkového počtu bodov získaných pri prijímacom konaní a informáciu, či uchádzač vykonal prijímaciu skúšku úspešne alebo neúspešne."
            Termín zverejnenia stanovilo ministerstvo školstva na 18. mája 2022.
            (2)
            "Riaditeľ strednej školy rozhodne a odošle uchádzačovi rozhodnutie o prijatí najneskôr v termíne podľa odseku 1."
            Teda po uskutočnení prvého a druhého termínu prijímacieho konania Vám posielam rozhodnutie o prijatí klasickou poštou a prostredníctvom EduPage.
            Poradie uchádzačov sa bude posúvať podľa skutočne prihlásených žiakov.
            (3)
            "Ak bol uchádzač prijatý na vzdelávanie v strednej škole, uchádzač alebo zákonný zástupca neplnoletého uchádzača písomne potvrdí strednej škole prijatie na vzdelávanie najneskôr do troch pracovných dní od termínu podľa odseku 1; (teda do 23. 5. 2022) ostatné rozhodnutia o prijatí, ktoré sa vzťahujú na školy a odbory vzdelávania uvedené v prihláške na vzdelávanie, strácajú platnosť."
            Veríme, že si vyberiete našu školu, a tešíme sa na Vás!
            S pozdravom

            RNDr. Jarmila Muchová, riaditeľka školy

          • Rétorika s ľahkosťou

          • Zatiaľ čo v pondelok 2. 5. 2022 prežívali mnohí piataci a deviataci krušné chvíle na prijímacích skúškach, sa niektorí naši žiaci zúčastnili tvorivého seminára Rétorika s ľahkosťou v Novohradskom osvetovom stredisku. Záujemcovia mali možnosť zistiť, čo to rétorika je, aké vlastnosti má mať rečník aj rečnícky prejav. Vyskúšali si tvorbu aj prednes rečníckeho prejavu. Seminár bol spojený aj so súťažou, v rámci ktorej postúpila na celoštátne kolo Štúrovho Zvolena žiačka kvarty Eva Kubicová. Keďže naši slovenčinári boli plne zamestnaní prijímacími skúškami, žiakov na seminár sprevádzala pani profesorka Lučanská, za čo sa jej chceme poďakovať.

            Ivan Hraško

          • Krajské kolo v bedmintone žiačok SŠ

          • 5.mája 2022 Lucia Igazová a Nadia Kramecová úspešne reprezentovali našu školu na krajskom kole v bedmintone žiačok SŠ vo Zvolene. V meraní síl stredoškoláčok BBSK obsadili pekné 6. miesto a k dosiahnutému úspechu im srdečne blahoželáme.

            PaedDr. Agáta Janková

          • Výchovno - vzdelávacie aktivity, máj - jún 2022

          • 02.05.2022 1. termín prijímacích skúšok

            04.05.2022 Matičný beh

            05.05.2022 Krajské kolo v bedmintone

            09.05.2022 2. termín prijímacích skúšok

            13.05.2022 Imatrikulácia žiakov 1. ročníka v Novohrade

            16.05.2022 Klasifikačná porada pre žiakov IV. ročníka a Oktávy (dochádzka + známky maturantov sa uzatvoria do 13.05.2022, do 14:00 hod.)

            19.-20.05.2022 Biologická exkurzia Bratislava, Viedeň pre sextu a 2. ročník

            20.05.2022 Rozlúčka so žiakmi IV. ročníka a Oktávy

            23.-27.05.2022 Akademický týždeň pre maturantov

            30.05.-02.06.2022 A/ Maturitné skúšky B/ Divadlo "Nahlas" o 8:30 hod. (Divadlo B.S.Timravy) pre 1. až 3. ročník + kv + sx + sp C/ Škola v prírode pre žiakov prímy, sekundy a tercie

            máj 2022 Aktivity výchovnej poradkyne (konkrétne dni spresní výchovná poradkyňa): A/ Sila ľudskosti - film a následne beseda, pre žiakov sp + III.C B/ Sebapoznanie a orientácia sa vo svete práce - program zameraný na kariérové poradenstvo, dva moduly s pracovníkom CPPAP, pre žiakov III.B C/ Podpora triedneho kolektívu - cez zážitkové aktivity podporiť vzťahy medzi spolužiakmi

            jún 2022 Aktivity výchovnej poradkyne (konkrétne dni spresní výchovná poradkyňa): A/ Naše mesto a mládež - beseda s poslancom alebo primátorkou mesta B/ Európa a migranti - vplyv pandémie na spoločnosť- debatný klub C/ Preferencie hodnôt súčasnej mládeže - anketa, zverejnenie výsledkov

            02.06.2022 Biologická exkurzia Budapešť pre žiakov 1. ročníka a kvinty, ped. dozor:PaedDr. Gúgľava, PaedDr. Šestina, Mgr. Krpeľanová, Mgr. Macková

            03.06.2022 A/ Slávnostné vyraďovanie maturantov B/ Juniáles - ples v Novohrade

            10.06.2022 Divadelné predstavenie "Lakomec" pre 3. ročník,divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene

            16.-17.06.2022 Biologická exkurzia Vysoké Tatry pre žiakov 1. ročníka + výber,ped. dozor: PaedDr. Gúgľava, Mgr. Macková

            23.06.2022 Záverečná klasifikačná porada

            24.-25.06.2022 Termín triednych výletov

            30.06.2022 Vydávanie vysvedčení

            RNDr.  Jarmila Muchová, riaditeľka školy

          • Matematická olympiáda

          • Po úspešnom zvládnutí matematických úloh domáceho kola postúpili naši žiaci do okresného kola Matematickej olympiády, ktoré sa konalo 12.04.2022 prezenčnou formou v priestoroch Okresného úradu v Lučenci. Našu školu reprezentovalo 7 žiakov z prímy - kat. Z6, 2 žiaci sekundy - kat. Z7 a 1 žiak z tercie - kat. Z8. Na okresnej úrovni súťažiaci riešia 3 matematické úlohy v časovom limite 2 hodiny.      

            S potešením sme prijali výsledky súťaže, pretože v každej kategórii má naša škola úspešného riešiteľa. Jakub Dzúr zvíťazil v kat. Z7, Hanka Haláková vybojovala 2. miesto v kat. Z8 a Vivien Kokavcová v kat. Z6 obsadila krásne 3.- 4. miesto.      

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme, všetkým súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a prajeme veľa úspechov v ďalších matematických súťažiach.

            PaedDr. Henrieta Halušková

          • Kreatívne písanie

          • Dňa 29.4.2022 sa v priestoroch Novohradskej knižnice v Lučenci konala zaujímavá a inšpiratívna beseda so spisovateľom Marekom Zákopčanom. Besedy sa zúčastnili naši žiaci z 1.A a 1.C triedy spolu s vyučujúcimi Mgr. L. Segečovou a Mgr. S. Balkovskou.      

            Marek Zákopčan svoju tvorbu začal už počas stredoškolských rokov a na svojom konte má už desať knižných titulov. Ako sám autor spomínal, patril medzi najmladších autorov vydavateľstva Ikar. Jeho tvorba je rôznorodá, ale prevládajú najmä kriminálky a ženské romány, pričom titul Mesto tieňov sa dočkal aj filmového spracovania.      

            Spisovateľ sa nám snažil sprostredkovať 26 rád pre kreatívne písanie. Medzi, ktoré patrili aj tieto: nečakajte, že svoje dielo vydáte na prvý pokus a bez výhrad; kritiku čitateľov príliš neprežívajte; myslite na to, že neexistuje autor, ktorý sa zavďačí každému; treba si uvedomiť, pre koho koncipujeme dielo; písanie by vás malo uspokojovať; píšte len vtedy, keď vás to baví; majte vždy pri sebe papier a pero; pri spätnej kontrole textu si ho čítajte nahlas; vytvorte si čo najväčšiu pohodu; pri písaní povzbuďte svoju fantáziu...      

            Verím, že táto beseda bola obohatením pre každého z nás a po vydaní ďalšej knižky, ktorej námet nám predstavil autor, sa radi uvidíme na podobnej besede opäť. Pánovi spisovateľovi želáme veľa úspechov v jeho tvorivej spisovateľskej i pedagogickej činnosti a našim študentom kreativitu v písaní vlastných výtvorov aj na hodinách slovenského jazyka a literatúry.

            Mgr. Slavka Balkovská

          • Úspechy na poli vedy - biologická olympiáda

          • Adrián Beľa žiak oktávy v šk.roku 2021/22 obsadil na krajskom kole biologickej olympiády kategória A 1.miesto a v celoslovenskom kole biologickej olympiády v týchto dňoch obsadil 3.miesto. Zároveň postúpil do prípravy na medzinárodnú olympiádu.

            K dosiahnutým výsledkom mu blahoželáme a do budúcnosti prajeme veľa ďalších úspechov.

            Len tak ďalej Aďo!

            Mgr. Danka Macková

          • "Čo vieš o hviezdach?"

          • Aj takejto menej známej súťaže sa pravidelne zúčastňujú žiaci našej školy. Súťaž prebehla na okresnej úrovni 4. apríla 2022 v priestoroch Centra voľného času Magnet v Lučenci. V II. kategórii boli úspešní Damien Chovanec a Jakub Dzúr zo sekundy a v III. kategórii Martin Dzúr z triedy kvinta. Všetci traja chlapci postúpili na krajské kolo, ktoré sa konalo pre II. kategóriu 26. apríla a pre III. kategóriu 27. apríla v priestoroch Krajskej hvezdárne a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Damien Chovanec obsadil krásne 5.miesto na krajskom kole a Martin Dzúr 4. miesto. Martin je náhradníkom na celoslovenské kolo a jeho úspech je o to väčší, že bol prvýkrát v najstaršej kategórii a patril medzi najmladších účastníkov v nej.

            Mgr. Helena Maráková, pedagogický doprovod

          • Víťazíme aj na krajskom kole CHO kategórie D

          • Dňa 28.04.2022 sa v Banskej Bystrici konalo krajské kolo chemickej olympiády kategórie D, v ktorom nás reprezentovala Ema Sebestyén z kvarty.      

            Po jej vynikajúcom zvládnutí okresného kola, ktoré bezkonkurenčne vyhrala, boli naše očakávania vysoké. Sme veľmi radi, že Eme opäť skvele všetko vyšlo a naša škola si do zoznamu našich úspechov pripísala aj 1. miesto krajského kola chemickej olympiády kategórie D.      

            Veľmi pekne ďakujeme Ema, sme na teba hrdí. Veríme, že touto kategóriou len začína tvoja púť chemických úspechov a rovnako úspešne ti dopadnú aj vyššie kategórie chemickej olympiády. Prajeme veľa zdaru pri získavaní nových chemických vedomostí a zručností.

            PaedDr. Ivan Gúgľava, koordinátor bio - che súťaží na G BST

      • Kontakty

        • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
        • 047/4333231,4333232
        • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje