• Chceme sa pochváliť!

          • Poctivá práca a svedomitá príprava sa vypláca! Presvedčila sa o tom aj Elisabeth Drenková (zo Sexty), keď dnes 6.2. získala 3.miesto v Krajskom kole Francúzskej olympiády na Gymnáziu J.G.Tajovského v Banskej Bystrici. S diplomom, knižným darom a pocitom dobre vykonanej práce sme sa šťastne vrátili domov.

            Mgr.Edita Strmeňová 

             

          • Noc otvorených dverí

          • Či lepšie povedané – (pred)večer otvorených dverí. Podujatie, ktoré naša škola organizovala vôbec po prvýkrát, dopadlo na výbornú. Spojilo kreatívnych pedagógov a šikovných gymnazistov so širokou verejnosťou.

            Chodbami Gymnázia Boženy Slančíkovej-Timravy sa v stredu (1. februára) prešli desiatky žiakov základných škôl. Mnohí z nich neváhali a vzali so sebou aj svojich rodičov. Potenciálni uchádzači o štúdium v GBST mali k dispozícii až 25 rôznych stanovíšť, kde mohli zažiť malú „ochutnávku“ toho, čo tvorí našu alma mater skutočne unikátnou.

            Malé skupinky deviatakov a piatakov videli na vlastné oči rozmanité pokusy z oblasti chémie a fyziky, pod mikroskopom sa pozreli na bunky cibule či jablka, podľahli čaru geografie, nahliadli do historických publikácii našej bohatej knižnice. Počas ďalších minizastávok sa oboznámili s cudzími jazykmi, ktoré sa v našej škole vyučujú, vyskúšali si cvičné testy zo slovenského jazyka a matematiky, precvičili mozgové „závity“ hraním piškvoriek. Nejedného z hostí zaujalo i hľadanie kešiek, strategicky rozmiestnených v budove školy, či ukážky z projektového vyučovania v štýle nedávnych Vianoc X.

            Uchádzačom a ich zákonným zástupcom bolo po celý čas trvania Noci otvorených dverí k dispozícii aj vedenie Gymnázia B. S. Timravy v zložení RNDr. Muchová, PaedDr. Gúgľava a Mgr. Bahledová, PhD.. Pani riaditeľka a zástupcovia školy neúnavne odpovedali na všetky praktické otázky, týkajúce sa prijímacích skúšok, možností štúdia a študentského života v našej škole.

            „Touto cestou by som sa chcela veľmi pekne poďakovať všetkým žiakom základných škôl a ich rodičom, ktorí k nám v stredu zavítali a strávili v GBST príjemný čas. Obrovské ĎAKUJEM však patrí najmä všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa do iniciatívy Noci otvorených dverí zapojili. Kolegovia, odviedli ste fantastickú prácu! Spoločne sme verejnosti ukázali, že dokážeme spolupracovať a zjednotiť sa na spoločných cieľoch. Do sveta sme vyslali ďalší pozitívny signál, boli ste skvelí! To isté platí aj o vás, milí naši gymnazisti. Vaša spolupráca s pedagógmi bola ukážková. Moja vďaka patrí všetkým zúčastneným, osobitne členom študentského parlamentu. Skvele ste demonštrovali svoje prezentačné schopnosti, komunikačné zručnosti, organizačný talent a predovšetkým umenie dohody a schopnosť spolupráce. Ešte raz ďakujem za krásne popoludnie,“ vyjadrila sa exkluzívne pre redakciu nášho školského časopisu TIMRAVINY pani riaditeľka RNDr. Jarmila Muchová bezprostredne po skončení vydarenej akcie.

          • Mix Volejbal SŠ

          • Dňa 3.2. sa konalo okresné kolo v súťaži Mix Volejbal SŠ, kde našu školu reprezentovali žiaci z druhého ročníka, a to Viktoria Jahôdková, Simona Schwarzová, Erik Čičmanec, Jonáš Ľalík, Jakub Telek, Timotej Zaťko, ale aj z tretieho ročníka: Nina Kminiaková, Mariána Dibalová, Zuzana Soltesová a Martin Hronec.

            Odohrali 3 ťažké zápasy proti OA (1:1), SZŠ (2:0) a proti SOŠ Technická (1:1). Aj napriek víťazným setom nestačili na OA a s rozdielom dvoch lôpt skončili na 3. mieste. Najlepší hráči tímu boli ocenení a v tom našom to bola Simona Schwarzová. Ďakujeme za reprezentáciu našim študentom a gratulujeme víťazom.

          • PRIJMITE NAŠE POZVANIE

          • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci srdečne pozýva gymnazistov, rodičov a širokú verejnosť na študentský film, ktorý mapuje kreovanie histórie našej školy. 

            - Kedy? 7. 2. 2023 o 16.00 hod.

            - Kde? V kine Apollo

            - Vstupné? Zdarma

            - O čom? O našej škole, ktorej korene (r. 1590) siahajú do obdobia existencie Novohradského a Fiľakovského sandžaku (okresu) Osmanskej ríše

            - Pre koho? Pre širokú verejnosť, študentov, rodičov, starých rodičov, absolventov, priaznivcov lokálnej histórie...

            Všetci ste srdečne vítaní. Tešíme sa na Vás

          • Zladení spoločným zážitkom

          • Tri v jednom: hudba, informácie a precvičenie jazyka. V Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici sme získali užitočné informácie o jej činnosti, aplikovateľné neskôr aj počas vysokoškolského štúdia, o jazykových centrách (nemčina, španielčina, angličtina, čínština, francúzština), v Americkom centre sme si vypočuli prednášky v angličtina na tému Mark Twain a Americké sviatky a dozvedeli sme sa o jeho aktivitách a v Hudobnom átriu sme si vyskúšali hru na perkusných nástrojoch z celého sveta. Zážitkové učenie formou exkurzie nám rozšírilo obzory a otvorilo dvere novým nápadom. Exkurzie sa v piatok 27.1.2023 zúčastnili študenti 2.B a v pondelok 30.1.2023 študenti kvinty. Všetkým ďakujeme za účasť a príjemnú spoluprácu. Teším sa na ďalšie spoločné zážitky.

            PaedDr. Monika Hudecová, Mgr. Ján Kružliak

          • Slovo v hlavnej úlohe

          • Druhý februárový deň patril v Novohradskom osvetovom stredisku v Lučenci umeleckému prednesu. Semináru k teórii i praxi prednesu sa zúčastnili aj naši osvedčení recitátori. Vyskúšali si techniky dýchania, sústredenia, výrazu tváre, očného kontaktu, analýzu a interpretáciu textu. V závere aktívne využili aj možnosť konzultovať výber textov do súťaže Hviezdoslavov Kubín, a tak sa veľmi tešíme na ich recitačné výkony. 

            M. Aláčová Vavrincová, I. Hraško

          • LYŽIARSKY A SNOWBOARDOVÝ KURZ

          • Počas uplynulého týždňa (20. - 24. 2.) sa žiaci druhého ročníka a sexty, doplnení tretiakmi a žiakmi septimy, zúčastnili výchovno-vzdelávacieho lyžiarskeho a snowboardového kurzu. Aj v roku 2023 - podobne ako po minulé roky - zdolávali svahy lyžiarskeho rezortu v Jasnej, situovaného v krásnom prostredí pod Chopkom.

            Pozrite si niekoľko záberov nášho kolegu-inštruktora Mgr. Lukáša Lučanského. Viac o tohoročnom VVLK prinesieme v pripravovanom 3. vydaní školského časopisu TIMRAVINY.

          • Celoštátne kolo súťaže „ZENIT v programovaní“

          • V dňoch 21.-23. februára 2023 sa v Bratislave konal 39. ročník celoštátnej súťaže „ZENIT v programovaní“, do ktorého sa prebojoval aj náš šikovný študent IV.B triedy – Filip Siviček, víťaz krajského kola za BBSK. Súťažil v A kategórii,  kde pre školu vybojoval skvelé 6. miesto na republikovej úrovni.

            Nášmu maturantovi gratulujeme k dosiahnutému úspechu a budeme mu držať palce aj v ďalších celoštátnych kolách v tohtoročných súťažiach.

            Výsledková listina: https://zenit.ksp.sk/results/zenit22ck/all/all/A

            Marta Öllösová

          • Úspech športovca

          •  

            V piatok 17. 2. 2023 sa uskutočnilo krajské kolo v streľbe zo vzduchovky starších žiakov a žiačok ZŠ a OG,  kde nás úspešne reprezentoval Filip Lóška z triedy tercia.   

            V silnej konkurencii obsadil 1. miesto a postúpil na celoštátne kolo. Úspešnému Filipovi budeme držať palce.

            Helena Maráková.

          • VIVAT SCIENTIA! Nech žije veda!

          •          V utorok 21.02.2023 viedli kroky prírodovedných tried 1.B a 3.B a ich triednych učiteľov Mgr. Anity Dzúrovej a PaedDr. Ivana Gúgľavu na „bombovú“ prednášku „Veci, ktoré mali ostať v 20. storočí, ale neostali...“, ktorá sa uskutočnila v nádherných priestoroch historickej Radnice v Lučenci. Prednášku nám odprezentoval TOP slovenský experimentálny jadrový fyzik Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu SAV.         

                       A prečo „bombová“ prednáška? Pretože jej obsahom boli zaujímavým popularizačným spôsobom podané princípy, na ktorých fungujú napr. jadrové zbrane a jadrové nosiče. Málokto vie, že v minulosti existovalo aj mierové využitie jadrových zbraní a takýchto jadrových výbuchov sa uskutočnilo vo svete asi 200. Dozvedeli sme sa aj, čo z aktuálnych jadrových hrozieb je reálne a čo len propaganda.

                     Zaujímavú prednášku sme ukončili otázkami nielen k téme, ale aj k bežnému životu jadrového fyzika. Ďakujeme za podnetné blúdenie mikrosvetom jadrovej fyziky a tešíme sa na ďalšie ponuky prednášok zo série VIVAT SCIENTIA!

            PaedDr. Ivan Gúgľava

          • Energoland

          • V utorok 21.2.2023 sa vybraní žiaci - predovšetkým maturanti z chémie a fyziky - zúčastnili exkurzie v Energolande, v jadrovej elektrárni v Mochovciach.

            Začiatok exkurzie bol za sprievodu krátkeho filmu, ktorý prezentoval vznik sveta, následne sme sa mohli dozvedieť, aké emisie majú krajiny na celom svete a to v konkrétnom čase. Pripomenuli sme si, akými spôsobmi sa môže vyrábať elektrická energia na Slovensku a nahliadli sme aj do budúcnosti. Videli sme projekčné zloženie reaktoru a proces, ktorý prebieha pri štiepení oxidu uraničitého. Presvedčili sme sa, že dominantou Mochoviec nie sú obrovské 128 metrové chladiace veže, ale tlaková nádoba reaktora, v ktorom prebieha priamo štiepenie a vzniká tam obrovská energia.

            Vedeli ste, že 5 gramov tabletky oxidu uraničitého môže nahradiť množstvo energie ako z napr: 640 kg dreva, 400 kg čierneho uhlia, 350 kg ropy? Na Slovensku máme asi 8,5 milióna takýchto tabliet. 

            Poďakovanie patrí žiakom, ktorí sa na exkurzii správali slušne, ukázali, že majú záujem o túto problematiku, o budúcnosť našej krajiny. Poďakovanie patrí aj vyučujúcim, ktorí pomohli pri organizovaní tejto exkurzie a tiež pani M. Čemeričkovej, ktorá nám zabezpečila dopravu.

             E. Urbančoková

          • Ďalšia vzácna návšteva v GBST

          • V utorok 21. februára 2023 zavítala do ďalšia vzácna návšteva z Banskobystrického samosprávneho kraja. Na pôdu našej alma mater prišiel Mgr. Mikuláš Pál, podpredseda BBSK pre oblasť školstva, športovej infraštruktúry a zamestnanosti. Pán vicežupan pricestoval v sprievode dvoch krajských poslancov – Mgr. Pavla Baculíka a MUDr. Juraja Pelča, a taktiež dvojice poslancov lučeneckého mestského zastupiteľstva – Bc. Lucie Láskovej a Mgr. Mariána Berkyho.

            „V priateľskej atmosfére sme prediskutovali finančné záležitosti, možnosti šetrenia energiami, telocvičňu, ale hlavne perspektívy rozvoja výchovno-vzdelávacej ponuky školy tak, aby sme pokryli záujmy a potreby nášho regiónu,“ uviedla RNDr. Jarmila Muchová bezprostredne po skončení stretnutia s dnešnými ctenými hosťami.

          • Geografická olympiáda, kategória Z – školské kolo

          • Dňa 17.2.2023 sa konalo školské kolo geografickej olympiády. Počas dvoch vyučovacích hodín sa ho zúčastnilo 38 žiakov, ktorí si otestovali svoje vedomosti pri vypĺňaní online testu v učebniach informatiky. Úspešných riešiteľov bolo 34. Do najúspešnejšej pätice žiakov sa zaradili: Martina Žigová, Adam Jančkár, Ján Nosáľ, Matej Drugda a Martin Dzúr.

            Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a žiakom, ktorí postúpia na krajské kolo držíme palce a tešíme sa na ich ďalšie výsledky.

            Za spoluprácu patrí naše poďakovanie aj kolegyniam M. Öllösovej a L. Segečovej, ktoré nám vypomohli pri dozore GO.

            Vyučujúci GEG

          • Hviezdoslavov Kubín (69. ročník) - školské kolo

          • V týždni od 13.2. do 17.2.2023 sa uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Výsledky sú nasledovné:

            II. kategória – poézia 1. miesto: MARTIN JURINA

                                     próza 1. miesto: MIKULÁŠ RUBINT

            IV. kategória – poézia: 1. miesto: LUKÁŠ OSTRIHOŇ, EVA KUBICOVÁ

                                                   2. miesto: MICHAELA POLIAKOVÁ, NINA PÓCHOVÁ

            Recitátorom srdečne blahoželáme a držíme palce vo vyšších kolách.

          • Krajské kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • 15.2.2023 sme sa zúčastnili Krajského kola olympiády v nemeckom jazyku.

            V početnej skupine boli Matúš Kružliak /sexta/ za kategoriu 2A, Evka Hricová /3.B/ a Jakub Lóška /3.C/ v kategórii 2B, Michaela Horstmann /tercia/ kategória 1 C a Daniel Horstmann /septima/ kategória 2C. Najlepšie sa umiestnili  Michaela Horstmann  - 3. miesto  a Evka Hricová - 5. miesto. Daniel Horstmann skončil ako štvrtý v poradí, Jakub Lóška ako 11. a Matúš Kružliak ako 11.

             K dosiahnutým výsledkom im srdečne blahoželáme!

            PhDr. Hedviga Kanátová

          • Amatérsky študentský film

          • 430. výročie založenie Gymnázia v Lučenci sme v roku 2020 pre pandemické opatrenia neoslavovali. Mohli sme tak urobiť až v decembri 2022. Študenti GBST vzdali hold svojej alma mater amatérskym študentským filmom Od začiatkov po dnešok, ktorý si môžete pozrieť na: https://youtu.be/8BJQbf9Cos0

             

          • Okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko

          • Súťaž v prednese povestí Šaliansky Maťko je tradične doménou základných škôl, lebo sa jej zúčastňujú len žiaci do siedmeho ročníka. Avšak žiačka našej prímy Mária Póchová ukázala, že aj gymnázium má v tejto súťaži stále čo povedať. V okresnom kole obsadila v ťažkej konkurencii svojej kategórie pekné tretie miesto. Srdečne blahoželáme a želáme veľa ďalších recitačných i čitateľských zážitkov.

            I. Hraško 

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje