• Najlepší zo Slovenska? FAKT NEVIEM!

          • Netrpezlivo očakávané Grandfinále Česka a Slovenska v pIšQworkách konané na fakulte sociálnych štúdii MUNI v Brne prinieslo zaslúžený úspech nášmu špičkovému tímu FAKT NEVIEM z kvarty v overenej zostave: Sofia Dandová, Jakub Dzúr a Filip Lóška. Celodenný, do poslednej chvíle napínavý turnaj ukázal schopnosti našej mimoriadnej trojice, ktorá medzi slovenskými tímami nenašla premožiteľa. Súperi v ôsmych kolách podávali veľmi vyrovnané výkony, ktoré sa odzrkadlili na tesných rozdieloch v celkovom poradí. Nepretržité trénovanie, premyslené ťahy a schopnosť strategicky myslieť pomohli nášmu tímu zlepšiť svoj konečný výsledok z minulého roka a vybojovať si 16. miesto.

            Z. Pšenicová.

          • Ocenenie pedagógov GBSTLC

          • S radosťou Vám oznamujem, že 5.12.2023 v BB predseda BBSK Mgr. Ondrej Lunter ocenil za celoživotný prínos vo vzdelávaní a výchove PhDr. Alicu Hrončekovú a PaedDr. Arpáda Šestinu za prítomnosti podpredsedu BBSK Mgr. Mikuláša Pála, riaditeľky odboru školstva Mgr. Zuzany Lafférsovej a riaditeľov stredných škôl. Ocenenia boli pedagógom odovzdané na základe návrhov riaditeľov škôl.

            Oceneným blahoželáme a prajeme veľa ďalších pracovných úspechov.

            RNDr. Jarmila Muchová

          • Noví kolegovia francúzštiny?

          • Chválim! Chválim! Chválim! Prečo trikrát? Pretože naši študenti francúzskeho jazyka sa dňa 5.12. aktívne zúčastnili na rovesníckom vyučovaní francúzštiny na ZŠ L. Novomeského, kde súbežne odučili tri skupiny žiakov piateho a šiesteho ročníka. Pripravili si pre nich rôznorodé aktivity, pomocou ktorých chceli žiakom ukázať aká je francúzština krásna reč a oplatí sa ju študovať. Ešte raz ďakujem vám všetkým za perfektne odučené hodiny a nadšenie, ktoré ste so sebou priniesli.

            Mgr. Strmeňová

          • Rovesnícke vyučovanie v GBST

          • Po minuloročnom úspechu pokračovalo rovesnícke vyučovanie pre žiakov základných škôl na pôde našej školy. Témou bol Deň vďakyvzdania a zúčastnili sa ho žiaci zo ZŠ Haličská 9 a ZŠ M. R. Štefánika. 

            Najprv Emily stručne odprezentovala históriu a tradície, potom si žiaci vyrobili obrázky moriakov, do ktorých napísali, za čo sú vďační a nakoniec súperili vo vedomostnom kvíze. Hodinou ich po celý čas sprevádzali vybraní študenti z 3.A.

            Veríme, že sa žiakom u nás páčilo a odchádzali bohatší o nové vedomosti. Rovesnícke učenie bude pokračovať už tento týždeň na ZŠ Novomeského, tentoraz ale vo francúzštine.

            Mgr. Lea Segečová

          • Náboj Junior

          • Dňa 24.11.2023 sa aj naša škola zapojila do organizovania medzinárodnej súťaže Náboj Junior, ktorá je určená pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka základných škôl, tercie a kvarty osemročných gymnázií. Medzinárodná súťaž NÁBOJ JUNIOR sa koná súčasne v 22 mestách na Slovensku, v Českej republike, Poľsku, Holandsku, Belgicku a Chorvátsku. V telocvični nášho gymnázia si v piatok zmeralo svoje sily až 24 štvorčlenných družstiev. Popasovali sa s úlohami, ktoré podporujú inovatívne a logické myslenie, nápady a tímovú spoluprácu. Súťaže sa zúčastnili aj 2 tímy našej školy, ktoré sa postarali o vzornú reprezentáciu.  Tím A v hviezdnom obsadení Filip Lóška, Jakub Dzúr, Damien Chovanec a Sofia Dandová si vybojoval krásne 3. miestoTím B v zložení Marek Koštialik, Matúš Molnár, Dávid Bednár a Jakub Urbašík sa umiestnil na krásnom 8. mieste. Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí organizátorov súťaže, a zároveň aj súťažiacich sponzorovali: BRITTERM, MOJE PAPIERNICTVO, KNIHY Dováľ s.r.o., PAPIERNICTVO ESV plus s.r.o., mesto Lučenec, Gymnázium B. S. Timravy v Lučenci a najmä bývalým žiakom našej školy, ktorí pravidelne od roku 2014, prispievajú finančne na súťaž.

            Adam Jančkár, Karolína Kozová, II.C

          • Pišqworky, krajský turnaj SŠ v Žiline

          • Dňa 24.11.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili na krajskom kole v pišqworkách. Zabojovali o postup do Brna v päťčlennom tíme v zložení: Bianka Komárová, Gabika Berkiová, Tereza Kyzúrová, Martin Svorad, Barbora Sivičeková a náhradníčka Sára Darmová. Po náročných zápasoch v skupine sa im nepodarilo postúpiť do play off. Členovia tímu však nezúfali, ale boli šťastní z nových skúseností a zážitkov. Porážka im dala inšpiráciu prihlásiť sa do súťaže aj budúci školský rok a skúsiť to znova. Veď nakoniec nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa!

            Barbora Sivičeková, III.B

          • iBobor

          • V dňoch 6.-9. novembra 2023 sa už tradične aj žiaci našej školy zapojili do obľúbenej medzinárodnej informaticko-logickej súťaže, ktorej symbolom sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor. Súťaž je rozdelená do viacerých kategórií. Pre našu školu sú to: Benjamín (pre žiakov tried príma a sekunda), Kadet (tercia, kvarta), Junior (kvinta, sexta a 1., 2.ročník) a Senior (septima, oktáva a 3., 4. ročník).

            Z našej školy sa do súťaže tento školský rok zapojilo 115 usilovných a inteligentných študentov, z ktorých 33 sa stalo úspešnými riešiteľmi. Spomedzi úspešných riešiteľov až 19-ti boli lepší ako 90% populácie, t.j. získali percentil 90-100.

            Medzi najúspešnejších riešiteľov sa zaradili:

            v kategórii Senior Martin Dzúr z triedy septima so ziskom 80 bodov a percentilom 99,72,

            v kategórii Kadet Jakub DzúrDamien Chovanec z triedy kvarta, rovnako so ziskom 80 bodov a percentilom 99,37

            a v kategórii Benjamín Nela Kuricová z triedy sekunda so ziskom 80 bodov a percentilom 99,42.

            Podrobnejšie výsledky sú zhrnuté v tabuľkách.

            Mgr. Marta Öllösová

             

          • Ďakovný list

          •      Na zasadnutí riaditeľov stredných škôl BBSK som z rúk Predsedu BBSK pána Mgr.Ondreja Luntera obdržala Ďakovný list za prínos v oblasti školstva BBSK.

                 Ďakujem pedagógom za poctivú a zmysluplnú prácu, ostatným zamestnancom školy za ich ústretový princíp a študentom terajším aj bývalým za šírenie dobrého mena školy.

                  Spolu dokážeme veľa.

                          RNDr.Jarmila Muchová, RŠ

          • Brno na druhú? FAKT NEVIEM!

          • V stredu 28. novembra sa vo večerných hodinách v učebniach informatiky GBST stretli tímy na medzinárodnej logickej súťaži BRLOH, aby riešili náročné úlohy semifinále. Do neho sa kvalifikovali úspešné tímy z prvých troch internetových kôl. Spomedzi 315 tímov z Česka a Slovenska našu školu reprezentoval tímy Nezbedné kozičky (Alexandra Koristeková, Mária Póchová, Nela Kuricová, Emíia Schedlingová zo sekundy ) a FAKT NEVIEM (Sofia Dandová, Jakub Dzúr, Filip Lóška, Patrick Dominic Malček z kvarty). Lepšie sa darilo tímu FAKT NEVIEM, ktorý si z excelentného 4. miesta vybojoval postup do Brna na veľké finále

            Obom tímom gratulujeme a tímu FAKT NEVIEM držíme palce vo veľkom finále.

            Z. Pšenicová

          • Via studii na návšteve na fakultách UMB v Banskej Bystrici

          • Dňa 28. 11. 2023 sme navštívili Filozofickú fakultu a Fakultu prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Vďaka spolupráci s odbornými garantmi Via studii s pôsobnosťou na vysokej škole sme mohli nahliadnuť a zažiť prednášky na Katedre slovenského jazyka a komunikácie, Katedre matematiky, Katedre histórie a Katedre sociológie a etnológie. Za priateľské privítanie a starostlivosť na všetkých katedrách ďakujeme!

            (niektoré aktivity Via studii sa realizujú vďaka rozvojovému projektu Ministerstva školstva na podporu etického správania sa a hodnotového vzdelávania v školách)

            Mgr. Terézia Bahledová, PhD.

          • Dejepisná súťaž

          • Dejepisná súťaž študentov gymnázií Českej a Slovenskej republiky

                Minulý týždeň sa študenti nášho gymnázia zúčastnili finále  XXXI. ročníka Dejepisnej súťaže gymnázií ČR a SR v  meste Cheb v Českej republike. Témou tohto ročníka boli Dejiny Európy v rokoch 1945 -1975 / Od Postupimskej konferencie po Helsinky/, so zameraním na studenú vojnu. V krajských kolách, ktoré sa konali v apríli, súťažili študenti 206 českých gymnázií a 103 slovenských gymnázií. Do finále v českom meste Cheb sa môže dostať len 75 najlepších tímov. Nám sa to podarilo už piatykrát za sebou. Gymnázium  B.S.Timravy reprezentovali študenti Marián Hriň zo 4.B, Šimon Gabera  a Simon Szomszéd zo 4. C triedy. Dosiahli krásny výsledok – 3. miesto zo slovenských gymnázií a 15. v celkovom poradí. To je druhý najlepší výsledok v tejto prestížnej súťaži, ktorá preverí vedomosti nielen z politických dejín, ale aj z oblasti športu, filmu, vedy, kultúry a iných stránok života spoločnosti danej témy konkrétneho ročníka súťaže a vyžaduje dlhodobú a časovo veľmi náročnú prípravu. Pripomínam, že v XXIX. ročníku naši študenti zvíťazili. Našim študentom k dosiahnutému výsledku srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu GBST.

            Podrobnejšie informácie o tejto súťaži si môžete pozrieť na stránke dsgymn.dsgymcheb.cz

                                                                                                                          PhDr. Alica Hrončeková

          • Fyziklání 2023

          • V stredu 22.11. sa uskutočnila súťaž Fyziklání online, do ktorej sa už tradične zapojila aj naša škola. Štyri tímy študentov sa vrátili do školských lavíc vo večerných hodinách. Riešili zložité a netradičné úlohy z rôznych častí fyziky, avšak nevzdali sa a naučili sa, aké nové situácie môžu nastať a ako sa riešia. Najlepšie sa umiestnil tím v zložení Martin Dzúr, Adam Jančkár, Matej Pavel Čeman, Matúš Kružliak a Jakub Lóška, ktorí získali 28 bodov.

            Adam Jančkár

          • Kto ide do Brna? FAKT NEVIEM!

          • Dňa 23.11. sa v CVČ v Žiline konal krajský turnaj v súťaži pIšQworky pre základné školy. Našu školu reprezentovali 2 tímy z triedy kvarta FAKT NEVIEM (Sofia Dandová, Jakub Dzúr, Filip Lóška) a ČISTÁ FANTÁZIA (Richard Mágyel, Patrick Dominic Malček, Viliam Varga).

            Ťažkí súperi preverili našich študentov, ktorí v prvých zápasoch zistili, že sa bojuje o veľa. Oba tímy po prvom kole vyťahovali kalkulačky, aby sa presvedčili, či postúpia zo skupiny do semifinále. Stres, nervozitu a tlak semifinále z nich pocítil už iba tím - FAKT NEVIEM, ktorý sa prebojoval až do finále, v ktorom sa rozhodlo, kto postúpi na Grandfinále 15. ročníka súťaže pIšQworky, ktoré sa uskutoční na začiatku decembra v Brne. Náš excelentný tím tento boj s prehľadom zvládol, a tak sa teší z prvého miesta a postupu. 

            "Tento turnaj bol oproti minulému roku oveľa ťažší, súperi sa zlepšili, ale to nás nezastavilo," hodnotí výhru tím FAKT NEVIEM.

            Postupujúcemu tímu gratulujeme a držíme palce na Grandfinále!

          • Oblastné kolo PIŠQWORKY

          • Dňa 09.11.2023 sa v priestoroch Gymnázia Ľudovíta Štúra vo Zvolene uskutočnilo Oblastné kolo PIŠQWORKY. Na podujatí reprezentovala Gymnázium B.T. Timravy v Lučenci dvadsiatka našich študentov. Najúspešnejšími boli Kornel Oravec, Barbora Sivičeková, Bianka Komárová, Tereza Kyzúrová a Gabriela Berkiová ktorí  obsadili výborné štvrté miesto ktorým sa  prebojovali do krajského kola v Žiline.

            Všetkým blahoželáme.    

          • Turnaj v zrýchlenom šachu

          • Dňa 22.11.2023 sa v priestoroch Centra mladých v Banskej Bystrici uskutočnilo Krajské kolo Banskobystrického samosprávneho kraja žiakov a žiačok základných a stredných škôl v zrýchlenom šachu. Na podujatí reprezentovalo Gymnázium B.T. Timravy v Lučenci súrodenecké duo Nicolette Danielle Malčeková a Patrick Dominic Malček . Patrick vo svojej kategórii spomedzi 28 účastníkov okrem získaných nových skúseností obsadil pekné piate miesto a bol nominovaný ako náhradník do celoslovenského kola. Nicolette sa výborným tretím miestom priamo kvalifikovala do celoslovenského finále.

            Obom blahoželáme.

          • Oznam

          • Na stránke je nový pracovný poriadok a jeho prílohy: Žiaci a rodičia/Dokumenty

          • Aj my sme sa zúčastnili ...

          • Dňa 20. novembra sa stretli triedy príma, sekunda, tercia a kvarta na betónovom ihrisku za naším gymnáziom, aby sa spoločne zúčastnili Bubnovačky, ktorá sa realizovala na celom Slovensku. Čo to tá Bubnovačka vlastne je? Bubnovačka je udalosť, v ktorej sme vyjadrovali, že hlas detí je dôležitý a žiadne dieťa by nemalo poznať násilie.

            Bubnovačku organizovali druháci, ktorí si pripravili krásne príhovory, rovnako sa nám prihovárala aj pani výchovná poradkyňa a pani, ktorá bojuje za práve detí. Niektoré deti si doniesli rapkáče a bubny, ale väčšina detí búchala tým, čo mala po ruke. Po príhovoroch sme búchali všetkým, čo sme mali, najhlasnejšie ako sme vedeli. Náš hlučný sprievod bol doplnený o plagáty, ktoré sme si sami vyrobili. Celou akciou nás sprevádzali učitelia a všetci sme sa zhodli na tom, že deti si zaslúžia vyrastať v šťastí a pohode, bez zla, násilia, šikany, týrania,...

            Už teraz sa tešíme na budúcoročnú bubnovačku.

            Autor textu: Tercia

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy v Lučenci
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje