• Skúška odvahy

          • Študenti kvinty a II.B triedy mali možnosť spoznať svoje dispozície a vyskúšať svoju odvahu na exkurzii vo Zvolene. Pýtate sa ako?

            X-aréna Zvolen bola našou prvou zastávkou. Laser game nie je len o pohybe, či presnej muške. Taktika, stratégia a spolupráca sú preverené v praxi a zvyšujú úspešnosť tímu. Konfrontácia so svojimi spontánnymi reakciami vedie k lepšiemu sebapoznaniu, poznať svoje dispozície je cestou k sebarealizácii.

            CROC Terrarium - kontaktná ZOO bola pre niektorých z nás skutočnou skúškou odvahy. Nechať si položiť na dlaň tarantulu, dovoliť hadovi aby sa vám plazil po ramene, či držať v ruke krokodíla znamená pre mnohých prekonať sám seba. Chameleóny používali naše ruky ako konáre a veselo sa po nich šplhali, agamy z rúk rady vyskočia, v prírode im nerobí problém aj troj a štvor metrová výška. Zaujímavé informácie sa len tak hromadili. Pytón, miestny exemplár má už 80kg, si spokojne spal, v skutočnosti je to jediný druh hada schopný prehltnúť človeka. Anakonda a pirane nevšímavo tolerovali našu pozornosť...

            Na záver sme sa prešli centrom mesta a nabrali inšpiráciu k maturitnej téme Mestá a miesta. Je ľahšie porovnávať mestá, ktoré sme naozaj navštívíli.

            Plný zážitkov sme sa vrátili a tu je pár fotografií aby ste našu odvahu videli aj vy. 

            PaedDr. Monika Hudecová

          • TIMRAVINY (5. vydanie)

          • Rozsahovo najobsiahlejšie, kvantitatívne i kvalitatívne najvýživnejšie. A opäť - ako inak - hodnotné vďaka Vám, milí žiaci, vážení kolegovia. To sú azda najvýstižnejšie charakteristiky posledného čísla školského časopisu vo vrcholiacej "sezóne" 2022/23. Ústrednou témou sú tentokrát ústne maturity a vyraďovanie absolventov, zaznamenali sme však aj všetky dôležité víťazstvá našich gymnazistov naprieč rozmanitým spektrom súťaží, do ktorých (sme) sa zapojili. Ani tentokrát nebudú chýbať rozhovory a fotoreporty, či exkluzívny pohľad na dizajny zapojené do súťaže o školský brand. Veď posúďte sami - na 36 strán sa toho zmestí dosť, no nie?

            Tak teda klikajte na link (tu), alebo si počkajte na printovú verziu nášho jedinečného školského časopisu. Prajeme Vám príjemné čítanie, priatelia.

            PhDr. Róbert Rácz - koordinátor a editor šk. časopisu TIMRAVINY 

          • Exkurzia po stopách SNP

          • V piatok 2. 6. 2023 sa naši tretiaci pod vedením pani profesorky Hrončekovej a pána profesora Hraška vybrali na exkurziu po stopách SNP. Navštívili Pamätník Nemecká, ktorý sa nachádza na mieste vápennej pece v obci Nemecká pri Brezne, kde bolo po potlačení SNP popravených odhadom až 900 osôb spálením v peci. Ich popol bol následne sypaný do rieky Hron, aby sa zamietli stopy. Pamätník pripomína aj ďalšie miesta hromadných popráv po celom Slovensku. Následne sa presunuli do Banskej Bystrice. Tam navštívili skanzen bojovej techniky z obdobia Slovenského národného povstania a druhej svetovej vojny a potom expozíciu Múzea SNP. V nej si zopakovali základné informácie z vyučovania a cez pána sprievodcu sa započúvali do príbehov konkrétnych ľudí z vojny, odboja i koncentračných a vyhladzovacích táborov. Pána sprievodcu zasypali aj množstvom otázok. Záver poznávania sa niesol v duchu myšlienky, aby sme sa z histórie už konečne poučili.

            A. Hrončeková, I. Hraško

          • Mladí učia mladých!

          • Dňa 30.5. 2023 si naši ,,franinári” (žiaci: kvinty, 1.B a 1.C)  vyskúšali rolu učiteľa na ZŠ L. Novomeského, kde odučili hodinu franczúštiny určenú pre ôsmakov. Cieľom bolo ukázať že francúzština vôbec nie je taká ťažká ako si mnohí myslia. Žiaci základnej školy podľa pokynov plnili cvičenia a úlohy na stanovištiach, na ktorých sa im naši študenti snažili ukázať slová, ktoré z francúzštiny prešli do slovenčiny alebo tie, ktoré sú podobné s angličtinou. Nakoniec si spoločne pozreli krátke vtipné video o Francúzsku a Francúzoch ako takých. Všetkých veľmi chválim a už teraz sa teším na budúcich kolegov "franinárov".

            Mgr.Strmeňová 

          • Jednoznačné víťazstvo na krajskom kole chemickej olympiády

          •           Dňa 18.05.2023 sme sa zúčastnili na Fakulte prírodných vied UMB v Banskej Bystrici na krajskom kole chemickej olympiády kategórie C. Dobré meno našej školy hájili Ema Sebestyén Eva Kubicová z kvinty a Adam Jančkár z 1.C.

                     Ema Sebestyén zopakovala svoj minuloročný úspech (minulý rok bezkonkurenčne vyhrala krajské kolo CHO kategórie D) a opäť jednoznačne porazila všetkých súťažiacich. Po veľmi dobre „našliapnutej“ praktickej časti sa nedala zahanbiť ani v teoretickej časti – v oboch dominovala a skončila na prvom mieste.

                      Ani naši zvyšní súťažiaci sa nemusia hanbiť za svoje výsledky – v neľahkej konkurencii sa obaja prebojovali medzi úspešných riešiteľov a Adam Jančkár skončil na 10. mieste a Eva Kubicová na 12. mieste v rámci celého kraja. Zaradili sa tak medzi top chemikov nášho kraja.

                     Všetkým trom srdečne blahoželáme, sme na vás hrdí. Prajeme, nech sa vám aj naďalej v oblasti chémie darí minimálne tak dobre, ako tento rok a veríme, že o rok nás opäť budete úspešne reprezentovať.

                                                                                                                      PaedDr. Ivan Gúgľava

          • Exkurzia Viedeň

          • Počas maturitného týždňa sa 25.mája 2023 vybraní žiaci  I., II., III.roč., kvinty, sexty a septimy zúčastnili jazykovo – kultúrnej exkurzie do Viedne. Počas veľmi dlhého dňa (odchod ráno 5,00 – príchod 22,00) sme navštívili cisárske letné sídlo Habsburgovcov – zámok Schönbrunn, prehliadka ktorého trvala 50 min., a priľahlé záhrady  s nádhernými fontánami, kvitnúcimi záhonmi a ružovými kríkmi. Následne viedla cesta do centra Viedne, kde sme si prezreli historické budovy a pamiatky. Po rozchode pri Stephansdome  sme mali priestor aj samostatne prejsť zaujímavými uličkami mesta, občerstviť sa, dať si zmrzlinu či koláčik. Nakoľko nám aj počasie prialo, vracali sme sa domov plní krásnych zážitkov, v dobrej nálade a so spevom na perách.

            PaedDr. Agáta Janková, Emília Blahútová

          • Posledná (dobrovoľná) práca z INF

          • Svetlanka Pivarčiová vytvorila prácu v grafickom vektorovom editore deň pred maturitou z informatiky. Vraj sa nudila a nakreslila "cicu".

            Svetlankin komentár: "Yuumi je postava z hry League of Legends. Ako inšpiráciu som použila môj obľúbený halloweensky skin - Bewitching Yuumi. Snáď jej detaily a žiarivé farby vyjadria, že aj keď je otravná v hre, je vždy rozkošná na pohľad."

            Emília Blahútová

          • Famózne výsledky mladých biológov

          •           Dňa 16.05.2023 sme sa zúčastnili krajského kola biologickej olympiády kategórie E, kde nás v oblasti zoológie reprezentoval Filip Lóška z tercie a v oblasti geológie Patrik Pavlík z kvarty. V neľahkej konkurencii množstva súťažiacich z celého kraja chalani obstáli perfektne.

                      Filip dokázal, že nie je len skvelý strelec zo vzduchovky, ale aj perfektný zoológ. Veď získať 241 bodov z maximálneho počtu 250 je vynikajúci výsledok, za ktorý si oprávnene vyslúžil 1. miesto a jasný postup na celoslovenské kolo. Bez straty bodu zvládol identifikáciu druhov aj praktickú časť, s minimálnou stratou ústnu časť a hoci bol nespokojný s chybičkami v písomnom teste, tak ho napísal najlepšie zo všetkých súťažiacich.

                      Patrik nám potvrdil, že je obdivuhodný geológ, ktorý má poznatky z tejto oblasti vysoko prevyšujúce jeho vekovú kategóriu. Obsadil skvelé 3. miesto a nebyť chybičiek v písomnom teste, bol by tiež na najvyššom stupienku víťazov. Vzhľadom nato, že toto bola prvá Patrikova skúsenosť s biologickou olympiádou, je to super výsledok.

                      Obom chalanom srdečne blahoželáme a prajeme mnoho ďalších úspechov v oblasti zoológie a geológie, v ktorých patria jednoznačne medzi top žiakov celého kraja.

                                                                                                                           PaedDr. Ivan Gúgľava

          • Zážitková hodina Bio na Muránskej planine

          • Žiaci prímy a sekundy sa vo štvrtok 18. 5. vybrali na Muránsku planinu za účelom pozorovania sukcesie ekosystému jedľovo - smrekový lesa. Ekosystém tu prebieha vo viacerých fázach až po vrcholné štádium - klimax. Počas cesty Zbojníckou strelou sme mali možnosť vidieť jednotlivé fázy vývoja. Naša cesta viedla na gazdovský dvor, kde sme videli a pohladkali rôzne chovné druhy zvierat. Očarili nás najmä rozkošné mláďatká. Ochutnali sme aj vynikajúci kozí a ovčí syr, videli výrobu syrových nití a na záver sme vystúpili na rozhľadňu, z ktorej bol krásny výhľad do okolia.

          • Prezentácia programu FLEX

          • V stredu 17. mája 2023 sa v našej škole uskutočnila prezentácia programu FLEX. Ide o plne hradený študijný pobyt v USA. Študenti prvých ročníkov a kvinty mali možnosť oboznámiť sa s fungovaním programu a so spôsobom, ako sa uchádzať o účasť v ňom. Štipendijný program pokrýva všetky náklady spojené s ročným štúdiom, a to vrátane cesty, víz, stravovania, ubytovania v hosťovskej rodine a mesačné vreckové vo výške 200$. Študentom sa počas prezentácie taktiež predstavil absolvent programu, ktorý im porozprával o svojich skúsenostiach a zážitkoch. Dúfame, že sa naši žiaci inšpirovali a dozvedeli niečo zaujímavé.

            PaedDr. Monika Hudecová

          • Úspechy v regionálnom kole IQ olympiády

          • Dňa 17.05.2023 sa v priestoroch Strednej  zdravotníckej školy v Banskej Bystrici uskutočnilo Regionálne  kolo Stred v IQ olympiáde, na ktorej sa zúčastnili žiaci druhého stupňa základných  škôl a prvého stupňa osemročných gymnázií. Zmyslom olympiády je  podľa  organizátorov identifikácia  nadaných  žiakov s nadpriemerným inteligenčným kvocientom a ich  následná  podpora. Do regionálne kola sa na základe výsledkov školského kola prebojovali študenti Hana Haláková – kvarta a Jakub Dzúr – tercia. Obaja podali fantastické výkony. Jakub Dzúr skončil  na 1. mieste a Hanka Haláková  na 3.  mieste. Svojimi  vedomosťami sa   prebojovali do celoštátneho finále, kde sa spomedzi pôvodných 12622  žiakov  stretnú s 58 najúspešnejšími deťmi z celého Slovenska.

            IQ olympiádu organizujú členovia Mensa Slovensko a záštitu nad ňou prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

            Výsledková listina:  VÝSLEDKY REGIONÁLNEHO KOLA STRED - IQ olympiáda (iqolympiada.sk) 

            Obom srdečne blahoželáme a držíme palce v celoštátnom kole.

            Ján Kružliak

          • Úspešný Filip Lóška

          • Majstrovstvá Slovenska v streľbe  zo vzduchovky žiakov ZŠ a OG nás reprezentoval Filip Lóška. 21.apríla 2023 vo Vištuku, kde s počtom 289 bodov vystrieľal krásne 3. miesto. V silnej konkurencii sa prebojoval až do užšieho finále. Svoje úspechy potvrdzuje aj v ostatných streleckých súťažiach, ako naposledy 11. mája 2023 vo Vígľaši, kde obsadil 1. miesto.

            Tešíme sa z úspechov a držíme palce v ďalších streleckých súťažiach.

            Helena Maráková

          • JUBILEJNÝ ROČNÍK SÚŤAŽE OVLÁDLI GYMNAZISTI

          • Počas druhého májového piatku (12. 5.) sa v areáli ZŠ L. Novomeského v Lučenci konal jubilejný ročník prestížnej atletickej súťaže. Novohradské hry napísali svoju šesťdesiatu kapitolu. Na tohoročnom športovom podujatí určenom pre žiakov a žiačky stredných škôl nechýbali ani naši gymnazisti. Na medaily sa podarilo siahnuť hneď niekoľkým pretekárom vo farbách GBST – dievčatám aj chlapcom – a to vo viacerých disciplínach.

            CHLAPCI:

            Alek Mihalík – šprint na 100 m (3. miesto), skok do diaľky (3. miesto)

            Michal Varšo – beh na 300 m (3. miesto)

            Samuel Olšiak – beh na 1000 m (1. miesto)

            Matej Pavol Čeman – vrh guľou (1. miesto)

            Martin Peter Čeman – vrh guľou (2. miesto)

            Štafeta 4x60 m v zložení Varšo – Olšiak – Molnár – Mihalík (1. miesto)

            DIEVČATÁ:

            Zina Babinská – beh na 300 m (1. miesto), beh na 800 m (1. miesto)

            Saša Ilkovičová – šprint na 100 m (3. miesto)

            Zuzana Malatincová – beh na 800 m (3. miesto)

            Kristína Gálová – vrh guľou (1. miesto)

            Sissi Sedlačeková – vrh guľou (2. miesto)

            Štafeta 4x60 m v zložení Miklóšová – Dobrocká – Gálová – Ilkovičová (2. miesto)

            V celkových poradiach družstiev sa chalanom podarilo vybojovať zlaté medaily, družstvo dievčat si z Novohradských hier odnieslo cenný kov strieborného lesku. Obom tímom, našim fenomenálnym a športovo nadaným gymnazistom, srdečne GRATULUJEME!

            „Myslím si, že na jubilejnom ročníku Novohradských hier sme dominovali vo viacerých disciplínach vďaka tomu, že v našej škole sú nielen skvelí študenti, ale tiež výnimoční športovci. Popredné pozície sa nám podarilo obsadiť a jednotlivé disciplíny zvládnuť aj napriek daždivému počasiu a silnému protivetru, navyše, niektorí z nás si dokonca utvorili osobné maximá, čo ma veľmi teší,“ vyjadrila sa exkluzívne, pár dní po skončení Novohradských hier, pre náš školský časopis TIMRAVINY skúsená atlétka lučeneckého MAC REDOX-u Zina Babinská z 1.B triedy.

            Text: Róbert Rácz

            Foto: Zina Babinská

          • ROZLÚČKA S MATURANTMI

          • Elegantná, dôstojná, no predovšetkým úprimne dojemná. Inými prívlastkami sa azda ani nedá nazvať piatková rozlúčka so žiakmi maturitných ročníkov. Najstarší a najskúsenejší žiaci nášho GBST zasadli počas druhého májového piatku (12. 5.) poslednýkrát oficiálne do lavíc, aby si z rúk svojich triednych učiteľov prevzali koncoročné vysvedčenia. Z tretiakmi pekne vyzdobených tried sa po zanalyzovaní výsledkov nielen II. polroka aktuálneho školského roka, ale tiež ich celej doterajšej práce a úsilia naprieč krásami stredoškolského štúdia, vybrali pred školu, pred sochu Boženy Slančíkovej-Timravy.

            Tu, za prítomností mladších spolužiakov, učiteľov a nepedagogických zamestnancov školy si najsnaživejší maturanti, ktorí reprezentovali školu vo vedomostných alebo športových súťažiach, mali výborný prospech, prípadne iným spôsobom šírili dobré meno školy, prevzali ocenenia z rúk pani riaditeľky RNDr. Jarmily Muchovej.

            Každý, kto piatkovú rozlúčku s maturantmi 4.A, 4.B, 4.C triedy a oktávy videl na vlastné oči, musí uznať jedno: pomyselnou „čerešničkou na torte“ celého slávnostného podujatia bol nádherný príhovor maturantky Emy Urbančokovej, ktorá sa prítomným prihovorila v mene celého maturitného ročníka. Hoci hodnotných a hlbokých myšlienok bolo neúrekom, my si dovolíme zdieľať s Vami jeden krátky úryvok Emkinej reči: „Preto chcem úprimne a za každého žiaka zo srdca poďakovať všetkým profesorom za všetko, čo pre nás urobili, stali sa našimi vzormi a zároveň poradcami v našich životných situáciách. Váš prístup bol tak ako odborný, tak aj rodinný, voviedli ste nás do svojich životov a brali ste nás ako ich súčasť. Myslím si, že my nie sme schopní vám vrátiť to, čo ste nám darovali, avšak buďte si istí, že každý náš úspech je oddnes aj vaším úspechom. Hoci vaše údery boli pre nás tvrdými ranami, teraz vidíme, že to nebola pustošivá búrka, ale drahokamy. Vážime si, že ste vniesli do našich životov ten najvzácnejší poklad – poznanie.“

            Maturantky a maturanti, prajeme Vám úspešný proces opakovania učív jednotlivých predmetov počas nadchádzajúceho akademického týždňa, ako aj zúročenie osvojených poznatkov a zručností za zeleným stolom pri Vašej prvej vážnej skúške, pri skúške dospelosti.

            Text: Róbert Rácz

            Foto: Maximilián Peťko; RR

          • Okresné kolo v atletike

          • Dňa 11.05.2023 si počas okresného kola v atletike konanom v športovom areály ZŠ L. Novomeského  naše  žiačky Mária Póchová - ( Prima ), Dominika Chudá, Tamara Kacarová, Sára Malčeková, Lea Véghová – ( Sekunda ) a Emma Rút Strculová – (  Tercia ), zmerali svoje  sily  so svojimi  rovesníčkami v športových disciplínach: Beh na 60m, Hod vortexom, Vrh guľou, Skok do diaľky, Beh na 800m a v Štafete 4x60m. Všetky naše dievčatá súťažili s veľkým nasadením a odhodlaním čo dokázali pretaviť aj na pódiové umiestnenie: Dominika Chudá 1.miesto beh na 800m, Mária Póchová 1.miesto beh na 60m, Lea Véghová 2.miesto hod vortexom a Emma Rút Strculová 3.miesto beh na 800m. V štafete 4x60m nám tretie miesto ušlo len o 0,2 sekundy. Svojimi fantastickými výkonmi sa naše dievčatá spomedzi 13 škôl umiestnili na peknom 4.mieste.  

            Dievčatám patrí veľká vďaka za bojovnosť, obetavosť a vzornú reprezentáciu  našej školy. Ďakujeme a gratulujeme. 

          • Matematická olympiáda

          • Matematika je krásna veda, ktorá svojou olympiádou každý rok preverí žiakov v logickom myslení a trpezlivosti. V takejto súťaži je veľmi potrebný dobrý matematický úsudok a nadšenie. S ťažkými príkladmi a veľkou konkurenciou sa v okresnom a krajskom kole najlepšie popasovali títo naši žiaci:  

            Kategória Z6 – okresné kolo

            3.- 4. miesto Nela Kuricová – Prima

            3.- 4. miesto Alexandra Koristeková – Prima

            Kategória Z7 – okresné kolo

            5. - 6. miesto Ema Slováková – Sekunda

            Kategória Z8 – okresné kolo

            1. miesto Jakub Dzúr – Tercia

            Kategória Z9 – krajské kolo

            7. - 9. miesto Hana Haláková - Kvarta

            Kategória C  krajské kolo

            2. miesto – Samuel Straško – 1. C

            Kategória B – krajské kolo

            1. miesto – Martin Dzúr – Sexta

            Všetkým matematickým nadšencom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Členovia predmetovej komisie matematiky

          • Krajské kolo geografickej olympiády kat. E

          • Dňa 26. 4. 2023 sa v Banskej Bystrici konalo krajské kolo geografickej olympiády kat. E a F.

            V kategórii E sme mali až trojnásobné zastúpenie. V konkurencii 27 žiakov sa najlepšie darilo Marianne Melicherčíkovej z kvarty, ktorá sa umiestnila na 5. mieste a len o kúsok jej ušiel postup na celoslovenské kolo. Na 10. mieste sa umiestnila Hanka Haláková z kvarty a 19. miesto obsadil Filip Lóška z tercie.

            Našim žiakom k dosiahnutým výsledkom úprimne blahoželáme, ďakujeme im za reprezentáciu a prajeme veľa úspechov v nasledujúcom školskom roku.

            Mgr. Anna Šusteková

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje