• Máme výborných študentov!

          • V Banskej Bystrici sa 6. apríla uskutočnilo krajské kolo jubilejného XXX. ročníka Dejepisnej súťaže študentov gymnázií ČR a SR. Súťažný tím našej školy v zložení Marián Hriň 2.B, Simon Szomszéd 2.C a Gabriel Csomó 1.B postúpil do finále tejto náročnej súťaže z 1. miesta s výrazným náskokom pred ostatnými gymnáziami Banskobystrického kraja.

            Témou tohto ročníka je Druhá svetová vojna v Európe. V novembri sa naša škola už štvrtýkrát za sebou zúčastní finále v Chebe a bude obhajovať prvenstvo z roku 2019.

            Gratulujeme a želáme aj vo finále veľa úspechov.

            PhDr. Alica Hrončeková

          • Úspech v okresnom kole biologickej olympiády

          • Dňa 31.03.2022 sa konalo okresné kolo biologickej olympiády kategórie E, kde nás v odbore zoológie reprezentovali Natália Ďurčíková z primy a Filip Lóška zo sekundy.      

            S veľkou radosťou sme privítali výsledky - veď obaja naši súťažiaci patria vo svojej vekovej kategórii medzi top 5 najlepších zoológov v okrese. Natálii sa podarilo v svojej premiérovej účasti vybojovať tretie miesto a postup na krajské kolo jej unikol len o vlások. Filip po minuloročnej účasti na krajskom kole skončil tento rok na peknom piatom mieste.      

            Obom srdečne blahoželáme. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu a veríme, že oblasti zoológie sa budú naďalej venovať a svoje vedomosti a pozorovania úspešne obohacovať a využívať v ďalších ročníkoch a kategóriách biologickej olympiády.

            PaedDr. Ivan Gúgľava, koordinátor bio - che súťaží na GBST

          • PRIPOMENULI SME SI AUTIZMUS

          • Či lepšie povedané, spomenuli sme si na Svetový deň povedomia o autizme. Jeho dátum sa viaže k 2. aprílu, symbolickou farbou tejto závažnej, no zároveň veľmi špecifickej a prejavmi rôznorodej duševnej poruchy, je modrá. Pri príležitosti (a dôležitosti) sírenia povedomia o diagóze, ktorej "prischol" kód F84.0, sme mali možnosť absolvovať besedu priamo s človekom, trpiacim detským autizmom. Majko a jeho sestra Dominika Adámeková, ktorá v našej škole pôsobí ako asistentka učiteľa a zároveň študuje špeciálnu pedagogiku, sa srdečne zhostili úlohy hostí na vyučovaní maturitnej Psychológie (štvrtok, 31. apríla) a následne aj tretiackej UKL v triede septima (pondelok, 4. apríla).

            Obom našim hosťom srdečne ĎAKUJEM(E) za prijatie pozvania a odhalenie tajov rôznorodo-krásnej, no často nevyspytateľnej diagnózy, žiakom zas patrí vďaka za ich zvedavé otázky, záujem a pozorné (aktívne) načúvanie v oblasti všetkých tém, ktoré na besedách odzneli.

            PhDr. Róbert Rácz

          • Úspechy v programovaní

          • V uplynulých dňoch sa uskutočnili celoslovenské kolá súťaží Olympiáda v Informatike a Zenit v programovaní.

            Obidvoch súťaží sa zúčastnil náš šikovný programátor – Filip Siviček, žiak 3.B triedy.

            Do súťaže Olympiáda v informatike sa tento šk. rok zapojil prvýkrát a prebojoval sa až do celoslovenského kola, ktoré sa uskutočnilo online 24.-25. marca, kde sa umiestnil na peknom 19.-20. mieste.

            Oveľa lepšie sa mu darilo v súťaži Zenit v programovaní, v ktorej sa tiež prebojoval do celoslovenského kola, ktoré sa konalo 30.marca v Brezne a získal krásne 5.miesto.

            Mgr. Marta Öllösová

          • Matematický náboj

          • 18.marca 2022 sa uskutočnil online 25.ročník medzinárodnej súťaže tímov v rýchlostnom počítaní netradičných matematických príkladov. Úspech v súťaži väčšinou nezávisí len na schopnostiach jednotlivých členov, ale aj na efektívnej tímovej spolupráci.

            V silnej konkurencii 149 tímov z celého Slovenska sa tím Juniorov, v zložení Zina Dobrocká, Bronislava Koristeková (sexta), Eva Hricová (2.B), Oleksandr Humeniuk, Jakub Lóška (2.C) umiestnil na krásnom 60.mieste.

            Nemenej úspešne sa darilo aj tímu v zložení Bianka Komárová, Viktória Kalamárová (1.B), Martin Dzúr, Matúš Kružliak, Eduard Marák (kvinta). Umiestnili sa na 71.mieste.

            V súťažnom tíme seniori sa žiaci 4.C: Martin Biblyák, Jakub Kocúr, Adam Kubaliak, Samuel Márton, Ľubomír Varchol sa umiestnili na 63.mieste.

            Tento školský rok sa do súťaže tradične zapojili Slovensko, Česko, Poľsko, Nemecko, Maďarsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Rumunsko, Spojené Kráľovstvo, ale aj Estónsko a Irán.

            Pre viac informácií: https://math.naboj.org/index.php

            Mgr. Marta Öllösová

          • Okresná víťazka chemickej olympiády kategórie D je z našej kvarty

          • Dňa 25.03.2022 sa konalo okresné kolo chemickej olympiády kategórie D, kde nás vo veľkej konkurencii 17-tich najlepších chemikov/chemičiek okresu Lučenec reprezentovala naša žiačka kvarty Ema Sebestyén.      

            Sme hrdí, že Ema jednoznačne vedomostne prevalcovala ostatných účastníkov a pripísala si na svoje „triko“ neodškriepiteľné víťazstvo, keď ju od druhého miesta delilo priepastných 16 bodov. Absolútne zaslúžene postupuje na najvyššie kolo tejto kategórie chemickej olympiády – na krajské kolo.      

            Držíme ti palce Ema, nech nás, aj seba, takto skvelo reprezentuješ aj na krajskom kole, ktoré sa uskutoční prezenčne 28.04.2022. Veríme, že si s tvojou pomocou pripíšeme ďalšie top umiestnenie, veľa zdaru.

            PaedDr. Ivan Gúgľava – koordinátor bio-che súťaží

          • Úspechy na okresnom a krajskom kole Dejepisnej olympiády

          • Už tradične sa v tomto období konajú okresné a krajské kolá olympiád, v ktorých súťažia aj naši študenti.

            Vo februári prebehlo okresné kolo Dejepisnej olympiády, na ktorom sa zúčastnili po dvaja žiaci z tried prima, tercia a kvarta. Popasovali sa s testom, ktorý sa skladal z dvoch častí: učiva príslušného ročníka a monotematickej časti.

            Všetci naši šikovní žiaci skončili ako úspešní riešitelia: Ema Sebestyén (5.miesto), Lukáš Čipka (6.miesto), Marianna Melicherčíková (1.miesto), Hana Haláková (2.miesto), Max Malatinec (4.miesto) a Jakub Urbašík (6.miesto). Mimoriadne nás potešili úspechy dievčat z tercie, ktoré postúpili do krajského kola.

            Dňa 22.03.2022 sa konalo online krajské kolo Dejepisnej olympiády.

            V kategórii B nás reprezentoval Michal Mochnacký z triedy septima, ktorý sa stal úspešným riešiteľom a obsadil pekné 4.miesto.

            V kategórii D nás mimoriadne úspešne reprezentovali žiačky tercie Marianna Melicherčíková a Hanka Haláková. Nestratili sa ani v konkurencii 25 žiakov súťažiacich v krajskom kole, kde sa umiestnili na popredných priečkach.

            Marianka Melicherčíková skončila na krásnom 5. mieste a Hanka Haláková zvládla test najlepšie zo všetkých súťažiacich a vybojovala si tak postup na celoslovenské kolo DO.

            Všetkým našim dejepisárom k ich výkonom úprimne blahoželáme a víťazke prajeme veľa úspechov v celoslovenskom kole.

            Mgr. Anna Šusteková

          • Úspechy v okresnom kole pytagoriády

          • V stredu 30. marca 2022 sa konalo okresné kolo pytagoriády. V kategórii P6 (prima) nás reprezentovalo 13 žiakov. Traja žiaci Lea Véghová, Dominika Chudá a Dávid Bednár boli úspešní, pričom Dominika Chudá obsadila krásne 3. miesto, Dávid Bednár 5.miesto a Lea Véghová 14.-15. miesto.

            V kategórii P7 (sekunda) do okresného kola postúpilo 7 žiakov. Najviac sa darilo Jakubovi Dzúrovi, ktorý bol úspešný a obsadil 1. miesto. V kategórii P8 (tercia) sa do okresného kola prebojovala len Hana Haláková, ktorá bola úspešná a obsadila krásne 3.miesto.

            Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov.

            Mgr. Anita Dzúrová

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje