• Exkurzia do Hvezdárne a planetária Maximiliána Hella

          • Triedy príma, sekunda a niektorí žiaci tercie sa 09.06.2023 zúčastnili exkurzie do Hvezdárne a planetária v Žiari nad Hronom. Boli sme milo privítaní pracovníkmi planetária, ktorí nás oboznámili so základnými informáciami a pravidlami správania sa v priestoroch planetária. Prvý bod našej exkurzie bol dokumentárny film o planétach a sondách v našom solárnom systéme. Keď sa film skončil, premiestnili sme sa do prezentačnej sály, kde nás očarovala prezentácia o súhvezdiach, ich histórii a pomenovaniach. Posledným bodom našej exkurzie bolo pozorovanie Slnka teleskopom. Nanešťastie bolo silno zamračené a Slnko sa nedalo dobre pozorovať. Pozitívne bolo, že náš sprievodca mal záložný plán a Slnko sme pozorovali zo „živého“ záznamu sondy. Na koniec sme sa pobalili a veselo sa pobrali domov.

          • VÍŤAZNÝ DIZAJN

          • Srdečne blahoželáme nášmu absolventovi Rudolfovi Tisoňovi k prvenstvu. Rudo, ešte ako maturant 4.A triedy, poslal do súťaže až kvarteto dizajnov. V online hlasovaní, ktoré skončilo včera v noci, ste rozhodli o tom, že TOP školským brandom - a teda celkovým víťazným dizajnom - sa s počtom hlasov 11 (31,4%) stane práve tento motív. V mene organizačného tímu súťaže zároveň ďakujeme všetkým žiakom, ktorí do súťaže prihlásili svoje kreatívne nápady.

          • ŠACHOVÝ MAJSTER Z TERCIE

          • Nebudeme preháňať keď povieme, že tercia je plná nadaných študentov ktorí reprezentujú našu školu v diverzných oblastiach. Výnimočné úspechy dosahujú v športe aj akademických súťažiach. Máme však aj reprezentanta, ktorý kombinuje obe strany mince a prináša nám ocenenia v športe, v ktorom víťazí intelekt. Patrick Dominic Malček z tercie je nadaný šachista. Celý školský rok svojim dôvtipom a zručnosťami porážal skúsených šachistov na miestnych, okresných aj krajských súťažiach, zúčastnil sa aj majstrovstiev Slovenska. Patrick sa šachu venuje od svojich troch rokov a súťaží sa zúčastňuje už od tretieho ročníka základnej školy.

          • Úspešní absolventi

          • Po dlhej príprave sa študenti konečne dočkali. Dňa 8.6.2023 po náročnom dni a vyčerpávajúcich odpovediach, ktoré preverili ich vedomosti z oblasti reálií, literatúry aj z konverzácie, úspešne absolvovali ústnu časť štátnej jazykovej skúšky a blahoželáme im k dosiahnutiu úrovne C1.

            Mgr. Juraj Blažek 

          • Rovesnícke učenie na pôde GBST

          •      Rovesnícke učenie je v súčasnosti veľmi preferovanou vyučovacou metódou. Jeho podstatou je, že učivo nesprostredkuje učiteľ ale spolužiak alebo niekto iný v podobnom veku. Naši žiaci sú v tomto smere veľmi aktívni a už niekoľkokrát navštívili mladších kamarátov na základných školách.

                  No nielen to. Rovesnícke učenie bežne prebieha aj vo viacerých triedach na rôznych predmetoch, napríklad matematike či angličtine. Práve v rámci ANJ musíme spomenúť dve výnimočné akcie. Prvou bola prezentácia Maťka Jurinu z prímy v 4. B, kde Maťko plynulou angličtinou porozprával o svojej návšteve Škótska. Druhou bola včerajšia návšteva mladých ľudí z USA. V rámci piatich vyučovacích hodin boli v desiatich triedach a v každej sa veľmi trpezlivo rozprávali  so svojimi slovenskými rovesníkmi o témach, ktoré mladých ľudí zaujímajú.

                 Keďže sa ukazuje, že takáto forma vyučovania je pre študentov atraktívna, rozhodne v nej chceme pokračovať aj v budúcnosti.

            Mgr. Lea Segečová

          • HLASOVANIE O TOP DIZAJN

          • Milí gymnazisti, vážení kolegovia. Konečne sme sa dočkali - ukončenie súťaže o TOP dizajn nového školského brand-u (merch-u) je tu! Do mailovej schránky sutaz@gbst.sk nám dorazilo dovedna 7 motívov od troch autorov (žiakov, resp. dnes už úspešných absolventov GBST):

            Rudolf Tisoň z bývalej 4.A triedy = 4 dizajny (A, B, C, D)

            Miroslav Moučka (3.A trieda) = 2 dizajny (A, B)

            Alena Adamove z bývalej 4.A triedy = 1 dizajn

            Vaše preferencie jednotlivých súťažných motívov školského brandu môžete podporiť prostredníctvom hlasovania v tomto online formulári: TU

            Hlasovanie potrvá do nedele 11. júna 2023 (vrátane) do 23.58 hod. Dizajn autora, ktorý obdrží najviac hlasov, sa stane víťazným motívom.

            Online hlasovanie však zahŕňa niekoľko podmienok:

            1. Hlasovať môže len žiak alebo zamestnanec Gymnázia B. S. Timravy;

            2. Hlasovať môže každý iba raz;

            3. Hlasovať môže každý len prostredníctvom svojho e-mailového konta priezvisko.meno@gbst.sk

          • Úspech na majstrovstvách Slovenska

          • Uplynulý víkend (3. a 4. júna) sa uskutočnili M-SR dorastencov a dorasteniek v atletike v Humennom. Súťaže sa zúčastnili aj dvaja naši žiaci z 1.B - bratia Čemanovci. Tí súťažili v troch disciplínach, a to hod diskom, kladivom a vrh guľou.

            Najlepšie sa darilo Martinovi Petrovi Čemanovi, ktorý obsadil krásne 3. miesto v hode kladivom, kde si zároveň vytvoril osobné maximum - 35,19 m. Veľmi sa tešíme aj z jeho brata Mateja Pavla Čemana, ktorý tiež reprezentoval MAC REDOX Lučenec a našu školu - Gymnázium Boženy Slančíkovej Timravy, Lučenec.Srdečne obom prvákom gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            text: Zina Babinská (žiačka 1.B triedy)

            foto: FB archív MAC REDOX Lučenec

          • NATURALS

          • Do súťaže English Star sa z nižších ročníkov osemročného gymnázia odvážne prihlásilo až 20 študentov. Sme radi, že výsledky súťaže dokázali ich prirodzený talent na jazyky. Tu sú tí najúspešnejší:

            Emma Korimová (kvarta) - 100%

            Dominika Chudá (sekunda) - 97%

            Mathias Chudý (tercia) - 97%

            Damien Chovanec (tercia) - 97%

            Esther Kerekeš (tercia) - 97%

            Bianka Köbölová (tercia) - 97%

            Filip Lóška (tercia) - 96%

            Lucia Svoradová (tercia) - 95%

            Michaela Horstmann (tercia) - 95%

            Richard Mágyel (tercia) - 95%

            Emma Pivarčiová (kvarta) - 94%

            Karin Hergelová (kvarta) - 94%

            Martin Jurina (prima) - 93%

            Jakub Dzúr (tercia) - 93%

            Sára Malčeková (sekunda) - 91%

            Sofia Dandová (tercia) - 90%

            Gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšie úspechy.

            PaedDr. Monika Hudecová

          • Skúška odvahy

          • Študenti kvinty a II.B triedy mali možnosť spoznať svoje dispozície a vyskúšať svoju odvahu na exkurzii vo Zvolene. Pýtate sa ako?

            X-aréna Zvolen bola našou prvou zastávkou. Laser game nie je len o pohybe, či presnej muške. Taktika, stratégia a spolupráca sú preverené v praxi a zvyšujú úspešnosť tímu. Konfrontácia so svojimi spontánnymi reakciami vedie k lepšiemu sebapoznaniu, poznať svoje dispozície je cestou k sebarealizácii.

            CROC Terrarium - kontaktná ZOO bola pre niektorých z nás skutočnou skúškou odvahy. Nechať si položiť na dlaň tarantulu, dovoliť hadovi aby sa vám plazil po ramene, či držať v ruke krokodíla znamená pre mnohých prekonať sám seba. Chameleóny používali naše ruky ako konáre a veselo sa po nich šplhali, agamy z rúk rady vyskočia, v prírode im nerobí problém aj troj a štvor metrová výška. Zaujímavé informácie sa len tak hromadili. Pytón, miestny exemplár má už 80kg, si spokojne spal, v skutočnosti je to jediný druh hada schopný prehltnúť človeka. Anakonda a pirane nevšímavo tolerovali našu pozornosť...

            Na záver sme sa prešli centrom mesta a nabrali inšpiráciu k maturitnej téme Mestá a miesta. Je ľahšie porovnávať mestá, ktoré sme naozaj navštívíli.

            Plný zážitkov sme sa vrátili a tu je pár fotografií aby ste našu odvahu videli aj vy. 

            PaedDr. Monika Hudecová

          • TIMRAVINY (5. vydanie)

          • Rozsahovo najobsiahlejšie, kvantitatívne i kvalitatívne najvýživnejšie. A opäť - ako inak - hodnotné vďaka Vám, milí žiaci, vážení kolegovia. To sú azda najvýstižnejšie charakteristiky posledného čísla školského časopisu vo vrcholiacej "sezóne" 2022/23. Ústrednou témou sú tentokrát ústne maturity a vyraďovanie absolventov, zaznamenali sme však aj všetky dôležité víťazstvá našich gymnazistov naprieč rozmanitým spektrom súťaží, do ktorých (sme) sa zapojili. Ani tentokrát nebudú chýbať rozhovory a fotoreporty, či exkluzívny pohľad na dizajny zapojené do súťaže o školský brand. Veď posúďte sami - na 36 strán sa toho zmestí dosť, no nie?

            Tak teda klikajte na link (tu), alebo si počkajte na printovú verziu nášho jedinečného školského časopisu. Prajeme Vám príjemné čítanie, priatelia.

            PhDr. Róbert Rácz - koordinátor a editor šk. časopisu TIMRAVINY 

          • Exkurzia po stopách SNP

          • V piatok 2. 6. 2023 sa naši tretiaci pod vedením pani profesorky Hrončekovej a pána profesora Hraška vybrali na exkurziu po stopách SNP. Navštívili Pamätník Nemecká, ktorý sa nachádza na mieste vápennej pece v obci Nemecká pri Brezne, kde bolo po potlačení SNP popravených odhadom až 900 osôb spálením v peci. Ich popol bol následne sypaný do rieky Hron, aby sa zamietli stopy. Pamätník pripomína aj ďalšie miesta hromadných popráv po celom Slovensku. Následne sa presunuli do Banskej Bystrice. Tam navštívili skanzen bojovej techniky z obdobia Slovenského národného povstania a druhej svetovej vojny a potom expozíciu Múzea SNP. V nej si zopakovali základné informácie z vyučovania a cez pána sprievodcu sa započúvali do príbehov konkrétnych ľudí z vojny, odboja i koncentračných a vyhladzovacích táborov. Pána sprievodcu zasypali aj množstvom otázok. Záver poznávania sa niesol v duchu myšlienky, aby sme sa z histórie už konečne poučili.

            A. Hrončeková, I. Hraško

          • Mladí učia mladých!

          • Dňa 30.5. 2023 si naši ,,franinári” (žiaci: kvinty, 1.B a 1.C)  vyskúšali rolu učiteľa na ZŠ L. Novomeského, kde odučili hodinu franczúštiny určenú pre ôsmakov. Cieľom bolo ukázať že francúzština vôbec nie je taká ťažká ako si mnohí myslia. Žiaci základnej školy podľa pokynov plnili cvičenia a úlohy na stanovištiach, na ktorých sa im naši študenti snažili ukázať slová, ktoré z francúzštiny prešli do slovenčiny alebo tie, ktoré sú podobné s angličtinou. Nakoniec si spoločne pozreli krátke vtipné video o Francúzsku a Francúzoch ako takých. Všetkých veľmi chválim a už teraz sa teším na budúcich kolegov "franinárov".

            Mgr.Strmeňová 

    • Kontakty

      • Gymnázium Boženy Slančíkovej-Timravy
      • 047/4333231,4333232
      • Haličská cesta 9, 984 03 Lučenec Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje