• Návšteva v Lovinobani a Divíne

          • Informácie o perspektívach štúdia na Gymnáziu B.S.Timravy v Lučenci sme boli v zostave RNDr. Jarmila Muchová - RŠ, študenti Viktória Líšková (2.C), Samuel Tkáč (2.A), Ema Berackova (2.A) a Maximilián Peťko (2.B) poskytnúť žiakom základných škôl v spádovej oblasti okresného mesta Lučenec. Navštívili sme Lovinobaňua Divín, naši študenti si pripravili pre nádejných uchádzačov o štúdium na GBSTLC  prezentáciu a vytvorili film, pomocou ktorých mladším spolužiakom priblížili zaujímavý študentský život a úspechy našich absolventov na vysokých školách. 

            Milí žiaci ZŠ, ste u nás vítaní!

          • Týždeň vedy a techniky v príme

          • Hodinu fyziky sme si v triede spestrili spoločnou prácou na modelovaní vesmírnych sond. Žiaci si namiesto zošitov a pera vybrali nožnice a lepidlá a dielo sa mohlo začať.  Nebola to však taká jednoduchá práca ako sa zdalo. Diely na zlepenie bolo treba presne vystrihnúť, vytvarovať a prilepiť na správne miesto.  Výsledok stál ale za tu námahu a robil nám radosť.

          • ÚSPEŠNÍ ŠPORTOVCI

          • V piatok 4. novembra 2022 sa v Rimavskej Sobote uskutočnili Majstrovstvá okresu Lučenec v plávaní.

            Na tomto športovom podujatí nás úspešne reprezentovali aj naši žiaci. Za nižšie ročníky 8-ročného gymnázia to boli Emília Schedllingová (príma), Mária Póchová (príma), Emma Strculová (tercia), Ema Korimová (kvarta). Z vyšších ročníkov sa súťaže zúčastnili Saša Ilkovičová (kvinta), Laura Karbánková (kvinta), Jakub Šuhaj (kvinta).

            Najúspešnejšia z našej školy bola Milka Schedllingová, ktorá v kategórii ZŠ obsadila 1. miesto v kategóriách 50 m prsia, 50 m znak, 50 m voľný spôsob, v štafete dievčat ZŠ bola druhá a v štafete dievčat SŠ bola prvá.

            Medzi stredoškoláčkami bola úspešná Saša Ilkovičová, ktorá skončila druhá na 50 m prsia a prvá v polohových pretekoch družstiev. Emma Strculová obsadila 3. miesto na 50 m voľný spôsob, bola prvá a druhá v polohových pretekoch družstiev. Emka Korimová obsadila 2. miesto v polohových pretekoch družstiev.

            Aj keď sme sa majstrovstiev zúčastnili len s minimálnym počtom súťažiacich, všetci plavci úspešne reprezentovali našu školu, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            Mgr. Helena Maráková

          • FYZIKÁLNY NÁBOJ

          • Fyzikálny Náboj - súťaž 5-členných družstiev sa konala v Košiciach v priestoroch Prírodovedeckej fakulty UPJŠ a súčasne v Bratislave v piatok 04.11.2022. Do Košíc cestovalo 15 študentov, ktorí reprezentovali našu školu v kategórii Senior – dve družstvá: tím A v zložení  Filip Siviček – IV. B, Martin Svorad, Zina Dobrocká, Bronislava Koristeková a Zuzana Malatincová – septimatím B zastupovali Marián Hriň a Eva Hricová – III.B, Jakub Lóška, Lukáš Koštialik a Oleksandr Humenjuk  - III.C. Jedno družstvo v zložení: Martin Dzúr a Matúš Kružliak – sexta, Barbora Sivičeková – II.B, Adam Jančkár a Šimon Belko – I.C súťažilo v kategórii Junior.

            Vzájomnou spoluprácou a postupným správnym riešením fyzikálnych úloh rôznej náročnosti z rôznych oblastí fyziky sa našim študentom podarilo úspešne obstáť v silnej konkurencii 54 škôl v rámci Slovenska aj v medzinárodnom meradle. Súťaž má medzinárodné zastúpenie – zúčastnili sa študenti zo stredných škôl z Čiech, Španielska, Poľska, Maďarska a Slovenska – celkovo 133.

            V konkurencii „slovenských“ škôl obsadili naši Seniori – tím A 13. miesto a tím B 36. miesto, v medzinárodnej zostave sa tím A umiestnil na 46. mieste a tím B na 96. mieste.

            Juniorské družstvo obsadilo v rámci Slovenska 36. miesto a v zahraničnej konkurencii 82. miesto.

            Gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

               H.Halušková

          • Konferencia Učíme pre život 2022, 4. - 6. november

          • Témou ročníka 2022 bol PROBLÉM AKO PRÍLEŽITOSŤ.

            Nezisková organizácia Indícia ako organizátor konferencie uviedla východiskovú myšlienku Winstona Churchilla: “Pesimista vidí problém v každej príležitosti, optimista vidí príležitosť v každom probléme.”

            V období, kedy jedinou istotou je neustála zmena, je na čase, aby sme žiakov začali pripravovať na zvýšenú dynamiku diania okolo nás. Tento ročník konferencie sa niesol v duchu troch programových línií:

            - príležitosť k zmene kurikula

            - príležitosť zvíťaziť nad hoaxami a dezinformáciami

            - príležitosť rozvíjať v škole mäkké zručnosti a hodnoty

            Na prednáškach, diskusiách, workshopoch sa vyše 330 účastníkov konferencie zamýšľalo nad zmenami a inováciami, ktoré hýbu svetom vzdelávania. Témou bolo opúšťanie stereotypov, ktoré nám už nič nedávajú a nastavovanie nových pravidiel, objavovaní radosti z učenia a vlastných riešení, prehodnocovania chyby na príležitosť učiť sa, experimentovať, skúmať a sledovať samého seba pri uvedomelom učení.

            Konferenciou nás sprevádzali riaditeľ konferencie Peter Halák, programový riaditeľ konferencie Martin Kríž, v súčasnosti riaditeľ Odboru kurikula a inovácií vo vzdelávaní a jeho kolega Péter Urbán.

            Pozvanie prijal Bob Kartous a v úvode konferencie predstavil myšlienky zo svojej knihy No Future: Vezeme děti na parním stroju do virtuální reality?

            Na konferencii vystúpil minister školstva Ján Horecký, zúčastnili sa bývalý minister školstva Branislav Grohling, Anna Chlupíková, ale aj ďalšie významné osobnosti inštitúcií zaoberajúcich sa výchovou a vzdelávaním: Vladimír Burjan s prednáškami Ako učiť žiakov myslieť na každej jednej hodine, či Dobrí učitelia dávajú žiakom inštruktívnu spätnú väzbu, Daniel Bútora a jeho koncept Stáť nohami na zemi, ale hlavu mať vo hviezdach. Na konferencii hosťovala Juliane von Reppert-Bismarck, zakladateľka a výkonná riaditeľka mimovládnej organizácie Lie Detectors, ktorá podporuje kritické myslenie na školách, odborná poradkyňa pre stratégiu boja proti dezinformáciám a radikalizácii, členka expertnej skupiny EÚ pre hoaxy a dezinformácie, ktorá ponúkla tému Boj proti dezinformáciám v našich triedach: riešenia pre učiteľov v Európe.

            Svoj vzácny čas účastníkom konferencie venovali aj Patrik Hudec (špecialista na zariadenia pre vzdelávanie v spoločnosti Microsoft), Tibor Hujdič (propagátor čítania detí a deťom, podporovateľ čitateľskej gramotnosti a modernizácie školských knižníc), Ivan Kalaš (profesor didaktiky informatiky na UK, spoluautor vzdelávacieho obsahu a metódy Informatika s Emilom), a mnohí ďalší akademici, experti, učitelia z praxe a nadšenci z mimovládnych organizácií venujúci svoju energiu vzdelávaniu detí a rozvoju učiteľov, medzi nimi aj Lučenčanka Zuzana Sojková, riaditeľka Regionálneho centra podpory učiteľov pre regióny Veľký Krtíš, Lučenec a Poltár s témou Kurikulárnej reformy v praxi (aj s príkladmi dobrej praxe a kazuistiky zo ZŠ s MŠ Opatová v Lučenci), teda celkovo takmer 60 prednášok pre vyše 330 účastníkov!

            Konferencia Učíme pre život 2022 priniesla veľké témy, krásne pedagogično vo vzduchu, zjednocovanie silného tvorivého potenciálu prítomných do jedného prúdu, inšpiratívne, obohacujúce a podnecujúce prostredie pre všetkých prítomných!

            Terézia Bahledová

          • Imatrikulácia prímy 2022

          • Prijímanie do cechu študentského, alebo imatrikulácia, je neoddeliteľnou súčasťou života každého študenta prvého ročníka. Naši primáni túto milú slávnosť absolvovali 27. októbra.  Žiaci kvarty, ktorí podujatie pripravovali, zvolili ako tému Halloween. Primáni strávili deň v maskách a nechýbalo ani maľovanie, ktoré kvartáni zvládli bravúrne a k spokojnosti všetkých. Na večer boli pre primánov pripravené zábavné aktivity, ktoré zavŕšili prísaha a pasovanie za gymnazistov. Potom nasledovali hry, tanečná zábava a večer vyvrcholil hľadaním pokladu. Všetci primáni boli odmenení pamätnými tričkami, ktoré im kvartáni podpísali. Veľká vďaka za toto krásne podujatie patrí všetkým kvartánom a pani profesorkám Strmeňovej a Belovovej, ktoré prípravu študentskej slávnosti koordinovali. 

                                                                                E. Strmeňová, M. Belovová, I. Hraško

          • Sárova Bystrica

          • Vo štvrtok 27. októbra sa piati členovia moderátorského krúžku zúčastnili krajského kola súťaže mladých moderátorov a redaktorov Sárova Bystrica 2022. Po dlhej covidovej odmlke sa išlo viac-menej „na skusy“. V družstve boli štyria prváci ( Samuel Dobra, Victoria Ďuricová, Maxim Mičianik a Lukáš Ostrihoň, všetci z 1.C) a jeden tretiak (Maroš Vajda z 3.A). A výsledok? Veľmi potešil. Maroš Vajda získal v silnej konkurencii tretie miesto a vysielacia redaktorská zmena“ v zložení Samo Dobra, Maroš Vajda a Luki Ostrihoň špeciálnu cenu poroty „za najkompaktnejší tvorivý tím.“

            Gratulujeme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

            PaedDr. Elena Melicherová, vedúca moderátorského krúžku

          • Uplynul október, mesiac úcty k starším.

          • Tejto téme sme sa v tercii v tomto období venovali intenzívnejšie - cez príbehy starších ľudí, najmä tých, ktorí jeseň svojho života trávia v domovoch pre seniorov. Pre niekoľkých z nich - pre klientov Betánie v Kalinove - sme v spolupráci s pani Dankou Belkovou pripravili hrnčekový pozdrav s čajom.

            Nech chutí, nech poteší...

            Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok.

            Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku,

            podľa vrások a bielych vlasov,

            podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov,

            keď aj on bol mladý.

            Človek je krásny vtedy,

            keď ho ľudia majú radi.

          • Aktualizačné vzdelávanie pedagógov

          • Čím by boli právnici, či lekári, keby sa vo svojej praxi uspokojil s tým, čo sa naučili na vysokej škole?

            A čím by bol učiteľ?

            Pritom je prax pedagóga niekoľkokrát dynamickejšia a nutne potrebuje aktualizáciu a rast vo všetkých kompetenčných zručnostiach. Preto sa pedagógovia neustále vzdelávajú, naberajú nové inšpirácie, aby ich zručnosti a schopnosti rástli v kvalite a sledovali aktuálne trendy vzdelávania 30. rokov 21. storočia - najmä v súvislosti s prípravou nového kurikula vzdelávania.takme

            Pretože jedinou istotou je neustála zmena.

            V prvý deň jesenných prázdnin dňa 28. októbra patril práve im - takmer 40-člennému zboru pedagógov Gymnázia BST, ktorí ho strávili aktualizačným vzdelávaním.V tento deň pracovali a obnovovali svoje vedomosti, schopnosti a zručnosti v troch skupinách pod vedením troch lektorov: PaedDr. Elena Melicherová prednášala a viedla vzdelávanie na tému Zostavovanie testov podľa Bloomovej taxonómie, PaedDr. Ivan Gúgľava kolegom prakticky predstavil Kompetenčný profil triedneho učiteľa so zameraním na digitálne zručnosti pri vedení ETK a Mgr. Terézia Bahledová, PhD. vytvorila seminár s workshopom na tému Didaktické otázky aplikácie prierezových tém vo výchovno-vzdelávacom procese. Aktualizačné vzdelávanie sa nieslo v pracovnom a tvorivom duchu a prinieslo posilnenie silných stránok i niekoľko nových inšpirácií do pedagogickej praxe našich pedagógov. Začali sme a onedlho pokračujeme ďalej - v zlepšovaní, v cibrení, v uvedomelom raste zručností a rozvoji kompetencií - pre seba, a pre tých, na ktorých najviac záleží - pre študentov.

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje