• Prvý turnaj PIŠQWORIEK

          • Dňa 6.10 mali žiaci stredných škôl možnosť zúčastniť sa historicky prvého turnaja PIŠQWORIEK na našej škole.

            Každý súťažiaci preukázal obdivuhodné strategické myslenie, silnú vytrvalosť a vysoké sústredenie v každom kole, ktoré tímy využili aj pri rôznych taktikách a plánovaní nasledujúcich ťahov. Súťažili sme spočiatku v dvoch skupinách po päť tímov z ktorých štyri z každej skupiny postúpili do druhej časti turnaja, a to takzvaného "pavúka".

            Po napínavom zápase vo finále môžeme však povedať, že definitívnym víťazom nášho turnaja sa stal tím žiakov z III.B v zložení: Maximilián Peťko, Svičeková Barbora, Komárová Bianka, Kyzúrová Tereza a Barkiová Gabriela. 

            Ich silnými súpermi v napínavom boji o prvenstvo bol tím zo septimy, ktorých sily boli vzájomne vyrovnané natoľko, že o konečnom výsledku rozhodol rozstrel.

            Na pekných miestach skončili aj tímy z II.C - C-čkárki (3.miesto) a z III.B -Tulipániky (4.miesto)

            Ako zlatý klinec nášho programu, bola možnosť zahrať si aj s naším učiteľským zborom.

            Srdečne gratulujeme každému tímu, ktorému sa podarilo prebojovať až na okresné kolo do Zvolena a želáme im, len tie najlepšie umiestnenia.

            Ďakujeme, každému zúčastnenému za to, že sa rozhodol s nami stráviť deň plný krížikov a krúžkov.

            Veríme, že si tímy užili školský turnaj tak, ako sme sa my tešili z možnosti jeho organizovania a, že si na túto akciu spomenú s úsmevom.

            Za organizačný tím školského kola, Sofia Dandová

          • Timraviným chodníčkom

          • V týchto dňoch si pripomíname 156. výročie narodenia regionálnej národnej umelkyne Boženy Slančíkovej - Timravy. Niektorí literárni vedci ju začleňujú do obdobia vrcholného romantizmu, iní ju pomenúvajú ako reprezentantku kritického realizmu – kritického voči spoločnosti, ktorá je postavená na materiálnych hodnotách a hodnotí človeka podľa majetku a nie podľa charakteru a osobných hodnôt. Jej kritika sa obracia nepriamo aj proti ľudu, pretože na to, aby boli úspešní, nemajú zábrany klamať, kradnúť i podvádzať.

            Práve preto nám nemožno nemyslieť na to, čo by Boženka, ako ju familiárne voláme, povedala na naše 21. storočie. Čo by nám napísala? Aké statusy a komentáre by uverejňovala?

            Jej diela sa i dnes dobre čítajú. Ešte stále majú čo povedať, ešte stále dokážu načrtnúť nadčasové otázky nášho bytia a životného poslania. A ako do studničky Timrava s chladnou horskou vodou, i do jej diel načierame po pravdu, nakláňame sa ku skutočnej zrkadliacej sa realite.

            Ďakujeme všetkých zanieteným, ktorí sa spolupodieľali na zorganizovaní 32. ročníka turisticko-literárneho podujatia –

            ďakujem PaedDr. Jane Vitekovej, ktorá reprezentuje Dom Matice slovenskej v Lučenci, pánovi Pavlovi Kyseľovi, starostovi obce Polichno, PaedDr. Elene Melicherovej a jej študentkám za kultúrny vstup a literárne pásmo, Mgr. Lei Segečovej, Mgr. Andrei Gmitterovej a PaedDr. Monike Hudecovej za sprevádzanie študentov GBST po chodníčku, ktorý nám kedysi predkráčala Božena Slančíková - Timrava, ako aj všetkým tým, ktorí sa zaslúžili o zachovanie tradície a tým si uctili našu rodáčku.

            Terézia Bahledová

          • Župná Kalokagatia

          • V utorok 3.10. 2023 sa naši študenti zúčastnili krajského kola  Župnej Kalokagatie. Úspešné družstvo v zložení Viktória Bariaková, Emma Paálová, Dávid Danyi, Timotej Zaťko a Jakub Telek obsadilo v orientačnom behu piate miesto. V silnej konkurencii 19-tich súťažiacich družstiev naši študenti v streľbe, hode na cieľ a vedomostných otázkach z majstrovstiev sveta v atletike boli najlepší.  Piate miesto je skvelý výkon, keďže bežecky ich zdolali len športové školy. Celému tímu blahoželáme.

            TSV - Helena Maráková

          • Noc výskumníkov

          • V piatok 29.septembra sa triedy príma a kvarta zúčastnili dobrodružného výskumníckeho dňa – Noci výskumníkov v Banskej Bystrici. Átrium obchodného centra Európa bolo plné – v 37 vedeckých stánkoch sa prezentovali a propagovali stredné a vysoké školy a aj iné organizácie. Mohli sme si pohladiť plaza, vyskúšať kvalitu elektrickej energie, pochopiť tajomstvá vody a experimentovať s ňou, dozvedieť sa o mapovaní inváznych rastlín. Vyskúšali sme aj virtuálne televízne štúdio, pilotovanie lietadla, ale aj mnohé ďalšie aktivity. Využili sme aj čas osobného voľna a spokojní sa vrátili naspäť.

            E. Adamove

          • Biologická exkurzia s prekvapením.

          • ZOO Budapešť je už niekoľko rokov obľúbenou destináciou októbrovej biologickej exkurzie. Aj tento rok sa študenti prvých ročníkov a kvinty mohli naživo zoznámiť so zvieratami, ktoré nežijú v našich zemepisných šírkach. 6.10.2023 sa vydali na cestu dva autobusy a pod dozorom skúsených pedagógov sme obdivovali pôvabný tanec rají, nosorožce, kŕmenie tuleňov a mnohé iné exotické živočíchy. Zaujímavé fotografie sa stanú súčasťou prezentácií, ktoré študenti pripravia. Čerešničkou na torte bolo tohtoročné občerstvenie. V centre historickej Budapešti sme navštívili "magickú" reštauráciu s témou Harry Potter, kde sme v praxi zistili, že študenti sa o seba vedia postarať, keď všetci pekne odkomunikovali v angličtine svoje objednávky. Čarovné nápoje dymili a naše žalúdky sa plnili chutnými jedlami. Ďakujeme všetkým zúčastneným, že spolupracovali na tom, aby tento deň prebehol v príjemnej atmosfére.

          • 156. narodeniny B.S.Timravy

          • V pondelok 2.októbra sme si pripomenuli 156. výročie narodenia spisovateľky, ktorej meno hrdo nesie naša škola. V reprezentatívnych priestoroch lučenskej radnice prebiehal "Čitateľský maratón." Naši druháci čítali Timravu, ostatné školy Hanu Koškovú, súčasnú novohradskú spisovateľku, ktorá poctila podujatie svojou prítomnosťou. Podujatie, určené žiakom lučenských základných a stredných škôl, zorganizoval spolok Živena. Ďakujeme za netradičnú hodinu literatúry, na ktorej sme vzdali hold významným Novohradčankám - Božene Slančíkovej Timrave a Hane Koškovej a pripomenuli sme si odkaz ich diela.

          • Stužková slávnosť 4.A

          • Tohtoročné slávnostné smaragdovo-zelené večery na našom gymnáziu odštartovala jedna zo štyroch maturitných tried – a to práve 4.A. V podvečer 30. septembra sa slávnostné spoločenské stretnutie nieslo v znamení mladosti, nádeje a odhodlanosti zložiť skúšku dospelosti čo najpoctivejšie a najlepšie.

            Stužková slávnosť znela v tradičnom štýle, kde si mohli učitelia, rodičia a hostia užiť kreatívny program, tanečné čísla, scénky a moderovanie priamo z dielne a produkcie žiakov. Maturanti dokázali nielen to, že sa vedia skvele zabávať v spoločenskom duchu, ale aj to, že zvládli tri roky štúdia na GBST a ten maturitný sú pripravení zvládnuť s vážnosťou a rešpektom.

            Alexandra Zaťková, 4.A

          • MS Boccia Raffa

          • V dňoch 18.9. až 25.9. 2023 sa uskutočnili majstrovstvá sveta v Boccia Raffa v Alžírsku v meste Orán. Z našej školy sa majstrovstiev zúčastnili žiaci Simona Fehérová a Martin Svorad (obaja z Oktávy). Vo všetkých disciplínach dosiahli výnimočné výsledky. V kategórii ženský precíz Simona získala bronzovú medailu. V kategórii ženy dvojice obsadili 5.miesto. Rovnaké umiestnenie dosiahli aj muži dvojice.

            Martin Svorad 

          • Orbis Pictus

          • Dňa 25.9.2023 sme sa zúčastnili multimediálneho koncertu Orbis Pictus. Hlavnou myšlienkou bolo zaujať a zabaviť mladých ľudí. Mali sme možnosť započúvať sa do originálnych československých piesní sprevádzaných výrokmi slávnych osobností. Koncert sa niesol v priateľskej a uvoľnenej atmosfére. Nechýbali ani svetelné efekty, ktoré spríjemnili celkový dojem. 

            Ďakujeme za kultúrny zážitok.

            Kolektív 2.C

          • Biologicko-jazyková exkurzia Viedeň 21.9 - 22.09.2023

          • Počas dvoch mimoriadne teplých dní uplynulého týždňa sme sa s triedami sekunda, tercia zúčastnili už tradičnej exkurzie Bratislava - Viedeň.

            Absolvovali sme dni plné unikátnych zážitkov ako plavba po Neziderskom jazere s bohatou faunou a flórou,  navštívili sme Familypark, prešli sme sa večernou Bratislavou a ubytovali sa v hoteli. Druhý deň sme históriu Rakúska a Viedne vďaka virtuálnej realite s hudbou Mozarta zažili v Timetraveli. Po krátkom osobnom voľne v centre Viedne sme sa presunuli do ZOO, najväčšej a najstaršej v Európe.

            Množstvo materiálu študenti využijú na prácu nimi zvolených projektov. Upozornili sme ich na enviromentálny prístup Rakúska k zelenej energii, úcte k histórii. Študenti boli disciplinovaní a dochvíľni a v neposlednom rade museli hospodáriť aj so svojím vreckovým. Zdraví, spokojní a plní zážitkov sme o 22.00 prišli pred školu, kde nás už čakali rodičia. Chcem poďakovať Mgr. Segečovej, Mgr. Hraškovi, Phdr. Lackovičovej za odbornú spoluprácu. Taktiež lektorke Emily, ktorá bezprostredne konverzovala so študentami anglicky. Poďakovanie patrí aj pánovi šoférovi za bezpečnú jazdu.

            Mgr. Danka Macková

          • Americká lektorka na GBSTLC

          • Na pôde školy sme od začiatku školského roka 2023/24 privítali americkú lektorku Emily Kapner.

            Zaslúžila sa o to Mgr. Lea Segečová, ktorá sa úspešne uchádzala o Fulbright program a ktorej aj touto cestou chcem poďakovať.

            Americký senátor William Fulbright v roku 1945 vyslovil myšlienky, ktoré sú zvlášť v tejto dobe aktuálne! "Poslaním projektu je priniesť trochu viac vedomostí, trochu viac rozumu a trochu viac súcitu do svetových záležitostí a tým zvýšiť šancu, že sa národy konečne naučia žiť v mieri a priateľstve."

            Prajem žiakom inšpiratívne zážitky, spoznávanie nových tradícií a kultúry a hlavne zdokonalenie sa v svetovom jazyku číslo 1 a to v gramatike aj v konverzácii.

            Prajem americkej lektorke, aby sa jej na Slovensku páčilo, aby nadviazala nové hodnotné priateľstvá s vyučujúcimi aj so žiakmi...

            RNDr. Jarmila Muchová, riaditeľka školy

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024

          • Pondelok ráno 4.9.2023 sme pri soche B. S. Timravy slávnostne otvorili školský rok 2023/24.

            S radosťou konštatujem, že počet študujúcich žiakov sa zvýšil, pre žiakov je pripravených množstvo zaujímavých aktivít, jazyková škola, krúžky a predovšetkým motivovaný vzdelávajúci sa pedagogický zbor, odhodlaný pracovať na maximálnom progresívnom rozvoji každého žiaka. Gymnázium je miesto, kde to žije. Naši absolventi sú lekári, právnici, učitelia, inžinieri, technici, ekonómovia, riadiaci pracovníci, informatici...Prostredníctvom vzdelávania dostanú žiaci šancu mať zmysluplný život, uskutočniť si svoje sny, lepšie zarábať, slušne žiť.

            Popriala som aj pedagógom veľa síl, entuziazmu, optimizmu pri našej zmysluplnej práci.

            Na záver som vyslovila nádej výbornej spolupráce 3 strán Učiteľ-Rodič-Žiak na prospech všetkých aktérov a popriala som všetkým veľa úspechov v školskom roku 2023/24.

            RNDr Jarmila Muchová, riaditeľka

          • Medailová žatva

          • Niektorí študenti našej školy dosiahli výnimočné úspechy aj pred začiatkom školského roka.

            Šarlota Šturcová z bývalej sexty sa zúčastnila na Majstrovstvách Európy kadetov a juniorov a znova neodišla s prázdnymi rukami. Podaril sa jej dvojnásobný úspech. V disciplínach kicklight a lightcontact junioriek do 70 kg získala dve bronzové medaily.

            Srdečne jej blahoželáme a držíme palce pri ďalšej medailovej žatve.

            Mgr. Juraj Blažek

          • Naša žiačka súčasťou reprezentácie Slovenska na majstrovstvách Európy v basketbale

          • Žiačka II.B triedy Sissi Sedlačeková bola členkou reprezentačného výberu Slovenska U16 na Majstrovstvách Európy B-divízie v Podgorici, Čiernej Hore(10-19.8.2023). Sissi ako jediná zástupkyňa svojho klubu Slávie Banská Bystrica absolvovala s reprezentačným tímom mesiac prípravy a následne Majstrovstvá Európy. S priemerom bodov na zápas bola tretia najlepšia strelkyňa národného tímu a tiež obsadila druhé miesto v trojbodovej streľbe hráčok celého šampionátu!

            Tím Slovenska začal dvomi prehrami,ale následne dokázal vyhrať ďalších 5 zápasov.

            Nakoniec mladé basketbalistky obsadili na ME  9.miesto

            Sissi gratulujeme a želáme jej ďalšie veľké úspechy

            Mgr. Anita Dzúrová

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje