• Janko Kráľ a štúrovci v Novohrade

          • Pri príležitosti 200. výročia narodenia nášho najrevolučnejšieho romantického básnika Janka Kráľa sa dňa 28.4.2022 v priestoroch Radnice v Lučenci konala vedecká konferencia na tému: "Janko Kráľ a štúrovci v Novohrade."      

            Zazneli referáty od významných predstaviteľov našej vedeckej obce, ktorí sa dotkli tém ako: Život, odkaz a dielo Rotaridesa a Francisciho, Janko Kráľ a Novohrad, Pedagogická činnosť Augusta Horislava Škultétyho, Bratia Gáberovci a štúrovci, Štúrovci a ich odkaz pre dnešok a Nárečia Novohradu v súčasnosti.      

            Tejto sérii prednášok sa aktívne zúčastnili aj naši žiaci humanitnej vetvy z 2.A triedy, ktorých významne obohatil vedecký a kultúrny program pod záštitou primátorky mesta Lučenec a pod vedením Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej, Novohradského osvetového strediska v Lučenci, Mesta Lučenec, Matice slovenskej v Lučenci a Spolku M. R. Štefánika v Lučenci.      

            V závere konferencie sa slávnostne vyhodnotila súťaž, "Poznávame nárečia našich predkov", a následne sa účastníci konferencie presunuli k pamätnej tabuli Janka Kráľa, kde sa položil symbolický venček a všetci zúčastnení vzdali hold tomuto významnému slovenskému dejateľovi.      

            Veríme, že formovanie a budovanie národného povedomia aj u vekovo mladšej generácie nezostane len formálnou školskou aktivitou, a že sa v nich prebudilo národné cítenie aj skvelým živým prevedením piesne Slovensko moje.

            Mgr. Miroslava Aláčová Vavrincová

            Triedna 2.A (SJL-ANJ)

          • Geografické úspechy v školskom roku 2021/2022

          • Už tradične sa v priebehu školského roka konajú aj olympiády z geografie.      

            V okresnom kole GO v kategórii E najlepšie uspela Hana Haláková z tercie, ktorá sa umiestnila na 2. mieste a postúpila na krajské kolo GO, kde skončila na 14. mieste. Okrem nej sa okresného kola GO zúčastnili a úspešnými riešiteľmi sa stali: Marianna Melicherčíková na 4. mieste, ktorej len o chlp ušla účasť na krajskom kole a Lukáš Čipka na 13. mieste.      

            V kategórii F sa umiestnil na okresnom kole Jakub Dzúr zo sekundy na 1. mieste a postúpil na krajské kolo GO, kde skončil ako úspešný riešiteľ na krásnom 5. mieste. Okrem neho sa okresného kola GO zúčastnili a skončili ako úspešní riešitelia Filip Lóška zo sekundy (14. miesto) a Max Malatinec z prímy (15. miesto).      

            V kategórii Z sa školského kola GO, ktoré sa konalo online formou, zúčastnilo 15 žiakov, z ktorých následne postúpili do krajského kola 11 žiaci. Najvýraznejší úspech na krajskom kole v kategórii Z dosiahla žiačka 2.B triedy Dominika Burisová, ktorá skončila na 9. mieste.Úspešnými riešiteľmi krajského kola GO v kategórii Z boli aj: Marián Detvan - 4.B, Martin Dzúr - kvinta, Marián Hriň - 2.B, Jakub Lóška - 2.C, Richard Markovič - septima a Martina Žigová - septima.      

            Všetkým našim študentom, ktorí sa zapojili do Geografickej olympiády, úprimne blahoželáme k dosiahnutým výsledkom a prajeme veľa úspechov v nasledujúcom školskom roku.

            Mgr. Anna Šusteková

          • Olympiáda ľudských práv

          • Dňa 6. - 8. apríla 2022 sa Krištof Varga, žiak septimy, zúčastnil online formy celoštátneho kola Olympiády ľudských práv, na ktorom postúpil spomedzi 64. účastníkov do veľkého finále medzi  dvanástich najlepších aj vďaka obhajobe eseje, ktorú v angličtine napísal.

            Krištof, gratulujeme za reprezentáciu našej školy na tejto náročnej súťaži! 

            PhDr. Viera Rapcová

             

          • Ekonomická olympiáda

          • Dňa 25.2.2022 sa Janko Kantorák, žiak 4.A triedy, zúčastnil online formy krajského kola Ekonomickej olympiády, v ktorom dosiahol stopercentnú úspešnosť a stal sa víťazom Banskobystrického kraja. Postupuje teda do finále, ktoré sa uskutoční 3. mája 2022 prezenčne v Bratislave.

            Janko, gratulujeme a držíme Ti palce!

            PhDr. Viera Rapcová

          • MLADÝ EURÓPAN

          • Tím študentov Gymnázia B. S. Timravy v zostave Ema Šoltésová, Emma Batopálová, Jakub Lóška s veľkým náskokom vyhral 22.4. 2022 regionálnu súťaž Mladý Európan a postupuje do celoštátneho kola.

            Srdečne Vám gratulujem Emka, Emmka a Jakub.

            Sme na Vás pyšní

            PaedDr. Monika Josifovová

          • Celoslovenské kolo Olympiády ruského jazyka

          • Študentka 3. A triedy Katarína Riečicová postúpila do celoslovenského kola Olympiády ruského jazyka ako najlepšia v našom kraji.

            Na celoslovenskom kole sa umiestnila na peknom 6. mieste, stala sa úspešnou riešiteľkou Olympiády ruského jazyka.

            Katke srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            PaedDr. Monika Josifovová

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • V dňoch 12. a 13. apríla 2022 sa v Novohradskom osvetovom stredisku v Lučenci konalo regionálne kolo tradičnej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Našu školu úspešne reprezentovali štyri žiačky - Lea Véghová z prímy, Eva Kubicová a Tamara Tóthová z kvarty a Nina Póchová z kvinty.      

            Eva Kubicová obsadila krásne 1. miesto a postúpila do krajského kola, Tamara Tóthová sa umiestnila na 2. mieste a Nina Póchová na 3. mieste.      

            Všetkým dievčatám ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu školy, prajeme im veľa ďalších úspechov a Evke držíme palce na krajskom kole.

            Mgr. Andrea Gmitterová

          • Ďalší úspešný rok biológov a chemikov

          • Tak ako po minulé roky, aj tento školský rok, biológovia a chemici výrazne prispeli k rozšíreniu popredných umiestnení nášho gymnázia na rôznych predmetových súťažiach. Naďalej patríme z hľadiska úspechov medzi tie najlepšie školy, aké si v našom regióne a VÚC môžete vybrať. Veď posúďte sami na základe našich výsledkov v tomto školskom roku:

            Adrián Beľa, oktáva

            – 1. miesto krajské kolo biologickej olympiády kategórie A – teoreticko-praktická časť- 3. miesto celoslovenské kolo biologickej olympiády kategórie A v teoreticko-praktickej časti s postupom na prípravu na medzinárodnú biologickú olympiádu (minulý rok bol taktiež úspešný na celoslovenskom kole)

            Dorota Školiaková, 4.B

            - 3. miesto krajské kolo biologickej olympiády kategórie A – projektová časť (minulý rok bola na 4. zdieľanom mieste na celoslovenskom kole v stredoškolskej odbornej činnosti v oblasti chémia a potravinárstvo)

            Natália Ďurčíková, prima a Filip Lóška, sekunda

            – naše nádejné talenty v oblasti zoológie, patria medzi top 5 najlepších zoológov okresu Lučenec (Filip bol minulý školský rok ajna krajskom kole, kde boli mimoriadne pozitívne hodnotené jeho pozorovania).

            Bronislava Koristeková, sexta a Marián Hriň, 2.B

            – úspešní riešitelia krajského kola chemickej olympiády kategórie B, patria medzi top 10 najlepších chemikov kraja v tomto školskom roku.

            Michaela Árvaiová, Jerguš Kamenský a Nicolette Danielle Malčeková, všetci kvinta

            – jasný postup na krajské kolo chemickej olympiády kategórie C, kde zabojujú o pozitívne umiestnenia 12. mája.      

            Baví aj teba biológia alebo chémia, uvažuješ o svojej budúcnosti ako o doktorovi, lekárnikovi, vedcovi, chemickom inžinierovi, ekológovi alebo vidíš svoju budúcnosť v experimentovaní v laboratóriách? Príď k nám a pomôž nám rozšíriť zoznam našich úspechov. Ak na sebe v tejto oblasti „zamakáš“, tak my ti aktívne pomôžeme pevne udržať v rukách „opraty“ svojej budúcnosti. Verím, že sa vidíme na prijímacích pohovoroch. Tešíme sa na vás.

            PaedDr. Ivan Gúgľava, koordinátor bio - che súťaží

          • Krajské kolo Olympiády kritického myslenia

          • Dnešný svet je zaplnený množstvom informácií, často protichodných, v ktorých sa ľudia len ťažko orientujú. Kritické myslenie nás učí, že každú správu si máme overiť, máme skúmať zdroje, zisťovať, či je názor vedecky podporený, ničomu nemáme slepo veriť. Viesť mladých ľudí k týmto aktivitám sa podujala Slovenská debatná asociácia, ktorá zorganizovala prvý ročník Olympiády kritického myslenia.      

            Súťaž preveruje vyhľadávanie informácií, čítanie s porozumením, všeobecný prehľad aj schopnosť argumentovať. Neurčuje to, čo si máme myslieť, ale učí, ako sa nenechať manipulovať. Zapojiť sa do nej rozhodli naši septimáni, a napriek tomu, že z dôvodu uzavretia školy v decembri neprešli prípravným kolom, čelným priečkam rebríčka dominovali: 2. miesto obsadil Matej Bohinský, na spoločnom 3. a 4. mieste skončil Richard Markovič, o 5. a 6. miesto sa podelili Barbora Murínová a Michal Mochnacký. Ostatní sa umiestnili do 22. miesta z celkového počtu 45.     

            Gratulujeme im k odvahe skúsiť niečo nové aj ku krásnym výkonom.

            Mgr. Ivan Hraško

          • Imatrikulácia prímy

          • Imatrikulácia je udalosťou, na ktorú sa nováčikovia veľmi tešia, pretože po jej absolvovaní sa stanú rovnocennými žiakmi gymnázia. Pripravujú ju pre nich starší spolužiaci z kvarty. Inak tomu nebolo ani tento rok. Prvou úlohou primánov bolo obliecť sa ako postavičky z filmov či rozprávok a "pretrpieť" tradičné maľovanie tvárí.

            Program pokračoval poobede v krásne vyzdobenej telocvični plnej balónov. Každá postavička sa predstavila a potom prišli na rad obávané úlohy - nachovať sa navzájom pudingom so zaviazanými očami či zatancovať balónový tanec. Po splnení všetkých požiadaviek nasledoval slávnostný sľub a pasovanie ukončené slávnostným džúsovým prípitkom. A zábava sa mohla začať...

            V mene celej prímy ďakujem za neskutočne vydarenú akciu žiakom kvarty, ich triednej, Mgr. Frederike Lučanskej, a žiackemu parlamentu vedenému Mgr. Máriou Belovovou.

            Mgr. Lea Segečová

          • Úspechy na poli vedy - biologická olympiáda

          • Adrián Beľa žiak oktávy v šk.roku 2021/22 obsadil na krajskom kole biologickej olympiády kategória A 1.miesto a v celoslovenskom kole biologickej olympiády v týchto dňoch obsadil 3.miesto. Zároveň postúpil do prípravy na medzinárodnú olympiádu. K dosiahnutým výsledkom mu blahoželáme a do budúcnosti prajeme veľa ďalších úspechov.

            Len tak ďalej Aďo!

            Mgr. Danka Macková

          • Laureátka 2021 – Barbora Hrínová za knihu Jednorožce

          • Nová literárna cena René má podporovať čítanie mladých, prejaviť u nich záujem o knihy a zoznámiť ich s umelecky hodnotnou súčasnou literatúrou. Udeľujú ju študenti vybraných stredných škôl raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo. Cenu vyhlasujú Literárne informačné centrum a Anasoft litera.

            Ocenenie vzniklo v roku 2017.      

            V prvej fáze študenti prečítajú finálovú päticu kníh, ktoré im odporučí porota aktuálneho ročníka ceny Anasoft litera. Tituly môžu, ale nemusia byť zastúpené v desiatke ceny Anasoft litera, pretože porota pri cene René prihliada na cieľovú skupinu mladých čitateľov.      

            Študenti majú na prečítanie piatich vybraných kníh niekoľko týždňov, potom diskutujú o nominovaných knihách a sami vyberajú najlepšiu pôvodnú knihu uplynulého roka.Každá zapojená škola za svojho laureáta hlasuje do konca novembra. Každý žiak má jeden hlas a titul s najväčším počtom hlasov je víťazom prvého kola, ktorého škola nominuje do druhého kola.

            V druhom kole jeden študent ako zástupca školy diskutuje s oponentmi z ostatných gymnázií o ich preferovaných tituloch. Na spoločnom stretnutí určia hlasovaním laureáta alebo laureátku ceny René – Anasoft litera gymnazistov. V prípade rovnosti hlasov rozhoduje počet študentov, ktorí sa v jednotlivých školách do projektu zapojili.Absolútny laureát alebo absolútna laureátka ceny René je vyhlasovaný/á na podujatí Dni slovenskej literatúry/festivale Autorádia, ktoré sa v Bratislave koná na konci kalendárneho roka.

            Aj tohto roka sa do súťaže zapojili aj naši študenti, zúčastnili sa finálového kola online a rozhodli, že sa laureátkou 2021 stala Barbora Hrínová za knihu Jednorožce.

            Zdroj: https://www.anasoftlitera.sk/main/anasoft-litera/cena-rene

          • Beseda s autorkou Soňou Sajenkovou

          • V utorok 1.3.2022 sa žiaci kvinty mali možnosť zúčastniť besedy so spisovateľkou Soňou "Sun" Sajenkovou v priestoroch Novohradskej knižnice počas týždňa slovenskych knižníc.      

            Sajenková je síce autorkou dvoch poetických diel, no tvrdí, že poetkou nie je. Počas besedy nám priblížila obsah svojich kníh, ktoré zaraďujeme k motivačnej literatúre, rozprávala nám o sile slova a opísala tiež cestu k vydaniu svojich diel. Prezradila nám, že je taktiež talentovanou textárkou a podieľala sa na slovách úspešnej skladby Unikát od našej známej speváčky Márie Čírovej, s ktorou sú skvelé priateľky. Hoci jej diela zožali úspech, priznala, že práve písanie textov je cesta, ktorou by sa chcela v budúcnosti uberať. Talentovaná textárka má totiž k hudbe veľmi blízko a "stále spoznáva samu seba".      

            Tejto príjemnej osobe teda prajeme, aby zo svojho "spoznávania samej seba" aj naďalej kreatívne čerpala krásne slová a v budúcnosti od nej očakávame ešte mnoho unikátnych textov k slovenským hitom.

            Napísala: Michaela Šuleková, kvinta

          • 2% - ZOSTÁVA EŠTE NIEKOĽKO DNÍ

          • Milí žiaci, vážení rodičia, kolegovia a priatelia nášho GBST. Hoci už marec - mesiac kníh, no najmä mesiac podávania daňových priznaní máme za sebou - stále máme posledných pár dní. Každý z nás / Vás môže do 30. apríla 2022 rozhodnúť o tom, komu venuje svoje 2%, resp. 3% z daní. Túto možnosť máme aj v rámci nášho Gymnázia B. S. Timravy v Lučenci.Vaše 2% (3%) môžete (môžeme) poskytnúť v prospech Rodičovského združenia pri GBST.

            Tlačivo k vyplneniu nájdete na našej webstránke:

            https://www.gbstlc.sk/skola/skola_2_percenta_z_dani.html 

            ĎAKUJEME

             

          • DEŇ ZEME 2022

          • Práve dnes,  22. apríla, si každoročne pripomíname Deň Zeme. Sme veľmi radi, že (aj) naši gymnazisti, žiaci sekundy, už predvčerom (v stredu, 20. apríla) participovali na podujatí, ktoré zastrešilo mesto Lučenec.

            Spolu so študentmi z iných škôl sa podieľali na skrášľovaní, zveľaďovaní a čistení nášho mesta, najmä jeho prírody. 

            PhDr. Róbert Rácz

          • Ďalší športový úspech GBST

          • Žiačky Lucia Igazová a Nadia Kramecová, po maximálnom nasadení a zdolaní súperiek všetkých štyroch škôl, vyhrali Okresné kolo v bedmintone žiačok SŠ.

            Postúpili na krajské kolo a k dosiahnutému úspechu im čo najsrdečnejšie blahoželáme.

            PaedDr. Agáta Janková

          • Opäť medzi úspešnými - tentokrát na krajskom kole chemickej olympiády kategórie B

          • Dňa 07.04.2022 sa na katedre chémie Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici stretlo na krajskom kole chemickej olympiády kategórie B 18 najlepších chemikov kraja z druhých ročníkov a sexty. Cieľom bolo zmerať si navzájom sily v teoretických aj praktických vedomostiach a zručnostiach v jednom z najťažších, ale súčasne aj najpríťažlivejších a najžiadanejších predmetov súčasnosti.      

            Dobré meno našej školy hájili Bronislava Koristeková a Zuzana Malatincová zo sexty a Marián Hriň z 2.B. Sme radi, že tak ako doteraz, ani tento rok sme sa v silnej konkurencii nestratili a nemáme sa začo hanbi. Broňa a Marián sa prebojovali medzi úspešných riešiteľov a skončili na peknom 8. a 9. mieste a Zuzke unikol post úspešného riešiteľa iba o pol bodu - šťastena si dala zjavne na chvíľku pauzu.      

            Náročnosť tohto ročníka krajského kola potvrdzuje aj fakt, že tretine súťažiacich sa nepodarilo dosiahnuť pozíciu úspešných riešiteľov (zdôrazňujeme pritom, že súťažili len tí najlepší z celého kraja).      

            Prajeme našim súťažiacim, aby ich ani v budúcnosti neopustil záujem o perspektívny predmet, akým chémia bezpochyby je a aby sa kvalita ich poznatkov z tohto predmetu neustále zlepšovala. Ďakujeme za reprezentáciu školy.

            PaedDr. Ivan Gúgľava, koordinátor bio - che súťaží na GBST

          • Postup na krajské kolo v basketbale chlapcov SŠ

          • Po vyše 2 rokoch sme 7.4.2022, hneď na prvej športovej súťaži, zaznamenali úspech - 1.miesto v okresnom kole basketbalu chlapcov SŠ. Družstvo v zložení : A.Potocký, E.Bolla, T.Jánov, J. Koza, P.Hrdina, P. Vretenička, A.Lázár, D.Mede a R. Tóth zabojovalo.      

            Spomedzi 5 zúčastnených družstiev, po výhre vo všetkých 4 zápasoch, sme postúpili na krajské kolo, ktoré sa bude konať na naše potešenie 21.4.2022 v Lučenci. Bude to náročný turnaj a veríme že dosiahneme čo najlepšie umiestnenie.

            Celý tím ďakuje za divácku podporu našich žiakov.

            Mgr. Ivan Krnáč

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje